Ο ίδιος ανέφερε ότι : “Δεν θα αλλάξει πορεία ο ελληνικός πολιτικός κόσμος μετά τις εκλογές- Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας είναι στο χαμηλότερο σημείο τους”
Οπόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει και επειδή οι μεγάλες δυνάμεις θα τα βρουν μεταξύ τους δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα εχθρικοί ως κυβέρνηση με μια υπερδύναμη όπως η Ρωσία
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ είπε ότι οι Ρώσοι πολίτες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν εκδηλώσεις ρωσοφοβίας και διακρίσεων στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του στην Parlamentskaya Gazeta, δήλωσε ότι “από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, «μια μαζική αντιρωσική εκστρατεία έχει ξεδιπλωθεί στον ελληνικό χώρο πληροφοριών (ΜΜΕ).
Αυτή η πολιτική αναπτύχθηκε «σε συντονισμό με τις δηλώσεις» των τοπικών πολιτικών αρχών”, σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “στην Ελλάδα σημειώθηκαν κρούσματα επιθέσεων σε πολίτες της Ρωσίας και ρωσόφωνους πολίτες αυτής της χώρας από εκπροσώπους της ουκρανικής διασποράς”.
Η ρωσική πρεσβεία τον Μάρτιο-Απρίλιο του περασμένου έτους έλαβε επίσης καταγγελίες «για μπλοκάρισμα λογαριασμών σε ελληνικές τράπεζες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο ίδιος κατονόμασε όλα αυτά τα επεισόδια ως “περιορισμένα”, ενώ τόνισε ότι η “κατάσταση της ρωσικής διασποράς στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει ικανοποιητική, ανέφερε ο Μασλόφ.
«Οι Ρώσοι πολίτες και οι συμπατριώτες μας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται παρενόχληση. Σε επίπεδο καθημερινής ζωής, η στάση απέναντι στους Ρώσους παραμένει, όπως και πριν, καλοπροαίρετη από τους Έλληνες πολίτες», κατέληξε ο Ρώσος πρέσβης.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και προσχώρησε στις αντιρωσικές κυρώσεις.
Συνέντευξη Μασλόφ σε ρωσική εφημερίδα:
“Επιβίωσε ο διάλογος μεταξύ των χωρών μας;
Πρέπει να περιμένουμε αλλαγή στην πολιτική της Αθήνας απέναντι στην Ουκρανία μετά τα αποτελέσματα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στη χώρα;
Για αυτό και όχι μόνο μίλησε σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα της ρωσικής Βουλής ο Αντρέι Μάσλοφ, Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελληνική Δημοκρατία, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα.
Ερώτηση:Αντρέι Μιχαήλοβιτς, πώς μπορείτε να χαρακτηρίσετε το σημερινό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας; Υπάρχει αμφίδρομη αλληλεπίδραση;
Απάντηση: Οι διμερείς σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους. Μετά την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση, παρά τον παραδοσιακά φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων με τη Ρωσία, διέκοψε τη συνεργασία μαζί μας σε όλους τους τομείς.
Δεν υπάρχουν πολιτικές, διατμηματικές, διακοινοβουλευτικές και πολιτιστικές επαφές.
Η επικοινωνία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με την πρεσβεία διατηρείται, αλλά είναι τεχνικής φύσης και αφορά κυρίως τη λειτουργία των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα και της Ελλάδας στη Μόσχα.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος για ουσιαστικά θέματα με ελληνικούς επίσημους κύκλους.
Η άρνηση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Μόσχα ακύρωσε την κοινή δουλειά.
Ερώτηση: Πρέπει να περιμένουμε αλλαγή στη θέση της Αθήνας για την Ουκρανία μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη δημοκρατία;
Απάντηση: Η θέση της Αθήνας για την Ουκρανία απορρέει από τη γραμμή κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επομένως, δεν αξίζει να τρέφουμε αυταπάτες για υποθετική αλλαγή στις προσεγγίσεις της Αθήνας απέναντι στην Ουκρανία μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.
Επιπλέον, τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή έχουν επικρίνει με τη μία ή την άλλη μορφή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ερώτηση : Ποια είναι η στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη Ρωσία στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης;
Απάντηση: Δεν έχουμε στοιχεία που να μαρτυρούν αλλαγή της στάσης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη Ρωσία, και τους Ρώσους. Οι κοινές σελίδες της ιστορίας και η κοινή πίστη είναι τα θεμελιώδη θεμέλια που ενώνουν τους λαούς μας και δεν είναι εύκολο να χαλάσουν γρήγορα.
Ερώτηση: Αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι πολίτες στην Ελλάδα εκδηλώσεις ρωσοφοβίας, διακρίσεων;
Απάντηση: Από τα τέλη Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, μια μαζική αντιρωσική εκστρατεία εκτυλίχθηκε στον ελληνικό χώρο της ενημέρωσης, που εξελίσσεται σε συμφωνία με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
Υπήρξαν περιπτώσεις επιθέσεων σε Ρώσους πολίτες και συμπατριώτες μας από εκπροσώπους της ουκρανικής διασποράς, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά από πέρυσι.
Τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2022 έλαβαν καταγγελίες από Ρώσους πολίτες και συμπατριώτες τους για μπλοκάρισμα λογαριασμών σε ελληνικές τράπεζες.
Η κατάσταση, ωστόσο, λύθηκε γρήγορα. Αλλά αυτά ήταν μεμονωμένα επεισόδια, και η κατάσταση της ρωσικής διασποράς, ειδικά στο πλαίσιο των όσων συμβαίνουν σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, παραμένει ικανοποιητική.
Οι Ρώσοι πολίτες και οι συμπατριώτες μας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται παρενόχληση. Σε επίπεδο νοικοκυριού, η στάση απέναντι στους Ρώσους παραμένει, όπως και πριν, καλοπροαίρετη”, καταλήγει ο ίδιος.
Οι σχέσεις των Ελλήνων με τους Ρώσους ξεκίνησαν το 900 μχ από το Βυζάντιο και πέρασαν πάρα πολλά χρόνια και διακυμάνσεις, ειδικά την περίοδο της ΕΣΣΔ και ειδικά του καθεστώτος του Στάλιν, στο οποίο είχαμε διωγμούς, φυλακίσεις και εκτελέσεις Ελλήνων Ποντίων.
Παρόλα αυτά οι δύο λαοί έχουν βαθιές ιστορικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές και εμπορικές σχέσεις, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθούν μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην οποία συγκρούονται δύο υπερδυνάμεις.