Αναλυτικός οδηγός
Ένα lockdown για ανεμβολίαστους τίθεται από ισχύ από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καθώς τα μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αναμένεται να κάνουν ιδιαιτέρως δύσκολη τη ζωή τους, ενώ παράλληλα θα χρειάζεται να βάζουν και το χέρι στην τσέπη για να πάνε στις εργασίες τους.

Ποια είναι τα προβλεπόμενα μέτρα

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζομένους τόσο στον ιδιωτικό όσο και δημόσιο τομέα θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου. Το δε κόστος ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με κόστος ανά τεστ τα 10 επίσης ευρώ τα οποία επίσης καλούνται να επωμισθούν.

Πλέον ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι ενώ υποχρεούται να ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Πώς γίνεται ο έλεγχος

Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους μαθητές, φοιτητές και καθηγητές

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα οφείλουν υποχρεωτικά να κάνουν δύο δωρεάν self tests την εβδομάδα. Ομοίως και οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη δική τους που ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά τεστ. Το ίδιο ισχύει και για τους καθηγητές ενώ όλα τα τεστ θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Τι θα ισχύσει για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας

Τα γήπεδα θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες είτε είναι ανοιχτά, είτε κλειστά.

Στα Θέατρα, τους κινηματογράφους και τα μουσεία θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν επιθυμούν οι χώροι να είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτοί.

Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Να σημειωθεί πως σε όλες τις περιπτώσεις η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

Τι συμβαίνει αν εντοπισθεί κρούσμα σε σχολικές μονάδες

Το κρούσμα απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την πάροδο 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και φυσικά την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την εξασθένιση των άλλων συμπτωμάτων. Να σημειωθεί πως για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Την ίδια στιγμή, για τις στενές επαφές του κρούσματος προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα πρέπει να γίνονται δύο εργαστηριακά τεστ πέραν των προβλεπόμενων εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δύο εργαστηριακά).

Να σημειωθεί πως ένα σχολικό τμήμα θα σταματά τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης μόνο εφόσον εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα στο 50%+1 των μαθητών του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »