Η συνάντηση αφορούσε Συρία και Λιβύη
Ησυνάντηση μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα αναβλήθηκε. Η συνάντηση αφορούσε τις κρίσεις σε Συρία και Λιβύη, όπου Μόσχα και Άγκυρα υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές.
“Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα, συμφωνήθηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ των υφυπουργών των δύο χωρών για την προσεχή περίοδο”, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο με μια ψυχρή ανακοίνωση.
Ρώσος πρέσβης: “Η υφαλοκρηπίδα & η ΑΟΖ των νησιών είναι αυτονόητα”
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, από την άλλη πλευρά, δήλωσε: “Εμπειρογνώμονες είναι σε επαφή για το συμφέρον μιας πρώιμης συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, καθώς και για την καθιέρωση μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων στη Λιβύης στον πολιτικό και οικονομικό τομέα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου στις 19 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους”.
Επιπλέον, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα ρωσικό VIP αεροσκάφος τύπου Tupolev Tu-204-300 καταγράφηκε να γυρίζει πίσω στην Ρωσία, ενώ είχε κατεύθυνση προς Τουρκία, πάνω από την Μαύρη Θάλασσα.
Δημοσιεύματα εικάζουν ότι στο αεροσκάφος αυτό ενδεχομένως να επέβαιναν οι Ρώσοι υπουργοί.
«Μόλις ανακοινώθηκε η ακύρωση της επίσκεψης των υπουργών, ένα αεροσκάφος πάνω από την Μαύρη Θάλασσα εθεάθη να αλλάζει ρότα και να επιστρέφει. λίγο μετά, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση της Σεβαστούπολης. Αλλά ποιος επέβαινε στο αεροσκάφος δεν είναι γνωστό», μεταδίδουν ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, η πληροφορία για το αν πρόκειται ή όχι για το αεροσκάφος των 2 Ρώσων υπουργών δεν επιβεβαιώνεται ακόμη.
Η Ρωσία παρακολούθησε τη σύνοδο κορυφής του Καΐρου την περασμένη εβδομάδα με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την επιτυχία της εκεχειρίας στη Λιβύη, πρόταση που η Άγκυρα απέρριψε, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη λιβυκή κρίση.
Η Μόσχα παρέχει υποστήριξη στον Εθνικό στρατό της Λιβύης (LNA) υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η Τουρκία υπουστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με ηγέτη τον Φαγέζ αλ Σάρατζ και έδρα την Τρίπολη.
Οι διαφωνίες Τουρκίας-Ρωσίας στη Λιβύη, όπως και στη Συρία, επιταχύνουν την οριστική λήξη της λυκοφιλίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς τα συμφέροντα της Μόσχα πλήττονται άμεσα πλέον από τις τουρκικές φιλοδοξίες.
Άλλωστε το Κρεμλίνο πήρε και επίσημα θέση για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή μας δια στόματος του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ. Όπως ανέφερε το Πενταπόσταγμα νωρίτερα, O Ρώσος πρέσβης τόνισε πως “η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα των νησιών είναι αυτονόητα πράγματα”, απορρίπτοντας τις τουρκικές αξιώσεις επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Η ρωσοτουρκική συμμαχία είναι προσωρινή, καθώς Μόσχα και Άγκυρα βρίσκουν συνεχώς νέες διαφωνίες σε ζητήματα γεωπολιτικής φύσεως, τη στιγμή που ο ίδιος ο Ερντογάν φαίνεται να επιχειρεί επαναπροσέγγιση με τους Αμερικανούς.
Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φανεί το πραγματικό πρόσωπο “συμμάχων”, “φίλων” και “γειτόνων”. Η Ελλάδα οφείλει να είναι προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση κάθε είδους κρίσης, πολιτικής, διπλωματικής ή στρατιωτικής, και να μη βασίζεται σε ξένες δυνάμεις για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.