Το Τομπρούκ ελέγχεται από τον Χ. Χαφτάρ
ΗΆγκυρα έχει εμπλακεί στο πόλεμο της Λιβύης εδώ και ένα χρόνο περίπου και με το ψευτομνημόνιο που υπέγραψε με την Τρίπολη, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν δεν εγκαταλείπει την χώρα και όπως αποκάλυψε χθες το Πενταπόσταγμα, σύμφωνα με έναν πρώην Τούρκο πιλότο σε αεροσκάφη F-16, η τουρκική πολεμική αεροπορία φέρεται να έχει αναπτύξει επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα στην βάση Al-Watiya στην Λιβύη. Η ανάπτυξη έξι τουρκικών μαχητικών F-16 στην ίδια βάση αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Ταυτόχρονα, ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, προσέλαβε νέους μισθοφόρους από την Συρία με την βοήθεια των Ρώσων. Τα μέσα ενημέρωσης της Λιβύης, επικαλούμενα τον ισχυρισμό ενός μέλους του προσωπικού του διεθνούς αεροδρομίου της Βεγγάζης, ανέφεραν ότι οι μισθοφόροι που θα μεταφερθούν από τη Συρία θα φτάσουν σήμερα με την συριακή αεροπορική εταιρεία Cham Wings Airlines.

 

Με λίγα λόγια έχουμε αναζοπύρωση στο μέτωπο. Σήμερα εν τω μεταξύ βγήκαν νέες φωτογραφίες από το αεροδρόμιο της Αλ-Βατίγια, όπου φαίνονται τα ίχνη των τουρκικών αεροσκαφών.
Ελληνική επένδυση στο Τομπρούκ

Η Ελλάδα φαίνεται πάντως πως δεν εγκαταλείπει την Ανατολική Λιβύη, η οποία ελέγχεται από τον Χ. Χαφτάρ και προσπαθεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή, μέσω οικονομικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με Λιβυκά ΜΜΕ, εδώ και λίγες ώρες έχουμε συμφωνία μεταξύ του δήμου Tομπρούκ και της Ελληνικής εταιρείας «Metka», για τη δημιουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αξίας 550 εκατομμυρίων δηναρίων.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Tobruk, Faraj Boual-Khattabia και ο Γενικός Διευθυντής της τοπικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, Ibrahim Al-Falah, πραγματοποίησαν συνάντηση το Σάββατο με τον διευθυντή της ελληνικής εταιρείας «Metka» και έδωσαν τα χέρια για την κατασκευή του σταθμού, με ικανότητα παραγωγής 740 μεγαβάτ.

 

 

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, ενώ μην ξεχνάμε και όσα είχε συμφωνήσει πριν λίγους μήνες και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας σε επίσκεψή του στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, συζητήθηκε τότε η αντικατάσταση των τουρκικών προϊόντων που εισάγει η Λιβύη από ελληνικά προϊόντα και η επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Λιβύης στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Με λίγα λόγια έχουμε ”απάντηση” στην Άγκυρα και στις επενδύσεις που κάνει σε Τρίπολη και γενικότερα στις περιοχές που ελέγχει η Τουρκία στη Λιβύη.

Oι εξελίξεις πλέον αποκτούν νέο ενδιαφέρον!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »