Το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα φθάσει στο 4,20%!

H Ελλάδα επιστρέφει με γοργούς ρυθμούς στις εποχές των μνημονίων όταν δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού.

Αυτή την φορά όμως το μείγμα είναι πολύ χειρότερο καθώς η χώρα διανύει μία περίοδο απίστευτης ακρίβειας η οποία έχει καταστήσει τη διαβίωση των Ελλήνων εξαιρετικά… αμφίβολη.

Η Ελλάδα μια χώρα με 388 δισεκ. ευρώ χρέους και με ανύπαρκτη οικονομία κινδυνεύει να πληρώσει πολύ ακριβά τις αντι-ρωσικές κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όποτε ο πλανήτης αντιμετωπίζει μία μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση η Ελλάδα θεωρείται άμεσα η πρώτη υποψήφια χώρα για αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων της.

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος παρ΄ότι παρουσιάζεται βιώσιμο μεσοβραχυχρόνια, παρ΄ ότι υποστηρίζεται από την ΕΚΤ και παρ΄ότι μόνο 80 δισεκ. του χρέους βρίσκεται σε ιδιώτες συνεχίζει να αποτελεί υψηλού κινδύνου asset.

Η εικόνα των ελληνικών ομολόγων είναι ξεκάθαρα η χειρότερη εάν ληφθεί υπόψη το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων αναφοράς αλλά και εάν συνυπολογιστεί ότι το 70% του χρέους προέρχεται από θεσμούς όπως EFSF, ΕSM, διακρατικά δάνεια κ.α όπως αναφέρει το bankingnews.gr.

Η Ελλάδα με το μικρότερο χρέος σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών επενδυτών εμφανίζει την χειρότερη εικόνα σε σχέση με άλλες χώρες…

Μάλιστα οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων της τρέχουσας περιόδου είναι παρόμοιες με την εποχή των Capital Controls το 2015.

Ποια τα δεδομένα;

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο την τρέχουσα περίοδο (αρχές Μαίου 2022) έχει απόδοση 3,40% με το 10ετές Γερμανικό – που είναι το ομόλογο αναφοράς στην Ευρώπη – να έχει επιτόκιο 0,96%.
Η διαφορά αυτών των δύο αποδόσεων ονομάζεται spread και ανέρχεται σε 244 μονάδες βάσης ή 2,44%.

Αρχές του 2018 επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε επιτόκιο 3,70% και το Γερμανικό 0,96% με την διαφορά spread 274 μονάδες βάσης.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να αποδείξουν ότι τελικά τα ομόλογα που αποτελούν το καθρέφτη μιας οικονομίας δείχνουν ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τον ελληνικό κίνδυνο.
Βέβαια θα σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Είναι αλήθεια.
Όμως επίσης αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα με όρους spread έχει μια από τις χειρότερες εικόνες και παρ΄ ότι μόνο μικρό μέρος του χρέους είναι διαπραγματεύσιμο.

Επί της ουσίας λοιπόν η Ελλάδα του 2022 έχει παρόμοια εικόνα με την Ελλάδα του 2018 και υποτίθεται ότι το αφήγημα αναφέρει πως η ΝΔ έχει καλύτερη πολιτική στην οικονομία και πείθει περισσότερο τους επενδυτές από τις έωλες στρατηγικές της εποχής ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης δεν μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται από τον ESM με επιτόκιο 0,8% περίπου και στο 10ετές ομόλογο να βλέπουμε αποδόσεις 3,40%;

Τι πρόκειται να συμβεί;

Αυτά που έρχονται σίγουρα θα είναι χειρότερα… το κόστος του ελληνικού κινδύνου θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα μπορούσε να βρεθεί στο 4,20% επιδόσεις.

Ωστόσο το κακό είναι ότι αυτή η αρνητική εικόνα θα είναι παγκόσμια π.χ. υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το 10ετές αμερικανικό ομόλογο από 2,97% θα εκτιναχθεί στο 4% ίσως και υψηλότερα στο 5% αν και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 4,5%.

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα από εδώ και στο εξής θα δανείζεται πανάκριβα από τις αγορές ομολόγων.
Η Ελλάδα από εδώ και πέρα θα πρέπει να διαχειριστεί μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση.
Το παράθυρο ευκαιρίας για τα κρατικά ομόλογα αλλά και για τα εταιρικά ομόλογα έχει κλείσει.

Π.χ. καμία τράπεζα στην Ελλάδα ή μεγάλη εταιρία δεν μπορεί να εκδώσει εταιρικό ομόλογο γιατί οι όροι θα είναι χείριστοι.

Το παράθυρο ευκαιρίας θα παραμείνει κλειστό για καιρό και χώρες – προβληματικές – όπως η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικά σενάρια ή να δεχθούν ότι θα πληρώνουν με χειρότερους όρους για να δανείζονται…

Πολλοί διεθνείς επενδυτικοί οίκοι έχουν αναφέρει ότι όσο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από το κόστος δανεισμού στα 10ετή ομόλογα αναφοράς δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην βιωσιμότητα του χρέους.

Αυτό όμως δεν θα συνεχιστεί. Σύντομα το κόστος δανεισμού θα ξεπεράσει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Φυσικά η οικονομία είναι αυτή που θα «τελειώσει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μην ξεχνάμε πως ήδη ο Έλληνας αντιμετωπίζει ένα κόστος ζωής το οποίο ο μισθός του δεν αρκεί να το καλύψει με κανένα τρόπο.

Ακόμα κι αν ο ΈΛληνας σταματήσει να τρώει, πάλι δεν θα μπορεί να πληρώνει τα πάγια έξοδά του όπως έχουν εξελιχθεί λόγω των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τα επιτόκια σε FED και ΕΚΤ

FED
3 και 4 Μαίου 2022 – εκτιμάται αύξηση 0,50%
14 και 15 Ιουνίου 2022 – εκτιμάται αύξηση 0,50%
26 και 27 Ιουλίου 2022
20 και 21 Σεπτεμβρίου 2022
1 και 2 Νοεμβρίου 2022
13 και 14 Δεκεμβρίου 2022

ΕΚΤ
9 Ιουνίου 2022
21 Ιουλίου 2022
8 Σεπτεμβρίου 2022
27 Οκτωβρίου 2022
15 Δεκεμβρίου 2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »