Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αρνήθηκε να συγχαρεί τον Joe Biden για την «εκλογή» του ως εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ το Σάββατο (βασικά τα κανάλια τον ανακήρυξαν πρόεδρο αφού το αποτέλεσμα θα επικυρωθεί ή όχι στις δεκατέσσερις Δεκεμβρίου από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων), διότι υπάρχουν ακόμα «νομικές διαδικασίες» να πραγματοποιηθούν.
Με άλλα λόγια ο Ρώσος πρόεδρος δεν θεωρεί ακόμα τον Τ.Μπάιντεν νόμιμο πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Η Ρωσία μπορεί να αναγνωρίσει έναν καινούριο πρόεδρο με την επικύρωση των «επίσημων αποτελεσμάτων». Πιστεύουμε πως το σωστό είναι να περιμένουμε» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Dmitry Peskov.
“Ο πρόεδρος Πούτιν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα σεβαστεί οποιαδήποτε επιλογή θα κάνει το αμερικανικό έθνος».
Πάντως δεν έχουν στείλει συγχαρητήρια πολλοί ηγέτες του πλανήτη στον Τ.Μπάιντεν καθώς δεν είναι σίγουροι για την «νομιμότητά» του με όλα όσα έχουν προηγηθεί και με όλα όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια των εκλογών, αλλά και με τον διχασμό που έχει προκληθεί στην αμερικανική κοινωνία, με τουλάχιστον την μισή να απαιτεί επαλήθευση του εκλογικού αποτελέσματος.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου έστειλε ένα τυπικό συγχαρητήριο μήνυμα μία μέρα μετά αφότου τον είχαν συγχαρεί όσοι το έκαναν,ένα πολύ τυπικό μήνυμα.
Η μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη, η Ινδία, δεν τον έχει συγχαρεί όπως επίσης και η Κίνα.
Ο Ζ.Μπολσονάρου ο πρόεδρος της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης πληθυσμιακά χώρας της Νότιας Αμερικής και της δεύτερης μεγαλύτερης στην ήπειρο, στην αρχή που πίστευε πως κέρδιζε ο Ν.Τραμπ, έστειλε συγχαρητήρια σε αυτόν.
Λίγο αργότερα μάλιστα ευχήθηκε ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, την ώρα που η αναμέτρηση μεταξύ του Ρεπουμπλικανού και του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη.
«Γνωρίζετε ποιον στηρίζω, ήμουν σαφής», δήλωσε ο Μπολσονάρου σε υποστηρικτές του μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια.
«Έχω μια καλή σχέση με τον Τραμπ. Ελπίζω να επανεκλεγεί».
Ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους απέρριψε μάλιστα τότε τα περί ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ. «Ποιοι είμαστε εμείς για να αναμειχθούμε (στις υποθέσεις σας), με οποιονδήποτε τρόπο;», διερωτήθηκε.
Και «πώς θα θέλατε να αναμειχθώ; Οικονομικά; Στρατιωτικά; (Με) μια κυβερνοεπίθεση;», συμπλήρωσε χαριτολογώντας.
Αναφερόμενος στον Τζο Μπάιντεν, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε: «Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μίλησε δύο φορές για τον Αμαζόνιο. Αυτό θέλετε για τη Βραζιλία; Αυτό ονομάζω ανάμειξη».
Ο Τζο Μπάιντεν είχε απειλήσει τη Βραζιλία με οικονομικές κυρώσεις λόγω της αποψίλωσης του Αμαζονίου, στην περίπτωση που εκλεγόταν.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν τον έχει συγχαρεί και αυτός.
Με εξαίρεση τους ηγέτες της ΕΕ (και η ελληνική κυβέρνηση) και μερικών κρατών-μπανανιών του Ειρηνικού στιλ νησιών Φίτζι, δεν τον έχουν συγχαρεί πάρα πολλοί ξένοι ηγέτες.
Ακόμα περιμένουν να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες γιατί δεν είναι σίγουροι πως ο Τ.Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος.