Οργισμένοι Αρμένιοι ετοιμάζονται να κάνουν την ζωή δύσκολη στους Αζέρους στο Ναγκόρνο
Ένα μεγάλο μέρος του αρμενικού στρατού του Αρτσάx δεν θέλει με τίποτα να αναγνωρίσει την τριμερή συμφωνία εκεχειρίας και ετοιμάζεται ήδη να κάνει την ζωή δύσκολη σε όλους τους εμπλεκόμενους στην προ ημερών συμφωνία, αναφέρουν αρμενικές και ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.
Όλοι αυτοί οι Αρμένιοι πιστεύουν ότι η παράδοση εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν ήταν η μέγιστη προδοσία και προετοιμάζονται για ένα “καυτό” επόμενο στάδιο δράσης ως αντάρτες πλέον.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τοπικές πηγές, αναφέρουν ότι πολλοί στρατιώτες του αποκαλούμενου στρατού του Αρτσάx δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και θα συνεχίσουν άλλο τρόπο δράσης.
Επιπλέον, οι ίδιοι θεωρούν ότι η ρωσική ειρηνευτική αποστολή εισήλθε στο έδαφος του Ναγκόρνο χωρίς την συγκατάθεση τους.
Χθες, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις εγκαταστάθηκαν στο Στεπανακέρτ και ξεκίνησαν την αποστολή τους. Στο Μπακού, επικρατεί ηρεμία και ο στρατός παραμένει στις θέσεις του.
Το κύριο μέρος των αρμενικών δυνάμεων αντίστασης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι επίσης σιωπηλό.
Ωστόσο, τοπικές πηγές επισημαίνουν ότι η “σιγή” δεν θα διατηρηθεί για πολύ ακόμα. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μέρος των αρμενικών δυνάμεων αντίστασης δεν αποδέχεται την ανακωχή και το δηλώνει ξεκάθαρα στο Γερεβάν.
Μιλάμε για εθελοντικές μονάδες που σχηματίστηκαν από την Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία (ARF Dashnaktsutyun) και άλλες οργανώσεις παρόμοιου τύπου.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Gegham Manukyan, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι μονάδες του πολέμησαν για την ελευθερία της περιοχής από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Οι ίδιες πιστεύουν ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε και αρνούνται να κάνουν παραχωρήσεις. Μερικοί δηλώνουν ακόμη ότι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν και περαιτέρω αποστολές μάχης.
Ο Manukyan υπενθύμισε ότι μια παρόμοια κατάσταση είχαμε το 2016, όταν υπήρξε μία ακόμη επιδείνωση τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αρμένιοι εθελοντές δεν άφησαν τις θέσεις τους για αρκετές εβδομάδες και συνέχιζαν τον πόλεμο.
Ωστόσο, σύμφωνα όμως με αμυντικούς ειδικούς, οι μονάδες των Αρμενίων δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσουν τον πόλεμο με βαρέα όπλα, λόγω της ισχυρότατης παρουσίας Ρώσων, Αζέρων αλλά και Τούρκων.
Πληροφορίες φέρουν την απώλεια εκατοντάδων 300 αρμενικών αρμάτων μάχης, ΤΟΜΑ, φορτηγών κά, ενώ πολύ πιο σοβαρή είναι η απώλεια ανθρώπινου δυναμικού που υπολογίζεται ότι κυμαίνεται “από τρεις έως πέντε χιλιάδες άτομα”.
Ο Anton Belotsky, πρώην βετεράνος των ρωσικών δυνάμεων ο οποίος εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως ψυχολόγος και ειδικός, σχολιάζει αυτήν την κατάσταση:
“Υπάρχει μεγάλη πικρία, κενό και απελπισία. Οι Αρμένιοι του Αρτσάχ δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι πρέπει να σταματήσουν να αντιστέκονται και πρέπει να αποχωρήσουν.
Η δομή των αρμενικών δυνάμεων μετά την νίκη το 1994 είχε καταρρεύσει, για αυτό και χάθηκε ο πόλεμος με τους Αζέρους πριν ακόμα αυτός ξεκινήσει.
Οι Αρμένιοι έχουν συσσωρεύσει μίσος και αγανάκτηση μαζί με συσσωρευμένα παράπονα. Αυτά τα παράπονα υποστηρίζονται από αιματηρά επεισόδια.
Για αυτούς που πολέμησαν είναι ακόμη πιο δύσκολο. Αυτοί που πολέμησαν μέχρι τέλους και έχυσαν το αίμα τους, τώρα τους ζητείται να παραδώσουν τα όπλα τους και να αποχωρήσουν”, συνέχισε ο Belotsky.
“Αυτοί είναι και οι πιο θυμωμένοι, αφού έχουν την αίσθηση ότι έχουν προδοθεί. Αλλά δεν μπορούν παρά να παραδεχτούν το προφανές, ότι δεν μπορούν πλέον να αντισταθούν. Το κύριο δεδομένο είναι ότι η όλη κατάσταση εμπεριέχει θυμό και οργή.
Δεν αποκλείω την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων ανταρτικών ομάδων που θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν κάποια είδη σαμποτάζ. Οι Αρμένιοι είναι σε απόγνωση και για αυτό είναι σε θέση να διαπράξουν τις πιο ακατάλληλες πράξεις.
Ένα παράδειγμα τέτοιας στάσεως το διαπιστώσαμε πρόσφατα, όταν μερικές οικογένειες εγκατέλειπαν τις περιοχές τους αφού πρώτα βάλουν φωτιά στα σπίτια τους.
Ορισμένες τοπικές πηγές είναι πραγματικά σίγουρες ότι η ειρηνευτική αποστολή της Ρωσίας είναι ένα προσωρινό μέτρο. Υπάρχει η αίσθηση ότι η ανακωχή μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι προσωρινή. Ο κατά προσέγγιση χρόνος επανάληψης των μαχών ορίζεται μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς ή μέχρι τα μέσα της άνοιξης”, τονίζει ο ίδιος.
“Δεν πιστεύω ότι αυτή η εκεχειρία είναι προσωρινή και θα λήξει γρήγορα. Εάν έχουν μεταφερθεί τόσο μεγάλες δυνάμεις εκεί, που θα είναι αδύνατη κάθε ανταρτική δράση” δήλωσε ο έτερος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Όλεγκ Ζελτονόζκο.
Η ουσία όμως παραμένει και είναι σίγουρο, χωρίς κανένα “σχεδόν” ή “ίσως”, και αυτή μας λέει ότι δεκάδες Αρμένιοι θα ξεκινήσουν αντάρτικο στο Αρτσάκ, προσελκύοντας και άλλους αφού πολλοί είναι αυτοί που δεν ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση του Γερεβάν.
Άλλωστε είναι και στην φύση των Αρμενίων να πολεμούν χωρίς να υπολογίζουν απώλειες, όπως έδειξε και ο “προδομένος” για αυτούς πόλεμος στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ.