Γιατί το τουρκικό ΥΠΕΘΑ διέρρευσε για τεχνικές συνομιλίες την Πέμπτη
Ανανέωση
Εντονες είναι οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδος στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η Αθήνα θα θέσει αύριο Τετάρτη στο ΝΑΤΟ θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis το οποίο «σουλατσάρει» συνοδεία πολεμικών τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο επί σχεδόν ένα μήνα, ανεβάζοντας στο κόκκινο το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή.
Η εκτίμηση της Αθήνας για την τουρκική διαρροή
Το τουρκικό ΥΠΕΘΑ προχώρησε στη συγκεκριμένη διαρροή, εκτιμούν στην Αθήνα, για να διαχειριστεί πολιτικά το γεγονός ότι δεν πέρασε αυτό που επιθυμούσε η Αγκυρα: Η Τουρκία ήθελε τεχνική συζήτηση κατευθείαν, ενώ η Ελλάδα έθεσε ως όρο να γίνει πρώτα πολιτική συζήτηση σε επίπεδο πρέσβεων, όπερ και θα συμβεί αύριο.
Ουσιαστικά δηλαδή, εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, θα γίνει πρώτα μία συζήτηση σε πολιτικό επιπεδο, όχι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά με όλους τους πρέσβεις όλων των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ. Κάτι που οι Τούρκοι ήθελαν να αποφύγουν, καθώς όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Γαλλία θα θέσουν όρους.
Σε αυτή τη συζήτηση η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι “θα πέσουν οι μάσκες” της Τουρκίας, καθώς θα τεθεί το εξής ζήτημα: Το τεχνικό έγγραφο που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις δύο πλευρές (σπεύδοντας στη συνέχεια να κάνει λόγο για έναρξη συνομιλιών των δύο χωρών και εξαναγκαζόμενος να τα μαζέψει μετά την αντίδραση της Αθήνας), εμπεριείχε προτάσεις για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτική απεμπλοκή.
Η Ελλάδα μένει σταθερή στη θεση της ότι αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης πολιτικά και στρατιωτικά παραμένει η αποχώρηση του Oruc Reis, καθώς η παρουσία του στην περιοχή συνοδεία πολεμικών τουρκικών σκαφών δημιούργησε στρατιωτικό θέμα.
Κυβερνητικά στελέχη προσέθεταν ότι αύριο θα συζητηθεί μεταξύ όλων των μελών του ΝΑΤΟ η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι μίας συμμάχου χώρας και είναι προφανές ότι μία τέτοια πολιτική συζήτηση μεταξύ όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ έπρεπε να προηγηθεί και να ορίσει και τις παραμέτρους κάθε τεχνικής συζήτησης.
Ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται συνεπώς για διμερή διάλογο και προσέθεταν ότι θα πρέπει να εξηγήσει η Τουρκία στους συμμάχους γιατί κόβει ακόμη βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο το Oruc Reis.
Αρχικό κείμενο
Τι αναφέρουν οι Τούρκοι
Για επείγουσα συνάντηση αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο, στα γραφεία του ΝΑΤΟ την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, κάνει λόγο το Anadolu.
«Η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ καθυστέρησε έως τις 10 Σεπτεμβρίου», αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.