«Μπρα ντε φερ» Ιράν, Ισραήλ, Ρωσίας και Τουρκίας
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι στην περιοχή της βόρειας Συρίας στην επαρχία Χαλέπι, ένοπλες ομάδες με την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης πραγματοποίησαν μια σειρά επιθέσεων πυροβολικού εναντίον θέσεων του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA). Ένας Σύριος στρατιώτης φέρεται να τραυματίστηκε, δήλωσε ο Ναύαρχος Βαντίμ Κούλιτ, αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία, σε ενημέρωση τη Δευτέρα 2 Αυγούστου.
Πόλεμος στη Συρία: Ποιος ελέγχει τι και ποιές οι εξελίξεις
«Μαχητές παράνομων ενόπλων ομάδων που δρούσαν στο έδαφος της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, που ελέγχονταν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, εκτόξευσαν βολές όλμων κατά θέσεων του Συριακού Αραβικού Στρατού στην περιοχή Αβσαριά, στην επαρχία Χαλέπι. Ένας υπάλληλος της συριακής κυβέρνησης τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς », αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι τη ίδια χρονική περίοδο, ο συριακός αραβικός στρατός κατέρριψε τουρκικό αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το Χαλέπι στην περιοχή Buibia.
Αρχικά, γινόταν λόγος για ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε προσαρμογή επιθέσεων σε θέσεις Τούρκων μισθοφόρων, ωστόσο, ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι μιλάμε για drone που πετούσε από περιοχή που καταλαμβάνεται από παράνομα οπλισμένα ομάδες.
«Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παράνομων ενόπλων ομάδων που δρούσαν στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ και πραγματοποιούσαν αναγνωριστικές επιχειρήσεις, έπεσε στην περιοχή του οικισμού Μπουγιμπιγιά, στην επαρχία Χαλέπι στη Συρία» σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ρώσοι ειδικοί εικάζουν για τον τύπο τουρκικού drone, υποστηρίζοντας ότι είναι απολύτως πιθανό το UAV να ήταν ANKA-S, το οποίο παράγεται στην Τουρκία και είναι εξοπλισμένο. Το βίντεο που παρέχεται από ένα κινητό τηλέφωνο στην πηγή μας δείχνει την κατάλληλη στιγμή όταν το drone χτυπήθηκε και έπεσε στο έδαφος.
Συνεργασία Ρωσίας-Ιράν στη Συρία
Μετά από μια σειρά επανειλημμένων επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, έγινε γνωστό ότι το Σώμα της Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης ανέπτυξε συστήματα αεράμυνας του στο ανατολικό τμήμα της χώρας
Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι μιλάμε τουλάχιστον για την ανάπτυξη δύο ραντάρ (σύμφωνα με την πηγή, μιλάμε για ρωσικά ραντάρ), τα οποία θα επιτρέψουν στο Ιράν να λαμβάνει πληροφορίες τουλάχιστον σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων. Επιπλέον, σύμφωνα με όλες τις ίδιες πηγές, μιλάμε σήμερα για ένα ραντάρ ικανό να ανιχνεύσει στόχους χαμηλών πτήσεων και “stealth” (πιθανότατα πρόκειται για το ραντάρ “Casta-2E2”).
Πληροφορίες σχετικά με αυτό επιβεβαιώνονται επίσης από ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, οι οποίες κάνουν λόγο ότι πλέον με το συγκεκριμένο ραντάρ δυσχεραίνεται σημαντικά η πραγματοποίηση κτυπημάτων από ΗΠΑ και Ισραήλ στο συριακό έδαφος.
«Πηγές από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν την Κυριακή από την περιοχή του δυτικού Ευφράτη ότι οι Ιρανοί είχαν δημιουργήσει εκεί έναν σταθμό «ραντάρ» για τον εντοπισμό πτήσεων μέσα στην περιοχή Χασότ, η οποία είναι η μεγαλύτερη περιοχή συγκέντρωσης των ιρανικών δυνάμεων στα περίχωρα της πόλης Al-Mayadin στα ανατολικά προάστια της επαρχίας Deir ez-Zor
Οι μεγαλύτερες ιρανικές βάσεις στο συριακό έδαφος βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες με ιρανική υπηκοότητα παρακολούθησαν την εγκατάσταση του ραντάρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της κοιλάδας είναι στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται σε μια υψηλή τοπογραφική τοποθεσία με θέα την πόλη Al-Mayadin και περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Κούρδους) και τις δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.
Η Τεχεράνη δεν σχολίασε επίσημα αυτές τις πληροφορίες. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι οι πρόσφατες επιθέσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορούσαν κάλλιστα να ήταν ανεπιτυχείς ακριβώς λόγω της χρήσης πρόσθετου εξοπλισμού ραντάρ, αν και λόγω της απόστασης των περιοχών επίθεσης και της επαρχίας Ντέιρ εζ-Ζορ, αυτό είναι απίθανο.
Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται σχεδόν μια δεκαετία. Οι προσπάθειες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ απέτυχαν.
Οι συριακές δημοκρατικές δυνάμεις οπλίζονται από συμμάχους και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο συριακός στρατός είναι οπλισμένος κυρίως από τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που προσκλήθηκε επίσημα στη Συρία από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν μαζική πυραυλική επίθεση στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά την αναφορά ότι ο Σύρος πρόεδρος χρησιμοποίησε χημικά όπλα για να επιτεθεί στον λαό του στη χώρα. Η Συρία και η Ρωσία αρνούνται τέτοιες ενέργειες.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει μεγάλο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αφήνοντας μέρος στρατευμάτων να φυλάσσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας με το πρόσχημα ότι «πέφτουν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους».
Με την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία έρχεται στο προσκήνιο, δηλώνοντας αναγκαία την αντιμετώπιση των Κούρδων και του κινήματος του PKK στο βόρειο τμήμα της χώρας, που συνορεύει με την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν στέλνει στρατεύματα σε μια προσπάθεια να χτίσει μια σταθερή και ασφαλή ζώνη 30 χιλιομέτρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, η οποία θα αποτρέψει μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος, όπως είναι.
Κατάπαυση του πυρός
Τον Φεβρουάριο του 2020, η Τουρκία έχασε τουλάχιστον 62 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Συρία, ενώ σχεδόν 100 στρατιώτες τραυματίστηκαν.
Παράλληλα οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Συρία κατέστρεψαν δεκάδες τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερα από δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν. Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα για εμπλοκή στον θάνατο Τούρκων στρατιωτών, κατηγορία την οποία η Ρωσία απορρίπτει.
Στις αρχές Μαρτίου 2020, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν ότι τέθηκε σε ισχύ κατάπαυση του πυρός στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε αργότερα ότι εάν ο αμερικανικός και ο τουρκικός στρατός δεν εγκαταλείψουν τη χώρα, η Δαμασκός θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο λόγος για τις ρωσοτουρκικές διαπραγματεύσεις ήταν η απότομη επιδείνωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ, όπου τον Ιανουάριο ξεκίνησε μια ευρεία επίθεση του συριακού στρατού εναντίον των θέσεων της ένοπλης αντιπολίτευσης και των τρομοκρατών.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σχεδόν το ήμισυ της ζώνης του Ιντλίμπ και άφησαν πίσω τους αρκετούς τουρκικούς σταθμούς παρατήρησης. Μετά από αυτό, η Άγκυρα αύξησε απότομα τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή και ξεκίνησε επιχείρηση για να απωθήσει τα συριακά στρατεύματα. Οι μαχητές είναι πιστοί στην Άγκυρα και υποστηρίζονται από την Τουρκία.