Υπολογίζεται ότι από 5.000 έως 10.000 Αμερικανοί πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι και τα μέλη των οικογενειών τους, μπορεί να βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν και πιθανώς να ελπίζουν να φύγουν από τη χώρα – υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν από την Κυριακή – μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Hamid Karzai (HKIA) στην Καμπούλ, πριν από το τέλος του Αυγούστου.
«Ο αμερικανικός στρατός, δεν έχει ιδέα πόσοι Αμερικανοί παραμένουν στο Αφγανιστάν, ούτε καν πόσοι ήταν μεταξύ των περίπου 7.000 ανθρώπων που έχουν απομακρυνθεί από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι τώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
«Περίπου 7.000 άνθρωποι εκκενώθηκαν, μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι (HKIA) στην Καμπούλ από τις 14 Αυγούστου», δήλωσε ο Ταγματάρχης Χανκ Τέιλορ σε ενημέρωση του Πενταγώνου την Πέμπτη. Ούτε αυτός ούτε ο Κίρμπι, μπορούσαν να πουν πόσοι από αυτούς ήταν Αμερικανοί, ή πόσοι Αμερικανοί, παραμένουν σε έδαφος που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.
«Δεν ξέρω», είπε ο Κίρμπι όταν ρωτήθηκε. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ήταν ένα καλύτερο μέρος, για να εκτιμήσει πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται στο Αφγανιστάν ή μέσα και γύρω από την Καμπούλ. Αυτό δεν είναι ένα νούμερο, που θα γνώριζε ο αμερικανικός στρατός».
Το Πεντάγωνο έχει επανειλημμένα δηλώσει, ότι στοχεύει στην εκκένωση μεταξύ 5.000 και 9.000 ατόμων την ημέρα, αλλά ο τρέχων ρυθμός τους έχει ανέλθει κατά μέσο όρο σε κάτι παραπάνω από 1.100. Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις στα μέσα ενημέρωσης έκαναν τον αριθμό των Αμερικανών πολιτών, των μόνιμων κατοίκων και των εξαρτώμενων από αυτούς ακόμη στο Αφγανιστάν μεταξύ 5.000 και 15.000.
Ο Κίρμπι και ο Τέιλορ, δεν μπόρεσαν να πουν στους δημοσιογράφους, πόσοι από τους 7.000 που εκκενώθηκαν μέχρι τώρα ήταν Αμερικανοί πολίτες, μόνο ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να έχουν βγει έξω, χρησιμοποιώντας πολιτικές ή τσάρτερ πτήσεις έξω από το HKIA.
Στην εύλογη ερώτηση, για το πώς το Πεντάγωνο μπορεί να προγραμματίσει τις εκκενώσεις χωρίς να γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων, ο Κίρμπι απάντησε, ότι οι Αμερικανοί πολίτες δεν υποχρεούνται να εγγραφούν στην πρεσβεία, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να γίνει ένας «τέλειος, ακριβής υπολογισμός».
Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι πριν αποκλειστούν τα σημεία ελέγχου από τούς Ταλιμπάν, όσοι προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν προσπαθώντας να κλείσουν μία θέση σε αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος ή σε ναυλωμένο πολιτικό, έπρεπε να υποσχεθούν, ότι θα αποπληρώσουν την αμερικανική κυβέρνηση για το «προνόμιο» της διάσωσής τους.
Ένας δημοσιογράφος, έκανε μια έρευνα και βρήκε τον ιστότοπο του Overseas Security Advisory Council (OSAC), μια συνεργασία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις ΜΚΟ.
Η προειδοποίηση ασφαλείας της OSAC για το Αφγανιστάν, που δημοσιεύτηκε στις 14 Αυγούστου-την ίδια μέρα που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την Καμπούλ, από την αποσυντιθέμενη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ-δηλώνει ξεκάθαρα ότι «οι πτήσεις επαναπατρισμού δεν είναι δωρεάν».
Οι επιβάτες “θα πρέπει να υπογράψουν, μια συμφωνία δανείου και μπορεί να μην είναι επιλέξιμοι να ανανεώσουν τα αμερικανικά διαβατήριά τους μέχρι να εξοφληθεί το δάνειο” , αναφέρει η προειδοποίηση, προσθέτοντας ότι το κόστος “μπορεί να είναι $ 2.000 ή περισσότερο ανά άτομο.”
Το γραμμάτιο προφανώς ζητείται στη φόρμα Αιτήματος Βοήθειας Επαναπατρισμού, η οποία απαιτείται για κάθε άτομο, που ελπίζει να επιβιβαστεί σε πτήση εκκένωσης, σύμφωνα με τις οδηγίες που έστειλε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ – τώρα λειτουργεί εκτός HKIA.
«Όποιος ελπίζει να φύγει, θα πρέπει να συμπληρώσει τη φόρμα και να περιμένει το email της πρεσβείας, πριν από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν για να φτάσει στο αεροδρόμιο, οπότε θα πρέπει να ελπίζει ότι θα βρεθεί θέση για αυτούς σε ένα αεροπλάνο αναχώρησης, βάση πρώτης εξυπηρέτησης. Μόνο χειραποσκευές, δεν επιτρέπονται κατοικίδια». ανέφερε η προειδοποίηση ασφαλείας
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο Politico την Πέμπτη, ότι ο αμερικανικός νόμος “απαιτεί να παρέχεται βοήθεια εκκένωσης, σε ιδιώτες Αμερικανούς πολίτες ή υπηκόους τρίτων χωρών” σε επιστρεπτέα βάση στο μέγιστο δυνατό βαθμό “.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και εργαζόμαστε, για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που προκύπτουν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Μετά από δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την αμοιβή, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε.
Σε αυτές τις μοναδικές συνθήκες, δεν έχουμε καμία πρόθεση να ζητήσουμε επιστροφή χρημάτων από όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν.
Η πρωταρχική αποστολή των στρατευμάτων, φαίνεται να είναι να σταματήσουν τα πλήθη των Αφγανών να εισέρχονται στον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, όπως έκαναν την Κυριακή μερικοί, που βρήκαν τραγικό θάνατο πέφτοντας στο κενό, όταν προσκολλήθηκαν στα αεροπλάνα που αναχωρούσαν.
Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν-στο οποίο οι ΗΠΑ εισέβαλαν τον Οκτώβριο του 2001, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για την οποία ευθύνεται η Αλ Κάιντα-και αργότερα στο Ιράκ, έχει κοστίσει στις ΗΠΑ τουλάχιστον 2 τρισ. ή περισσότερο. Άλλα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, θα χρειαστούν για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και παροχών, σε περίπου 4 εκατομμύρια στρατιωτικούς βετεράνους, σύμφωνα με ανάλυση του Costs of War.