«Θα έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2024 από ότι η ευρωζώνη»!

Στην ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2022 παρά τις διεθνείς κυρώσεις και παρά τις απαιτήσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία μάλιστα τονίζει το γεγονός ότι η οικονομία της Ρωσίας αποδείχθηκε πολύ πιο ισχυρή από ότι εκτιμούσαν οι Δυτικοί.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η Ρωσία δεν υπέστη την κατάρρευση που ανακοίνωσε η Δύση και παρά την επιβολή 9 διαδοχικών κυμάτων κυρώσεων από τους Δυτικούς από τον Μάρτιο του 2022» αναφέρει η Le Monde η οποία επικαλείται την ανάλυση του ΔΝΤ τον περασμένο Ιανουάριο, βάσει της οποίας «απογοητεύθηκε η Δύση», καθώς όπως αναφερόταν η ύφεση είχε περιοριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ έναντι του 8,5% που είχε εκτιμηθεί και προβλεπόταν από τους Δυτικούς.

Επιπλέον, προβλέπεται πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2023 και κατά 2,1% το 2024, «δηλαδή πολύ περισσότερο από το 1,6% που αναμένεται στη ζώνη του ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Εάν δεν υπάρξει κάποια αντιστροφή αυτής της τάσης, τότε αυτά τα στοιχεία θα επιβεβαιώνουν την αντίσταση της χώρας» επισημαίνει η Le Monde.

Η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι μία οικονομία που είναι αυτάρκης σε πρώτες ύλες, ενέργεια και επιστημονικό δυναμικό είναι πρακτικά αδύνατο να χτυπηθεί.

Πολλοί στην Δύση είχαν μπερδέψει τα χρήματα που παράγονται στα χρηματιστήρια με την πραγματικότητα.

Διάφοροι παράγοντες εξηγούν αυτή τη φαινομενική ανθεκτικότητα.

Ξεκινώντας από την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σταθεροποίησε το ρούβλι από την αρχή του πολέμου και απέφυγε το ξέσπασμα του πληθωρισμού.

Η χώρα διαθέτει επίσης σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα που αντλούνται από μαύρο χρυσό, παρά το πάγωμα 300 δισ. δολαρίων (περίπου 281 δισ. ευρώ) στο εξωτερικό. Από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την ανάκτηση της Κριμαίας το 2014 , ανέπτυξε την τοπική παραγωγή (τρόφιμα, υφάσματα κ.λπ.).

Η Ρωσία έχει κερδίσει 158 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων της.

Τα τελωνειακά στοιχεία δείχνουν επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση των εισαγωγών που διέρχονται από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Αρμενία και το Καζακστάν, ιδίως προϊόντων που περιέχουν μικροεπεξεργαστές, ενώ η Τουρκία παραμένει πύλη μέσω του Καυκάσου.

Η Κίνα παραδίδει ανταλλακτικά, μερικές φορές χρήσιμα για την αμυντική βιομηχανία. Και η συγκομιδή του σιταριού ήταν εξαιρετική το 2022.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »