Μαζικές ακυρώσεις εμβολιασμών στα ελληνικά νοσοκομεία
Νέα αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg η Ελλάδα είναι 4η από το τέλος παγκοσμίως σε εμβολιασμούς, έχοντας εμβολιάσει μέχρι στιγμής μόλις το… 0.02 του πληθυσμού της, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει εγκαίρως την παραλαβή επαρκών ποσοτήτων εμβολίων τα οποία η ίδια υποστηρίζει πως θα σώσουν την Ελλάδα.
Επιπλέον σύμφωνα με τον CEO της BioNTech τα εμβόλια θα έρχονται από εδώ και στο εξής με το «σταγονόμετρο» αφού δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση και τα χρονοδιαγράμματα. Με λίγα λόγια «όσοι πρόλαβαν τον Κύριο είδαν».
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα είχε μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου εμβολιάσει μόλις… 1,763 άτομα, τη στιγμή που στις 3 Δεκεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε πως θα εμβολιάζονται 2.117.440(!) πολίτες μηνιαίως.
Μάλιστα από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό ήταν πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς και φίλοι τους οι οποίοι έσπευσαν να το κάνουν πρώτοι, πιθανώς γνωρίζοντας(;) πως τα εμβόλια θα έρχονται με το «σταγονόμετρο».
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αναβληθεί οι εμβολιασμοί σε Στερεά Ελλάδα, Βόλο, Ηλεία, Μεσσηνία και Αρκαδία.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρξει κανένας εμβολιασμός υγειονομικού την Δευτέρα στο Νοσοκομείο και εμβόλια δεν πρόκειται να σταλούν την Κυριακή. Ταυτόχρονα ήρθε και η ακύρωση του εμβολιασμού αφορά τις περιοχές των νομών Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας.
Η ακύρωση εμβολιασμών αφορά και τα Νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας που είχαν προγραμματιστεί. Ήδη η Επιτροπή των υγειονομικών που είχε αναλάβει τους εμβολιασμούς ενημερώνει τηλεφωνικά γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για την ακύρωση των εμβολιασμών. «Δεν έχουμε καμία άλλη ενημέρωση εκτός από το ότι δεν θα γίνει εμβολιασμός. Αναβάλλεται, χωρίς εξήγηση και καλούμε ήδη τους συναδέλφους μας για την ακύρωση των ραντεβού τους».
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως ο Τούρκος CEO της BioNTech δήλωσε χθες πως η εταιρία του που παράγει τα εμβόλια μαζί με την Pfizer αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παραγωγή και αποστολή των εμβολίων στις χώρες.
«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας» δήλωσε ο Σαχίν στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel».
«Κάποια στιγμή έγινε φανερό ότι δεν θα είναι εφικτό να παραδώσουμε τα εμβόλια τόσο γρήγορα. Όμως πλέον ήταν αργά να γίνουν νέες παραγγελίες» επισήμανε η γυναίκα του Σαχίν, Τουρετσί.
Σύμφωνα με τον Σαχίν, η BioNTech ελπίζει να ξεκινήσει νέα γραμμή παραγωγής στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας τον… Φεβρουάριο, η οποία θα παρασκευάσει 250 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο μισό του 2021, σημείωσε ο Σαχίν.