Ρωσία και ΗΠΑ πρώτη φορά ευρίσκονται σε τέτοια ένταση μετά το 2014 και την κατάληψη της Κριμαίας με αφορμή μια ρωσική στρατιωτική άσκηση
Ημεγάλη διακλαδική άσκηση “Zapad 2021” έχει ανάψει μεγάλες “φωτιές” σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, με την κόντρα να παίρνει πλέον μεγάλες διαστάσεις, για πρώτη φορά μετά το 2014 και την κατάληψη της Κριμαίας από τα “πράσινα ανθρωπάκια” όπως ανέφερε τότε η κυβέρνηση Ομπάμα.

“Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να παράσχει στο ΝΑΤΟ δεδομένα σχετικά με την κοινή στρατιωτική άσκηση Zapad 2021 με τη Λευκορωσία, λόγω των δραστηριοτήτων της συμμαχίας κοντά στα σύνορά της και του επιπέδου των σχέσεών τους”, δήλωσε πριν λίγο ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Δούμα Λεονίντ Σλούτσκι.
Ρωσία και Λευκορωσία ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν, παρουσία 200.000 στρατιωτών τους, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα πολωνικά σύνορα τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας πανικό στην Dύση.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Αντρέι Καρταπόλοφ εξήγησε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις έχουν σκοπό να δείξουν στις χώρες του ΝΑΤΟ ότι δεν πρέπει να ενοχλούν τη «ρωσική αρκούδα».

 

Ο Καρταπόλοφ αναφέρθηκε στην πρόσφατη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ που, σύμφωνα με τον ίδιο, έστειλε σήματα προς τη Ρωσία συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις του στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Οι ασκήσεις Zapad-2021 θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 10 και 16 Σεπτεμβρίου σε χώρους της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.

Το τρένα γεμάτα με Ρώσους στρατιώτες και άρματα μάχης φτάνουν συνεχώς στο Μπρέστ κοντά στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 200.000 στρατιώτες θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις μαζί με 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Συνολικά θα συμμετάσχουν επίσης 760 μονάδες εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 290 αρμάτων μάχης και 15 πολεμικών πλοίων.

Στο Λευκορωσιακό τμήμα της ασκήσεως Zapad-2021 πρόκειται να συμμετάσχουν 12.800 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 2.500 Ρώσων, ενώ θα υπάρχουν επίσης 50 στρατιώτες από το Καζακστάν.

Οι ασκήσεις της Λευκορωσίας θα πραγματοποιηθούν σε χώρους στην περιφέρεια Μπρεστ στο δυτικό τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Στη Ρωσία, η περιοχή επιχειρήσεων της ασκήσεων θα είναι η Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει την περιφέρεια Καλίνινγκραντ που συνορεύει με την Πολωνία, καθώς και περιοχές που συνορεύουν με τη Λευκορωσία και το κέντρο του ευρωπαϊκού τμήματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, του βορειοδυτικού τμήματος της Αγίας Πετρούπολης.

Στις αρχές Αυγούστου, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας αποκάλυψε τους κύριους στόχους της διακλαδικής ασκήσεως Zapad-2021, οι οποίοι αφορούν την έξαρση των συγκρούσεων στην περιοχή και την επιθετικότητα εναντίον ενός ομοσπονδιακού κράτους.
Μια τέτοια κρίση φέρεται να σχετίζεται με την αύξηση της δραστηριότητας παράνομων στρατιωτικών σχηματισμών, αυτονομιστικών οργανώσεων και διεθνών τρομοκρατικών δομών με ξένη υποστήριξη.

Τον Ιούνιο του 2021, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι θα προηγηθεί της ασκήσεως Zapad-2021 μια σειρά προπαρασκευαστικών στρατιωτικών ασκήσεων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, η Ρωσία θέλει να δοκιμάσει διαφορετικά είδη εξοπλισμού και τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών της κατά τη διάρκεια της ασκήσεως Zapad-2021.

Η Μόσχα θέλει επίσης να δοκιμάσει τα ηλεκτρονικά της συστήματα πολέμου, ενώ στόχος είναι να δοκιμαστεί και η ανίχνευση των συστημάτων επικοινωνίας του εχθρού, καθώς και η άμυνα κατά επιθέσεων από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

 

Αξιωματούχοι του Μινσκ και της Μόσχας προσπάθησαν να είναι καθησυχαστικοί λέγοντας ότι οι ασκήσεις Zapad-2021 έχουν αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν απειλή για τις γειτονικές χώρες, αλλά δεν νομίζουμε να τους άκουσε κανένας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »