Και κάπως έτσι οδηγούμαστε σε πιο σκληρά γεγονότα…

Σύμφωνα με μία εξαιρετικά σημαντική είδηση, που ​​ανακοινώθηκε πρόσφατα από επίσημες πηγές στο Ιράν – φέρεται ότι η Μόσχα συμφώνησε να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στην Τεχεράνη. Εάν αυτές οι πληροφορίες είναι σωστές, το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα θα βγάλει πολλά χρήματα, το Ιράν θα έχει ένα ισχυρό εργαλείο για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ και η αμερικανική επιρροή στην Μέση Ανατολή θα εξασθενίσει.

Το Ιράν έχει συνάψει συμφωνία με την Ρωσία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-35, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA , επικαλούμενο την Μόνιμη Αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ. Δεν δόθηκαν πληροφορίες για τον αριθμό των αεροσκαφών και τον χρόνο παράδοσης.

«Μετά το τέλος του πολέμου Ιράν-Ιράκ το 1988, το Ιράν ζήτησε από ορισμένες χώρες να μελετήσουν την δυνατότητα πώλησης μαχητικών αεροσκαφών και η Ρωσία συμφώνησε να τα πουλήσει», αναφέρθηκε. Μετά τον Οκτώβριο του 2020, όταν το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήρε την απαγόρευση πώλησης συμβατικών όπλων στο Ιράν, η Τεχεράνη αποφάσισε τελικά να τα αγοράσει”.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Yoav Galant, ο αρχηγός του Πενταγώνου Lloyd Austin εξέφρασε την ανησυχία του για την «αυξανόμενη στρατηγική συνεργασία του Ιράν με την Ρωσία» και ειδικότερα την πώληση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Μόσχα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

“Τον περασμένο χρόνο, η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν έχει βαθύνει και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή και την ασφάλεια των πολιτών του. Το Ιράν αποκτά σημαντική εμπειρία μάχης στην Ουκρανία, η οποία τελικά θα ωφελήσει τις επικίνδυνες μαριονέτες του στην Μέση Ανατολή.” Πρόσθεσε το αμερικανικό ΥΠΕΘΑ, τονίζοντας: «Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη, η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν άνευ προηγουμένου αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της πυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτηρίζει τους στενούς δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης ως «επιζήμιους» και ισχυρίζεται ότι οι Ιρανοί ήδη εκπαιδεύονται στα νέα αεροπλάνα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι επεσήμανε ότι «αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά την ιρανική αεροπορία σε σύγκριση με τους γείτονές της στην περιοχή».

Τον Φεβρουάριο, το Ιράν αποκάλυψε μια νέα υπόγεια αεροπορική βάση που ονομάζεται Eagle 44, όπως αναφέρουν οι New York Times . Βρίσκεται σε μια πλαγιά βουνού 160 χιλιόμετρα βόρεια του στενού του Ορμούζ.

Οι δορυφορικές εικόνες της βάσης εξετάστηκαν από τον Chris Biggers, πρώην αναλυτή εικόνων της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ανώτερο διευθυντή εφαρμογών αποστολής στην αποστολή HawkEye 360, μια εταιρεία που ανιχνεύει εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων σε όλο τον κόσμο. Στην ανάλυσή του, ο Biggers έδειξε δύο εικονικά μαχητικά αεροσκάφη, το ένα από τα οποία έχει το ίδιο μέγεθος με το Su-35.

Ο Shahriar Heidari, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ισλαμικού Συμβουλίου, δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι τα Su-35 από την Ρωσία θα φτάσουν στο Ιράν στις αρχές του 2024, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim . «Έχουμε παραγγείλει αμυντικά συστήματα, πυραύλους και ελικόπτερα από την Ρωσία και τα περισσότερα από αυτά τα όπλα θα φτάσουν σύντομα στην χώρα», πρόσθεσε.

Ο διοικητής της ιρανικής αεροπορίας Hamid Vahedi τόνισε ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Su-30 εκτός από τα Su-35.

Τα Su-35 έχουν αποδείξει τι μπορούν να κάνουν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση της αεροπορίας στην Συρία. Επιπλέον, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε τις επιδόσεις της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. “Τα “Sukhoi” – Su-34, Su-35 – είναι εξαιρετικά. (…) Συμβάλλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότητα των στρατευμάτων”, τόνισε ο «Τσαρ Βλαντ» σε μια συνάντηση με διακεκριμένους ήρωες της Ρωσίας στο Κρεμλίνο. Με άλλα λόγια, το Su-35 είναι η ομορφιά και το καμάρι της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, ενός από τα πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο συριακός στρατός, μαζί με τον λιβανέζικο στρατό και τους μαχητές της Χεζμπολάχ, απελευθέρωσαν τρομοκράτες από τον δήμο Arsal στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας το 2017. Οι δυνάμεις υποστηρίχθηκαν από τα Su-35 της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό συνέβαλε επίσης υπέρ της αγοράς αυτών των πολεμικών αεροσκαφών από το Ιράν. Οι αναφορές ανέφεραν ότι τα Su-35 αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την φύλαξη και την περιπολία βασικών τοποθεσιών που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την ιρανική δήλωση. Ωστόσο, είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να μην πρόκειται για εικασίες αλλά για πραγματική συμφωνία. Εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές, θα ήταν μεγάλη επιτυχία για την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας και σημαντικό κέρδος για τους εγχώριους κατασκευαστές στρατιωτικών αεροσκαφών.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια συμφωνία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτή η σύμβαση είναι μια καλή βάση για περαιτέρω προώθηση πωλήσεων ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Μέση Ανατολή», δήλωσε ο εκπαιδευτής πτήσης Ταγματάρχης Αντρέι Κρασνόπεροφ. “Ειδικά αν υποθέσουμε ότι πρόκειται να παραδοθούν αρκετές δεκάδες αεροσκάφη και η ίδια η σύμβαση επιτρέπει περαιτέρω αγορές μηχανών. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η Ρωσία θα εκπαιδεύσει τους Ιρανούς πιλότους. Αυτά είναι μακροπρόθεσμα προγράμματα στα οποία θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», εξήγησε ο ειδικός.

Το περιοδικό Military Watch έγραψε ότι το Su-35 έχει καταρρίψει πολύ περισσότερα εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος από τον Ψυχρό Πόλεμο. Επιπλέον, συνεχίζει ο συγγραφέας, το Su-35 μπορεί να ανταγωνιστεί τα σύγχρονα δυτικά κορυφαία μαχητικά, τα F-35A και τα F-15SA.

 «Η Πολεμική Αεροπορία του Ιράν θα λάβει σημαντική αύξηση στη μαχητική ικανότητα με την αγορά του Su-35», επιβεβαίωσε ο Krasnoperov. “Το Su-35 έχει καλούς ελιγμούς και δυνατότητες αερομαχίας. Υπήρξαν περιπτώσεις που ένα F-16 προσπάθησε να αναχαιτίσει το Su-35, αλλά το ρωσικό αεροσκάφος μπόρεσε να την φέρει στο αμερικανικό μαχητικό στο πίσω μέρος”, θυμήθηκε.

“Το Ιράν δεν είναι ακόμη σε θέση να αναπτύξει ανεξάρτητα αεροσκάφη 4++ γενιάς που -όπως το Su-35- μπορούν να “βλέπουν” τα αμερικανικά F-35 και F-22. Γι’ αυτό προχώρησε η αγορά τέτοιων προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών από την Ρωσία. Η Τεχεράνη πήρε τη σωστή απόφαση. Επιπλέον, μπορώ να υποθέσω ότι η Τεχεράνη θα αποκτήσει πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και αέρος-ραντάρ”, δήλωσε ο Alexei Leonkov, εκδότης του περιοδικού Arsenal of the Fatherland .

“Το Ιράν έχει  S-300 και Tor M1 SAM. Τώρα μπορούν να κατασκευάσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας όπου το Su-35 θα χτυπήσει τον επιτιθέμενο στην πρώτη γραμμή. Επίσης, αυτό το μαχητικό αεροσκάφος ονομάζεται “μαχητικό” λόγω της ικανότητάς του να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή.Συνολικά, το συμβόλαιο της Τεχεράνης με τη Μόσχα αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και γίνεται σοβαρή πρόκληση για το Ισραήλ», είπε ο συνομιλητής.

“Το Ισραήλ κατέχει F-16 και F-35. Αυτά αποκτήθηκαν για να κρατήσουν τους γείτονές του στην Μέση Ανατολή σε χαμηλά επίπεδα. Με τα Su-35 τα πράγματα με το Ιράν αλλάζουν!!!», τόνισε ο αναλυτής.

Εκτός από καθαρά στρατιωτική διάσταση, αυτή η συμφωνία έχει και γεωπολιτική διάσταση. “Αυτό το εγχείρημα δείχνει ότι η Μέση Ανατολή δεν είναι πλέον μονοπολική. Η ενίσχυση της αεροπορίας του Ιράν θα προκαλέσει μεν στην Σαουδική Αραβία κάποια “απογοήτευση” με τους Αμερικανούς εταίρους της, αλλά, από την άλλη πλευρά, το Ριάντ και η Τεχεράνη επεκτείνουν τις σχέσεις τους με γρήγορους ρυθμούς. Η παράδοση του Su-35 στο Ιράν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα στάδια για την ενίσχυση ενός νέου πόλου στην Μέση Ανατολή, ο οποίος είναι εναλλακτικός του αμερικανικού», λέει ο Rajab Safarov, γενικός διευθυντής του Κέντρου για την Μελέτη του σύγχρονου Ιράν.

«Η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τεχεράνη σημαίνει μείωση της αμερικανικής επιρροής τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρακολουθούμε την είσοδο της Κίνας και της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ισραηλινοί ομόλογοί τους δεν θα μπορούν πλέον να συμπεριφέρονται επιθετικά όπως πριν και θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί στην πολιτική τους», συνόψισε ο συνομιλητής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »