Μπορεί να καταρρίψει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη!

Τα περίφημα τουρκικά drones αποτελούν σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα, μια πρόκληση που η Αθήνα άρχισε πρόσφατα να αντιμετωπίζει με τη συμβολή της ισραηλινής τεχνογνωσίας.

Τους τελευταίους δύο μήνες η Ελλάδα έχει αναπτύξει υπό όρους μυστικότητας μια “ομπρέλα κατά των εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από νησιά και άλλες κρίσιμες τοποθεσίες ανά την επικράτεια”, όπως ανέφερε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή”.

ΠΗΓΗ:  Paul Iddon FORBES από capital.gr

Το σύστημα χρησιμοποιεί ισραηλινή τεχνολογία για να “τυφλώνει” τα εχθρικά UAV και drones και να τα αποπροσανατολίζει παρεμβαίνοντας στο σχέδιο πτήσης που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη τους.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, “πρόκειται για μια εκδοχή συστήματος αντι-UAV που διαθέτει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του ισραηλινού Drone Dome, αλλά με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας και στο γεωγραφικό ανάγλυφο των νησιών και άλλων παραμεθόριων περιοχών”.

Κατασκευασμένο από την ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems, το Drone Dome, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ειδικεύεται στην αντιμετώπιση εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μπορεί να εξουδετερώσει drones παρεμβαίνοντας στα συστήματα επικοινωνίας τους και στο GPS τους. Για τα πλήρως αυτόνομα drones, χρησιμοποιεί ένα αόρατο λέιζερ 10 κιλοβάτ που μπορεί να καταρρίψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε απόσταση έως και δύο μίλια.

Η Rafael προσφέρει στους πελάτες της εξατομικευμένες εκδόσεις του συστήματος, όπως πιθανότατα έχει κάνει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Οι ελληνοϊσραηλινοί αμυντικοί δεσμοί έχουν ισχυροποιηθεί τον τελευταίο καιρό. Το 2021, οι δύο χώρες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία ύψους 1,68 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη στην ιστορία τους, η οποία περιελάμβανε την απόκτηση εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 και τη δημιουργία σχολής πτήσεων στην Ελλάδα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αθήνα έχει αποκτήσει το Drone Dome και ενδεχομένως άλλα παρόμοια ισραηλινά συστήματα.

Η απόκτηση από την Ελλάδα 24 μαχητικών Rafale 4ης και 5ης γενιάς από τη Γαλλία, η αναβάθμιση 84 F-16 σε Block 72 και η ενδεχόμενη απόκτηση τουλάχιστον 20 stealth αεροσκαφών F-35 Lightning II 5ης γενιάς θα δώσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ένα ουσιαστικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας έως τα τέλη της δεκαετίας.

Από την πλευρά της η Τουρκία διαθέτει ήδη έναν μεγαλύτερο και πιο προηγμένο στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τον Φεβρουάριο, ο Έλληνας αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Ευάγγελος Γεωργούσης έγραψε ένα άρθρο στο οποίο περιέγραφε πώς τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιούν τακτικά πτήσεις από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο προκαλούν “πονοκέφαλο” στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι σε καθημερινή βάση τα τουρκικά Bayraktar TB2 πραγματοποιούν τρεις έως τέσσερις πτήσεις την ημέρα για να παρακολουθούν στενά και να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις κινήσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο.

Η συνεχής αποστολή F-16 για την αναχαίτιση αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

“Η δραστική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης δεν είναι εύκολη και μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη αν αποφασίσουν (σ.σ.: οι Τούρκοι) να αυξήσουν σοβαρά τους αριθμούς και τον χρόνο πτήσεως εντός του FIR Αθηνών”, προειδοποίησε ο Έλληνας αντιπτέραρχος ε.α.

Η Αθήνα έχει επίγνωση της πρόκλησης που σηματοδοτούν τα τουρκικά drones. Αν δεν το κάνει ήδη, μπορεί στο προσεχές διάστημα να χρησιμοποιήσει τους ισχυρούς αισθητήρες του Drone Dome για να δυσκολέψει τα τουρκικά drones στη συστηματική κατασκόπευση των ελληνικών στρατιωτικών κινήσεων. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης του εχθρικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε περίπτωση αντιπαράθεσης.

Εμποδίζοντας την Τουρκία να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την υπεροχή της σε επίπεδο drones, η Ελλάδα θα εδραιώσει τη δική της “αναδυόμενη” υπεροχή σε επίπεδο μαχητικών αεροσκαφών, την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε τυχόν μελλοντική αντιπαράθεση. Η απόκτηση του ισραηλινού συστήματος από πλευράς Αθήνας είναι μια καλή αρχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »