Αυξάνονται οι “φωνές” που αποδοκιμάζουν τη “φιέστα” του Ερντογάν στα Βαρώσια
ΗΆγκυρα βέβαια παρά τις καταγγελίες, δεν δείχνει καμία πρόθεση να κάνει πίσω από τους σχεδιασμούς της για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, παρά το ότι βρίσκεται κάτω από έντονη διεθνή πίεση.
Χθες οι ΗΠΑ, επανήλθαν στο θέμα, με δήλωση της εκπροσώπου του State Department, Morgan Ortagus, η οποία ζήτησε ανάκληση της απόφασης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι. Επίσης με δηλώσεις, έχουν τοποθετηθεί τόσο η Γαλλία όσο και η Μεγάλη Βρετανία.
Αναγκαιότητα για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το κυπριακό, διαμηνύει και το Πεκίνο στην Άγκυρα.
Παρά το ότι και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και η ΕΕ σύσσωμη, καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση συνδιαλλαγής, αλλά παίζει και το επόμενο χαρτί που είναι η αλλαγή της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού, προωθώντας την αποδοχή ύπαρξης δύο κρατών. Το πόσο μπορεί να τραβήξει ακόμα το σκοινί, εξαρτάται κυρίως από την ανοχή που θα επιδείξει η διεθνής κοινότητα, η οποία μέχρι σήμερα δείχνει απρόθυμη να βάλει φρένο στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας.
ΗΠΑ: Ανακαλέστε τώρα για τα Βαρώσια
Να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ γι’ αυτή τη μονομερή απόφαση.
Όπως τόνισε η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτέιγκους, το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά μια προκλητική και αντιπαραγωγική ενέργεια που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν ήταν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Εκτός των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να διαμηνύει ότι οι τουρκικές ενέργειες αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.
Διαφωνεί και η Μόσχα – Απαράδεκτη η απόφαση για τα Βαρώσια
Παρά το ότι η σχέση Μόσχας – Άγκυρας, τα τελευταία χρόνια ενισχύεται συνεχώς, με αποκορύφωμα την πώληση των πυραύλων S-400 αλλά και τη συνεργασία στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν θα μπορούσε να συναινέσει με τις κινήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και την αναθεωρητική της στάση για το πλαίσιο λύσης του κυπριακού.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, με γραπτή του δήλωση πως η Μόσχα θεωρεί «απαράδεκτη την απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων», σημειώνοντας πως «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Ο κ. Οσάτσι χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει μια πενταμερή άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή θα επιτρέψει την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου προσανατολισμένου στην επίτευξη αποτελεσμάτων σε διάφορα επίπεδα. Κατά τον κ. Οσάτσι «θα χρειαστεί ψύχραιμη και σχολαστική δουλειά από όλες τις πλευρές σε όλα τα επίπεδα, καθώς και πολιτική βούληση και θέληση για επίτευξη συμφωνιών συμβιβασμού».
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο Ρώσος πρεσβευτής σε γραπτή δήλωσή του, εκφράζει την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή «θα επιτρέψει την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου προσανατολισμένου στην επίτευξη αποτελεσμάτων σε διάφορα επίπεδα».
Ενώ επισημαίνει πως θα «χρειαστεί ψύχραιμη και σχολαστική δουλειά από τις πλευρές σε όλα τα επίπεδα, καθώς και πολιτική βούληση και θέληση για επίτευξη συμφωνιών συμβιβασμού».
Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων, τονίζοντας πως «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
«Η θέση μας για το Κυπριακό είναι καλά γνωστή. Κάποιοι μας κατηγορούν ότι επαναλαμβάνουμε τις ίδιες θέσεις για πολλά χρόνια» σχολιάζει.
Επίσης, σημειώνει ότι η έλλειψη προόδου στη διαπραγματευτική διαδικασία οδηγεί στην αποδόμηση της κατάστασης γύρω από το νησί και στη δημιουργία τετελεσμένων, ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά, «σπρώχνει κάποιους από τους συμμετέχοντες σε αυτήν σε μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Παράλληλα, τονίζει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει δεσμευμένη στις ρυθμίσεις για λύση που έχουν εγκριθεί από τα σχετικά ψηφίσματα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η επιρροή της Ρωσίας στη Κύπρο έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της σχέσης Μόσχας – Άγκυρας, αλλά και λόγω των παρεμβάσεων στα εκκλησιαστικά πράγματα του νησιού στα οποία υπήρξε μια επιθετική διείσδυση εκ μέρους της Ρωσίας, αλλά και άσκηση πιέσεων σε μέλη της Ιεράς Συνόδου για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι παράλληλα αναπτύχθηκαν οι σχέσεις Λευκωσίας – Ουάσιγκτον, με τους Αμερικάνους να απαιτούν περιορισμό της ρωσικής παρουσίας στο νησί, ακόμα και με απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών σκαφών στα κυπριακά λιμάνια.