Οι δυνάμεις του Κιέβου αδυνατούν να προχωρήσουν (μέχρι τώρα)
Οι Ουκρανοί επιχείρησαν μία ακόμα επίθεση στην Νόβοντονέτσκ στο νότιο Ντόνμπας η οποία αναχαιτίστηκε με σχετική ευκολία από τις ρωσικές δυνάμεις.
Αυτό σημαίνει πως ακόμα οι Ουκρανοί δεν έχουν καταφέρει να αποκομίσουν κάποια εδαφικά κέρδη και να πιέσουν τους Ρώσους
Όλοι γνωρίζουν ότι για να έχει πιθανότητες επιτυχίας μία αντεπίθεση, πρέπει κατά την αρχική της ορμή η οποία είναι μεγάλη, καθώς ακόμα οι δυνάμεις που την ενεργούν δεν έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, να υπάρξει σημαντική διείσδυση.
Αυτό δεν επιτεύχθηκε, και τουλάχιστον μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζεται είναι περισσότερο όμοια με αυτής της γερμανικής αντεπίθεσης των Αρδεννών το 1944.
Τότε, οι Γερμανοί είχαν αιφνιδιάσει τους Αμερικανούς στο αρχικό στάδιο, επιτυγχάνοντας μία σημαντική προώθηση, αλλά εν συνεχεία υπέκυψαν υπό το βάρος των μη αντικαταστάσημων απωλειών τους και την έλλειψη καυσίμων και πυρομαχικών και την ικανότητα των Αμερικανών να αναπληρώσουν τις απώλειες τους και να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Εκεί που τα πράγματα είναι θολά και περίεργα και θα πρέπει να υπάρξει μία αναμονή κάποιων ημερών για να ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι, είναι το μέτωπο της Χερσώνας μετά την ανατίναξη του φράγματος της Κακχόβκα.
Αυτά που επιχειρούν να υποστηρίξουν Ουκρανοί και Δυτικοί, ότι οι Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα είναι φαιδρά και πέραν οποιασδήποτε επιστημονικής φαντασίας.
Η ανατίναξη του φράγματος πλημμύρισε τις αμυντικές τους γραμμές, τις οποίες δημιουργούσαν σε βάθος επτά μηνών με πολύ κόπο και καθιστά δυνατή μία ουκρανική αμφίβια επίθεση.
Την ίδια στιγμή κόβεται υδροδότηση της Κριμαίας από τον Δνείπερο, που σημαίνει ότι νερό μπορεί να μεταφερθεί πλέον μόνο από την γέφυρα του Κερτς.
Άρα οι Ουκρανοί έχουν την ευκαιρία εάν χτυπήσουν την γέφυρα και την καταστρέψουν να αφήσουν τον ρώσικο πληθυσμό της χερσονήσου χωρίς νερό. Έχουν δείξει στο παρελθόν ότι δεν θα τους πολυενδιέφερε.
Mένει να φανεί αν οι Ρώσοι είχαν προνοήσει στο ενδεχόμενο ανατίναξης του φράγματος και να έχουν δημιουργήσει εναλλακτικές θέσεις άμυνας νοτιότερα έξω από την ζώνη των πλημμυρισμένων περιοχών.
Σημειώνεται ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν είχε ζητήσει εκκένωση της Χερσώνας διότι φοβόταν ακριβώς αυτό: Ανατίναξη του φράγματος και αποκοπή των ρωσικών δυνάμεων μέσα στην πόλη.
Κατά τα άλλα κάποια στην Δύση και φυσικά το Κίεβο επιμένει να διαδίδουν ένα αφήγημα το οποίο παραβιάζει όλους τους κανόνες της λογικής.