Ερωτήματα δημιουργεί η αργοπορία σε μια υπόθεση που είναι «φως φανάρι» από την πρώτη ημέρα
Με μικτά συναισθήματα υποδέχθηκαν οι πολίτες, τη σημερινή ανακοίνωση της ΑΔΑΕ για τους ελέγχους στην ΕΥΠ, αλλά και σε νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Πολλοί υποστηρίζουν -σωστά- πως η ΑΔΑΕ άργησε πολύ να ξεκινήσει τον έλεγχο για το σκάνδαλο το οποίο «μετράει» σχεδόν ένα μήνα, και εκφράζουν εύλογες απορίες σχετικά με τις τεχνικές της δυνατότητες και γνώσεις να ελέγξει τις «high tech» υπηρεσίες ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ.
Επίσης είναι γεγονός, το ότι η ΑΔΑΕ ανακοίνωσε πομπωδώς πως θα ξεκινήσει έλεγχο δεν σημαίνει ότι «στριμώχνει» την κυβέρνηση, καθώς αν η έρευνα δεν καταλήξει πουθενά θα έχει χρησιμεύσει ως «βαλβίδα εκτόνωσης», ενώ θα δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση, την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. να παρουσιαστούν «καθαρές» από οποιαδήποτε πιθανή σκιά και υποψία, αλλά και η ΑΔΑΕ θα μπορεί να πει «ορίστε τη δουλειά μας την κάναμε.»
Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και «η άλλη πλευρά του νομίσματος», η οποία είναι ότι η ΑΔΑΕ ήταν αυτή που αποκάλυψε το σκάνδαλο και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις Κουκάκη και λοιπών δημοσιογράφων.
Επίσης με την ανακοίνωσή της αργά το βράδυ «βάζει στο κάδρο» την ΕΛ.ΑΣ., η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καμία εμφανή ανάμιξη στην υπόθεση, αλλά φαίνεται ότι τελικά… έχει!
Επίσης να σημειώσουμε ότι οι «ανεξάρτητες αρχές» δεν είναι διευκρινισμένο τι ακριβώς ρόλο παίζουν και αν εξυπηρετούν συμφέροντα στην Ελλάδα
Είναι όμως σίγουρο πως πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δανειστές, ως παράλληλα με το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση, ελεγκτικά όργανα.