Προς Απρίλιο το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Άγνωστο το πότε θα ανοίξει η εστίαση
Σε απόγνωση χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς η ζημιά που έχουν υποστεί από το πολύμηνο lockdown είναι δραματική.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να οδεύει δίχως σχέδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε προ ολίγου η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη όταν ερωτήθηκε για το πότε θα ανοίξει (επιτέλους) το λιανεμπόριο.
Για το αν βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ακόμα Δευτέρα, αυτά θα τα πούμε την Παρασκευή».
Δήλωσε χαρακτηριστικά η Α.Πελώνη τη στιγμή που σήμερα μπήκαν σε εφαρμογή τα νέα «έξυπνα» μέτρα, τα οποία ήδη έχουν δημιουργήσει πολλά παράδοξα, καθώς απαγορεύεται να πάει κάποιος να γυμναστεί μακριά από το σπίτι του, αλλά μπορεί να πάει για κομμωτήριο όπου θέλει και άλλα πολλά.
Την ώρα λοιπόν που χιλιάδες Έλληνες έχουν αγωνία για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, καθώς όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν πως έρχεται τεράστια οικονομική καταστροφή, ακόμη και αν «ονειρεύεται» «άλμα δεκαετίας» ο Κ.Μητσοτάκης, η κυβέρνηση προτιμάει να επενδύει στο αφήγημα της επιτυχίας.
Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του Α.Σκέρτους ο οποίος σήμερα το πρωί υποστήριξε πως «τα μέτρα έχουν αποδώσει», επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την αποτυχία γι’ ακόμη μία φορά… στις μεταλλάξεις.
Προς παράταση του lockdown – Από Απρίλιο το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Μπορεί σήμερα να άνοιξαν κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων και αρχαιολογικοί χώροι, και όπως όλα έδειχναν θα έπαιρνε σειρά το λιανεμπόριο από την επόμενη εβδομάδα με τη μέθοδο του click away, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα προχωρήσει και αναμένεται να πάρει παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Με τα κρούσματα να αυξάνονται παρά τους 5 μήνες lockdown η κυβέρνηση αντί να σκεφτεί μήπως… κάτι κάνει λάθος αποφασίζει να «παγώσει» το πολυδιαφημισμένο «άνοιγμα» (ή «αποσυμπίεση» μέτρων όπως την έχουν χαρακτηρίσει) και περιμένει τις υποδείξεις των ειδικών. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί με τα νέα δεδομένα. Ωστόσο δεν αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τη σταδιακή άρση του lockdown και την επαναλειτουργία της εστίασης, η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η Απριλίου. Ωστόσο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την επιτροπή των ειδικών ξεκαθαρίζουν πως το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους θα υλοποιηθεί μόνο αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί, και όπως όλα δείχνουν αναβάλλεται για αργότερα.
Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στα Λύκεια λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και στα Γυμνάσια, ωστόσο ο στόχος για άνοιγμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου φαίνεται πως δεν θα επιτευχθεί.
Εφιαλτικό το πρώτο τρίμηνο με απώλειες 7,5 δισ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο του 2021 η αγορά έχει χάσει 7,5 δισ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση έδωσε 2,5 δισ. Παράλληλα προκύπτουν «μαύρες» εκτιμήσεις στον χώρο της εστίασης, οι οποίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενο λουκέτο στο 45% των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου.
Παράλληλα ο κόσμος του τουρισμού δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις προβλέψεις για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Δεδομένου ότι υπάρχει προβληματισμός σε ό,τι αφορά τα προγράμματα των εμβολιασμών, αλλά και αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τις καμπύλες των αριθμού κρουσμάτων και διασωληνωμένων, φαίνεται ότι παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες οι όποιες αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις.
Ήδη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος έκρουσε «καμπανάκι» αναφερόμενος στον ελληνικό τουρισμό λέγοντας ότι «αν και ο Ιούνιος βγει εκτός παιχνιδιού, τότε πλέον αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για έσοδα μεταξύ 40% και 50% του 2019 απομακρύνεται πάρα πολύ».
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο τζίρος του τουρισμού το 2021 υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ, από 4 δισ. ευρώ πέρυσι και 18 δισ. ευρώ το 2019, ήτοι η επαναφορά του στο 45% περίπου του τζίρου του 2019. Ωστόσο πλέον υπάρχει απαισιοδοξία για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η ακτινογραφία της κατάρρευσης του Ιανουαρίου
Αισθητή καθίζηση τζίρου, η οποία μεταφράζεται σε διψήφια ποσοστά μείωσής του, υπέστησαν μέσα στον περασμένο Ιανουάριο τόσο η ευρύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας (-16,1%) όσο και η βιομηχανία (-12,1%), ως συνέπεια του lockdown και των γενικότερων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στις οικονομικές δραστηριότητες. Μάλιστα σε κάποιους κλάδους, όπως η ψυχαγωγία, ο τζίρος συρρικνώθηκε ακόμη και κατά 88,2%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης κύκλου εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (γι’ αυτές, δηλαδή Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ, υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμα στοιχεία) έπεσε τον Ιανουάριο του 2021 στα 15,97 δισ. ευρώ, σημειώνοντας έτσι μείωση σε ποσοστό 16,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 όταν είχε φθάσει τα 19,04 δισ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 88,2% παρουσίασαν σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία.
Για τις επιχειρήσεις εκείνες που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2021 κατήλθε σε 606,26 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 50,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020, που είχε ανέλθει σε 1.235,68 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, Βίντεο και Τηλεοπτικών προγραμμάτων, Ηχογραφήσεις και Μουσικές εκδόσεις.
Για τις επιχειρήσεις του κλάδου παροχής καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ο κύκλος εργασιών κατήλθε σε 19,48 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 74% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, οπότε είχε ανέλθει σε 74,99 εκατ. ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2020 μεγαλύτερη του 1% η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2021 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 παρατηρήθηκε στο Λασίθι (92,5%) και η μικρότερη μείωση καταγράφηκε στο Ρέθυμνο (18,2%).
Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ο κύκλος εργασιών ήταν 53,13 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 57,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, όπου είχε ανέλθει σε 124,23 εκατ. ευρώ. Σε γεωγραφική βάση η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στη Σαντορίνη (92,8%) και η μικρότερη μείωση καταγράφηκε στη Χαλκιδική (21,1%).
Σε αναστολή 219.000 επιχειρήσεις
Όσον αφορά τον τζίρο στη βιομηχανία του Ιανουαρίου του 2021, σε σύγκριση με αυτόν του Ιανουαρίου του 2020, παρουσίασε μείωση 12,2% έναντι αύξησης 6% πέρυσι, ενώ ο μέσος γενικός δείκτης δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό παρουσίασε μείωση 13,4%, έναντι αύξησης 0,2%.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάρτιο του 2020, όταν επιβλήθηκε το πρώτο lockdown στη χώρα, ανέστειλαν τη λειτουργία τους 219.283 επιχειρήσεις ή ποσοστό 15,1% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας. Επίσης τον Ιανουάριο του 2021 ο τζίρος τους περιορίστηκε κατά 629,4 εκατ. ευρώ.
Να τονίσουμε πως τις τελευταίες ώρες τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως η Γερμανία θα ανακοινώσει παράταση του lockdown έως τις 18 Απριλίου, μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί το Βερολίνο.
Λέτε να το κάνει και σε αυτό;