Η διμερής συνεργασία ενισχύει την ικανότητα της Ελλάδας να προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα
Πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζει το State Department την Ελλάδα ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη 28 – 30 Σεπτεμβρίου.
Στην ανακοίνωση, στην οποία δεν γίνεται κάποια αναφορά για τις εντάσεις του τελευταίου διαστήματος στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνεται πως ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.
«Θα ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια και ενώ η σχέση ΗΠΑ -Ελλάδας είναι η ισχυρότερη τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της ενέργειας, της αντιτρομοκρατίας και της επιβολής του νόμου.
Η επερχόμενη συμπλήρωση 200 ετών της Ελλάδας το 2021 προσφέρει την ευκαιρία να γιορτάσουμε μαζί τις κοινές δημοκρατικές αξίες που πολλοί Έλληνες και Αμερικανοί έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν και που μας έχουν κάνει πιο δυνατούς.

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος εταίρος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και ζωτικό εταίρο για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίξουμε την ασφάλεια, την ευημερία και τη συνεχή δημοκρατία της Ελλάδας.
Έχουμε επιτύχει πολλά από την έναρξη του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2018 και ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε τον Στρατηγικό Διάλογο του 2021 στην Ουάσινγκτον.
Αυτός ο διάλογος αποτελεί απόδειξη της εντατικής και εποικοδομητικής δέσμευσης των δύο χωρών μας στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία και τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.
ι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Ελλάδα και άλλους περιφερειακούς Συμμάχους και εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας. Συνεργαζόμαστε επίσης με την Ελλάδα για την επέκταση της περιφερειακής συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω του διπλωματικού μηχανισμού 3 + 1 με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ»,σημειώνει το State Department.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν την Ελλάδα να προστατεύσει τον ευάλωτο πληθυσμό των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, παρέχοντας βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ύπατη Αρμοστεία, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αλλά και τη UNICEF για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ισχυρή οικονομική σχέση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεχίζουν να επεκτείνουν την ισχυρή διμερή οικονομική μας σχέση.
Το 2019, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Ελλάδα αυξήθηκαν στα 1,44 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση άνω των 350 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2018).
Το συνολικό εμπόριο αγαθών μεταξύ των χωρών μας έφτασε τα 2,95 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, αύξηση 265 εκατομμυρίων δολαρίων από το προηγούμενο έτος.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προς την Ελλάδα ανήλθαν σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, αύξηση 240 εκατομμυρίων δολαρίων (8%) από το 2018 και οι εισαγωγές από την Ελλάδα ήταν 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 345 εκατομμυρίων δολαρίων (6%) από το 2018.
Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον αναπτύσσοντας τη Θεσσαλονίκη ως πύλη προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο.
Για παράδειγμα, η Pfizer άνοιξε πρόσφατα μια εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης με 200 υπαλλήλους στη Θεσσαλονίκη ενώ και η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 11-14 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας.
Είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο που σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση στην ασφάλεια 5G και ότι οι προσπάθειές της για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της συμπληρώθηκαν από την μακρόπνοη απόφαση του μεγαλύτερου παρόχου κινητής τηλεφωνίας της Ελλάδας, COSMOTE, να κατασκευάσει το 5G της δίκτυο αποκλειστικά με αξιόπιστο προμηθευτή Ericsson.

Η συνεργασία μας προωθεί τη σταθερότητα

.Η διμερής συνεργασία ενισχύει την ικανότητα της Ελλάδας να προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο.
Η αναθεωρημένη και διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας του 2019 (MDCA) μας επέτρεψε να επεκτείνουμε τις διμερείς δραστηριότητες στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, να διατηρήσουμε την αυξημένη συνεργασία στη Ναυτική Υποστήριξη Δραστηριότητα της Σούδας και να λάβουμε σίγουρη πρόσβαση στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Η MDCA επιτρέπει αμοιβαία επωφελείς βελτιώσεις υποδομής και αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.
Επικροτούμε την Ελλάδα για την επίτευξη της δέσμευσής της στο ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές επενδύσεις και ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της να αφιερώσει το 20% των αμυντικών δαπανών σε μεγάλες αγορές εξοπλισμού για την υποστήριξη της κοινής άμυνας στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι το κλειδί για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ (ΥΦΑ).
Ως κόμβος για νέες υποδομές που θα διαφοροποιήσουν τις διαδρομές και τις προμήθειες φυσικού αερίου που συνδέονται με την Ευρώπη, ο ρόλος της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση θα αυξηθεί καθώς η μονάδα επαναεριοποίησης πλωτής αποθήκευσης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έρχεται online στην Αλεξανδρούπολη. Μαζί, μπορούμε να σπάσουμε το κακόβουλο μονοπώλιο που χρησιμοποίησε η ρωσική Gazprom εδώ και πολλά χρόνια για να απειλήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ισχυροί δεσμοί

Ισχυροί δεσμοί μεταξύ ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών ανταλλαγών και συνεργασιών – αποτελούν το θεμέλιο της σχέσης μας με την Ελλάδα και μας φέρνουν πιο κοντά. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, καθώς αντιμετωπίζουμε την πανδημία Covid-19 όπως και κακοήθεις δυνάμεις που προσπαθούν να αποδυναμώσουν τους δεσμούς μας, οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας μας δίνουν τη δύναμη να επικρατήσουμε.
Ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά περισσότερο από 5% κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2018/19, ενώ ο αριθμός των φοιτητών των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξήθηκε 20% το προηγούμενο έτος.
Η Ελλάδα είναι τώρα στην 14η θέση παγκοσμίως για σπουδές στις ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »