Ερντογάν: «Προχωράμε σε ένα νέο πόλεμο οικονομικής απελευθέρωσης»
Σε μια νέα αινιγματική δήλωση προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς όπως είπε η Τούρκια θα σπάσει την οικονομική πολιορκία που δέχεται και θα προχωρήσει σε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή τόσο σημαντική, όσο η η κατάργηση των παραχωρήσεων στις δυτικές δυνάμεις από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Πιο αναλυτικά, η Τουρκία διεξάγει πόλεμο ενάντια σε ένα «τρίγωνο του διαβόλου» αυτό των επιτοκίων, του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan μία μέρα μετά τη νέα μεγάλη πτώση της λίρας.
«Η απάντησή μας σε όσους επιδιώκουν να πολιορκήσουν τη χώρα μας στον οικονομικό τομέα είναι ένας νέος πόλεμος οικονομικής απελευθέρωσης», τόνισε ο Erdogan απευθυνόμενος σε υποστηρικτές στην ανατολική πόλη Βαν.
Είπε ότι η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μια «μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή» τόσο σημαντική όσο η κατάργηση των παραχωρήσεων στις δυτικές δυνάμεις από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι οποίες ακυρώθηκαν από τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Η τουρκική λίρα έφτασε σε νέο χαμηλό την Παρασκευή (30/10) 8.3849 ανά δολάριο.
Το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί 29% φέτος, στην 8η συνεχόμενη χρονιά πτώσης, τη μεγαλύτερη από το 1982.
Ρόμπιν Μπρουκς (IIF): Η Τουρκία οδεύει σε βαθιά ύφεση
Μια νέα ζοφερή πρόβλεψη για την τουρκική οικονομία έκανε ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) και πρώην αναλυτής της Goldman Sachs, της Brevan Howard και του ΔΝΤ.
Η τουρκική λίρα θα σταθεροποιηθεί όμως η οικονομία της Τουρκίας θα βιώσει βαθιά ύφεση, προέβλεψε ο Μπρουκς, επικαλούμενος τη μεγάλη και απότομη αντιστροφή της πιστωτικής άνθησης στη χώρα.
Η ροή πιστοδοτήσεων στην Τουρκία είναι η πιο αρνητική που έχει σημειωθεί ποτέ, σχολίασε ο Μπρουκς στο twitter, τονίζοντας ότι αυτό συνεπάγεται βαθιά ύφεση και σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδιώξει να στηρίξει φέτος την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα, δίνοντας εντολή στις κρατικές τράπεζες να «πλημμυρίσουν» την αγορά με φθηνά δάνεια, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλότερα από το επίπεδο του πληθωρισμού για να στηρίξει αυτή την πολιτική.
Όμως η συγκεκριμένη τακτική έχει οδηγήσει σε τεράστια υποτίμηση το τουρκικό νόμισμα, το οποίο καταγράφει διαδοχικά ιστορικά χαμηλά και την Παρασκευή έκλεισε στις 8,3450 λίρες/δολάριο, έχουν υποχωρήσει έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά 30% μέσα στο 2020.
Έτσι οι τουρκικές αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν την κατρακύλα της λίρας, εμποδίζοντας τη ροή των χρηματοδοτήσεων. Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να υπερασπιστεί τη λίρα.