Περίπου 43.500 άτομα μετείχαν στην δοκιμή
«Σοβαρό πονοκέφαλο», που μοιάζει με hangover και πονόλαιμο φαίνεται ότι προκαλεί το εμβόλιο της Pfizer, που ανακοινώθηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 90% στη δημιουργία αντισωμάτων.

Ωστόσο, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις εμβολίων, δεν λείπουν και οι παρενέργειες, που όπως διαβεβαιώνουν οι εθελοντές, είναι προσωρινές. Περίπου 43.500 άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο στις κλινικές δοκιμές. Κάποιοι απ’ αυτούς αντιμετώπισαν παρενέργειες αντίστοιχες με αυτές που προκαλεί το εμβόλιο της γρίπης, όπως πονόλαιμο και πονοκέφαλο. Ωστόσο, όπως είπαν, τα συμπτώματα υποχώρησαν σύντομα.

Οι παρενέργειες αποκαλύφθηκαν λίγο αφότου η Pfizer αποκάλυψε τα στοιχεία που δείχνουν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δημιουργώντας ελπίδες στην ανθρωπότητα, που τον τελευταίο σχεδόν χρόνο είναι αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού
Σοβαρό πονοκέφαλο και συμπτώματα ανάλογα της γρίπης ανέφεραν εθελοντές
Ο 44χρονος Γκλέν Ντισίλντς από το Ώστιν του Τέξας ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ένας σοβαρός πονοκέφαλος, που υποχώρησε γρήγορα. Από την πλευρά της, η 45χρονη εθελόντρια Κάρι από το Μισσούρι ανέφερε ότι μετά την έγχυση της πρώτης δόσης τον Σεπτέμβριο εμφάνισε πονοκέφαλο, πυρετό και πόνο στο σώμα της. Οι παρενέργειες, παρόμοιες με αυτές της γρίπης, έγιναν χειρότερες μετά τη δεύτερη δόση, τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε.

 

Πάντως οι μετέχοντες δεν γνωρίζουν εάν λαμβάνουν το κανονικό εμβόλιο ή το εικονικό. Ωστόσο η Κάρι που εργάζεται στις εκδόσεις, εκτιμά ότι λόγω των συμπτωμάτων που εμφάνισε, έλαβε το πραγματικό εμβόλιο. Το ίδιο πιστεύει και ο Ντισίλντς, που υπέστη επίσης παρενέργειες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Στη συνέχεια, προγραμμάτισε τεστ αντισωμάτων και όταν βγήκε θετικό, βεβαιώθηκε ότι δεν είχε λάβει το εικονικό εμβόλιο. Η ανοσολογική του αντίδραση του προκάλεσε αυτοπεποίθηση, ενώ ήταν «πολύ ενθουσιασμένος» με τις ανακοινώσεις της Pfizer τη Δευτέρα.

Εμβόλιο Pfizer – Τον Ιανουάριο του 2021 στην Ελλάδα

Το πρώτο δίμηνο του 2021 βάσει των εκτιμήσεων, πρώτοι θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και όσοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο επαφής με ύποπτα και θετικά κρούσματα, αλλά και τα σώματα ασφαλείας. Στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα άνω των 65 ετών και παιδιά και τέλος οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας.

Ποιες ομάδες θα κάνουν πρώτες το εμβόλιο

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και για τις αντοχές του ΕΣΥ αναφέρθηκε και στο ποιες ομάδες θα κάνουν πρώτες το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κόντρα στον κορονοϊό. Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα, ωστόσο θα ακολουθηθεί η παρακάτω σειρά προτεραιότητας:

ιατρικό προσωπικό
ευπαθείς ομάδες
όλοι όσοι θέλουν να εμβολιαστούν
Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Το εμβόλιο θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Απλώς θα υπάρχει προτεραιότητα πρώτα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. αργότερα οι ευπαθείς ομάδες, και μετά με τη σειρά τους όλοι οι άνθρωποι που εθελοντικά θέλουν να εμβολιαστούν. Τα εμβόλια που θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει λόγος για διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και δεν πρέπει να τα κάνουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »