Ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται και για έξοδο από το ΝΑΤΟ;
Ποιο είναι τελικά το υποχθόνιο σχέδιο του Τούρκου προέδρου με όλα αυτά που κάνει εδώ και μήνες στην περιοχή μας;

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες πλέον ότι ο Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 θεωρεί ως υπεύθυνες τις ΗΠΑ και κινείται ολοταχώς για απόσυρση από την συμμαχία κινούμενος σε αυτόνομη πορεία.

Το θέμα αυτό απασχόλησε και την μεγάλη αμερικανική εφημερίδα, τη WSJ, η οποία κυκλοφορεί με τίτλο “Ο Ερντογάν απειλεί πραγματικά έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο”, αναφερόμενο στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν κατά της Γαλλίας αλλά και της Ελλάδος.

Οι Αμερικανοί άργησαν αλλά από ότι φαίνεται ασχολούνται ενεργά πλέον με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αναφέρουν πλέον συχνά τις απειλές της Άγκυρας προς ΕΕ, Γαλλία, ΗΠΑ, Ελλάδα και χώρες της Μεσογείου.

Η επισήμανση όμως της αμερικανικής εφημερίδας ήταν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να “πεθάνει” αυτό που ονομάζεται ΝΑΤΟ, τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και αυτό κτύπησε “καμπανάκι” στην Ουάσιγκτον.

Η εφημερίδα ξεκίνησε αναφέροντας ότι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ως τις κύριες αιτίες της κρίσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που τείνει να μετατραπεί σε σύγκρουση.

Το άρθρο θεωρεί ότι η “κρίση” μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έχει ξεκινήσει πολύ πριν έρθει στην εξουσία ο Ερντογάν και πιθανόν να συνεχιστεί και μετά από αυτόν.

Η WSJ ισχυρίζεται ότι η αυξανόμενη ένταση την τελευταία περίοδο οφείλεται στην πολύ μεγάλη επιθετικότητα του τούρκου προέδρου.

“Και οι δύο πλευρές έχουν επίσης νόμιμους ισχυρισμούς, αλλά η Άγκυρα προσπαθεί να τους νομιμοποιήσει με την εθνικιστική ρητορική και την κακή συμπεριφορά.

Υπό την κυβέρνηση Ερντογάν, η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματα των σχέσεων με τη Δύση, ξεκίνησε την προσέγγιση με τη Ρωσία. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, αν και έχει στρατηγικά σημαντική σχέση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για την δύση, συμπεριφέρεται πολύ επιθετικά.

Για αυτήν την σχέση η Άγκυρα φέρεται να ζητά ένα είδος ανταμοιβής, εκβιάζοντας και εκφοβίζοντας μια άλλη χώρα σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο απαιτώντας την ανοχή των ΗΠΑ.

Εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιεί βία ή απειλεί να στείλει πρόσφυγες στην Ευρώπη, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πρέπει να ανταποκριθούν από κοινού εναντίον του. Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης στα tweets του προέδρου Τραμπ και η προσέγγισή του που βασίζεται στη λογική μιας αμφίβολης «εξωτερικής πολιτικής», όλο το προηγούμενο διάστημα έχει επιτρέψει στην Τουρκία να κάνει αυτά που κάνει στην περιοχή. Ωστόσο, η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να φέρει το τέλος του ΝΑΤΟ όπως το γνωρίζουμε”, γράφει μεταξύ άλλων η αμερικανική εφημερίδα.

“Εάν η Ελλάδα τραβήξει τη σκανδάλη, θα είναι το τέλος του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Τούρκος Ναύαρχος Τ. Γκουρντένιζ, υπονοώντας ότι η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη στρατιωτική συμμαχία (και θα προσδεθεί είτε στην ευρασιατική ένωση, είτε θα μείνει ανεξάρτητη με το δεύτερο να είναι πιο πιθανό).

Νομίζουμε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να απεμπλακεί από το ΝΑΤΟ από το 2016, και να μείνει αυτόνομος για να υλοποιήσει τα σχέδια του για προσάρτηση εδαφών σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αρμενία και Αιγαίο, όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ευχολόγια.

Στο σχέδιο του αυτό το στηρίζει το 70% τουλάχιστον της σημερινής Τουρκίας που θεωρούν την δύση και ειδικά τις ΗΠΑ “μολυσμένες” και μεγάλο εχθρό της χώρας σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, γαλουχώντας παράλληλα με την ακράια ισλαμιστική ιδεολογία, δύο γενιές Τούρκων τουλάχιστον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »