Μέλη των αλβανικών ειδικών μονάδων ROSU επιτέθηκαν πριν από λίγη ώρα με όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα στις εγκαταστάσεις του μεγάλου φράγματος στη λίμνη Gazivode, κατά Σέρβων διαδηλωτών.
Τα τεθωρακισμένα και οι Αλβανοί κομάντος έδιωξαν το φύλακα του φράγματος έξω από το κτίριο του και έσκισαν τις σερβικές σημαίες που βρίσκονταν εκεί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις κοντά στο μεγάλο φράγμα, το οποίο κατέλαβαν βίαια και παράνομα, κάτι που σίγουρα θα αναγκάσει την Σερβία να απαντήσει, αφού τόσο η παρουσία των αλβανικών ειδικών δυνάμεων όσο και η κατάληψη του φράγματος που ανήκει στους Σέρβους είναι πρόκληση και σαφή παραβίαση παλαιότερων διεθνών συμφωνιών.
Οι Σέρβοι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στα οδοφράγματα κοντά στο Ρουντάρ εξακολουθούν να είναι παρόντες, παρά τη βροχή.
Χιλιάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν λόγω της σύλληψης του πρώην αστυνομικού Dejan Pantić στο φυλάκιο Jarinje και για να αποτρέψουν τη μεταφορά του στην Πρίστινα.
Από το πρωί ελικόπτερα της KFOR πετούν πάνω από το Zubin Potok και το Leposavić με Πολωνούς κομάντος της KFOR που έχουν μετακινηθεί νωρίτερα.
Επίθεση Αλβανών με όπλα σε σερβικά χωριά ενώ έχουμε αθρόες συλλήψεις
Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί από τεθωρακισμένα οχήματα της ROSU προς τους γύρω λόφους.
«Οι Αλβανοί πυροβόλησαν προς τα σερβικά χωριά εκεί πάνω. Μας έπιασαν και μας κράτησαν μέσα στην λάσπη, ενώ στην συνέχεια μας έβγαλαν τις μπότες και τις κάλτσες και μας ας χτύπησαν στα πόδια. Έχω πάθει σοκ. Έχω υπέρταση. Ο γιος μου τραυματίστηκε όταν η γυναίκα μου άκουσε τι συνέβη, και ανέβηκε η αρτηριακή της πίεση” είπε ο Σέρβος πολίτης της περιοχής με το όνομα Davor.
Σέρβοι πολίτες από την Μιτρόβιτσα και την Ζβετσάνη συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα στο Ρουντάρ, κοντά στην πόλη Κρέστ, ενώ παντού υπάρχει αλβανική αστυνομία σε όλες τις διαβάσεις.
Υπάρχουν περισσότερα οδοφράγματα στο Ρουντάρε, όπου τοποθετήθηκε το πρώτο οδόφραγμα από την κατεύθυνση της Πρίστινα προς την Ράσκα, μέχρι το Λέσκο. Οδοφράγματα τοποθετήθηκαν επίσης στον δρόμο Μιτρόβιτσα-Ζούμπιν Πατόκ, προς το Μπριάνκ.
Ο πρόεδρος των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο μιλά για αλβανική τρομοκρατία
Μιλώντας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Kurir ο πρόεδρος της σερβικής λίστας Γκόραν Ράκιτς, ανέφερε “τον τρόμο που ασκεί εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Α. Κούρτι επί του σερβικού πληθυσμού, όπως η εισβολή των ειδικών μονάδων στην Μιτρόβιτσα , η τρομοκρατία κατά των σερβικών οικογενειών στη Βέλικα Χότσα, η βίαιη εισβολή στις εγκαταστάσεις της εκλογικής επιτροπής στην πόλη, η εισβολή των αλβανικών ενόπλων ειδικών δυνάμεων ακόμη και στα νηπιαγωγεία ενώ τα παιδιά κοιμούντασαν”.
Μια πιθανή πολεμική σύγκρουση θα ξεκινούσε λόγω του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ που δίνει το δικαίωμα επέμβασης των Σέρβων αφού κινδυνεύουν οι ομοεθνείς τους
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε σήμερα το πρωί ότι “ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η κυβέρνηση, έκαναν αίτημα προς την KFOR για την επιστροφή μελών των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ τόνισε ότι θα προσπαθήσουν να «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα» ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ενεργοποιώντας πλήρως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”.
“Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ρητορικά ερωτήματα, δηλαδή γνωρίζουμε εκ των προτέρων την απάντηση. Όπως τώρα προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι η Συμφωνία των Βρυξελλών δεν υπάρχει, έτσι συμπεριφέρονται σε σχέση με το ψήφισμα 1244”, δήλωσε ο Ντάτσιτς είπε στη Ραδιοφωνική Τηλεόραση της Σερβίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι, η διεθνής κοινότητα είτε δεν θα σεβαστεί, είτε θα εφαρμόσει πλήρως την απόφαση 1244, αλλιώς θα έχουμε εξελίξεις.
Ο Ντάτσιτς είπε ότι ζητώντας την επιστροφή του σερβικού στρατού και της αστυνομίας στο βορρά, η Σερβία θέλει να υποδείξει ότι υπάρχει υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.
Η “φωτιά” πλέον αποκαλύφθηκε στο Κοσσυφοπέδιο όπου οι μεν Αλβανοί “σπρώχνουν” τους εναπομείναντες Σέρβους να φύγουν, οι μεν Σέρβοι ετοιμάζονται ακόμα και εχθροπραξίες με την βοήθεια της Ρωσίας, που θέλει να ανοίξει δεύτερο μέτωπο με το ΝΑΤΟ, ενώ έχει την δυνατότητα αποστολής ακόμα και ειρηνευτικής δυνάμεως στην ίδια περιοχή βάσει παλιότερων συμφωνιών