Διαρρέουν σενάρια επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν καθώς το τελευταίο έχει εμπλουτίσει ουράνιο σε καθαρότητα 84%, λίγο πιο κάτω από το 90% που απαιτείται για πυρηνικό όπλο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν θα δεχτούν να υπάρξει ιρανική πυρηνική βόμβα. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις κατατείνουν προς έναν επερχόμενο μεγάλο πόλεμο. Ενδέχεται Ισραήλ και ΗΠΑ να πλήξουν προληπτικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που κορυφώνεται αφού τον τον Γενάρη οι δυνάμεις ΗΠΑ και Ισραήλ έκαναν τις μεγαλύτερες κοινές ασκήσεις στην ιστορία τους, προσομοιώνοντας πολλά από τα καθήκοντα τα οποία είναι απαραίτητα για την καταστολή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ αυτό θα γίνει από 3 δρόμους:
1. Από τα τουρκο-συριακά σύνορα και από το Ιράκ: πολύ δύσκολο καθώς ο τούρκικος και ο ρώσικος στρατός επιτηρούν από πολύ κοντά. Το Ισραήλ ήδη χρησιμοποίησε τον 1ο δρόμο για την καταστροφή έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στη Συρία (επιχείρηση Outside Box) το 2007 περνώντας από τα τουρκικά σύνορα (τουρκική συνέργεια;) από τότε αυτή η ζώνη είναι υπό επιτήρηση λόγω του εμφυλίου στη Συρία.
2. Μέσω των συρο-ιορδανικών συνόρων: το πιο εύλογο σενάριο, ο πιο ενδιαφέρον δρόμος είναι ο 2, ένα μέρος αυτών των συνόρων είναι ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Συρία (ψευδοσυριακή αντιπολίτευση-Κούρδοι) όπου το συριακό κράτος έχασε μερικώς την ικανότητα, το ιορδανικό βασίλειο θα κλείσει τα μάτια; To Iράκ δεν ξαναέγινε αξιόμαχο.
3. Μέσω της Σ Αραβίας. Πιθανόν από τα σύνορα Σ.Αραβίας-Ιορδανίας όλα ,όμως εδώ θα εξαρτηθούν ακόμη από τη συμπεριφορά της Ιορδανίας, ή της Σ Αραβίας που υπέγραψε μια συμφωνία με το Ιράν που δεν θα της επιτρέψει τουλάχιστον να παίξει ένα διπλό παιχνίδι. Σήμερα η Σαουδική Αραβία και το Ιράν είναι σε φάση να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις! Η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν εξέδωσαν κοινή δήλωση την Παρασκευή λέγοντας ότι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες μετά από μια συνάντηση στο Πεκίνο.Οπότε φαίνεται δύσκολο η Σ Αραβία ν΄αφήσει τον εναέριο χώρο της ανοιχτό στη διαμάχη αν και στην πολιτική όλα είναι εφικτά!
Ένας άλλος δρόμος θα ήταν η καταστρατήγηση της αραβικής χερσονήσου μέσω του Bab Al Manbad και την Υεμένη ζευγαρωτά με χτυπήματα από υποβρύχια ισραηλινά στην Αραβική Θάλασσα ή μέσα στον Ινδικό Ωκεανό.. Όμως αυτό το σενάριο στερείται πειστικότητας.
Μια υποθετική επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν είναι πολύ περίπλοκη να τεθεί σ΄εφαρμογή, λογισμικός, στρατιωτικός, διπλωματικός και επιχειρησιακός αλγόριθμος. Και είναι σχεδόν ανέφικτη χωρίς την έμμεση ή άμεση υποστήριξη των Αμερικανών.
Το avantage του Ισραήλ έγκειται στην υψηλή τεχνολογία του κυρίως στην ικανότητα του ηλεκτρονικού πολέμου του και στη διάθεση αεροσκαφών F 35, F 15. Tα ισραηλινά αεροπλάνα θα μπορέσουν να φτάσουν Qom στο Ιράν σε μια ώρα με mach 1.2 από το Ισραήλ αλλά με ελιγμούς αποφυγής και καταστρατήγησης των εχθρικών ραντάρ τα ισραηλινά αεροσκάφη θα καταναλώσουν περισσότερο από το απαραίτητο με επιπρόσθετο reservoir και πυρομαχικά τα οποία θα βαραίνουν τα αεροσκάφη κι επομένως θ΄αυξηθεί η κατανάλωση καυσίμου, η χρήση των ανεφοδιασμών θα είναι πρωταρχικής σημασίας. Το να θέσει επίσης το Ισραήλ σε ετοιμότητα μια ομάδα διάσωσης των πιλότων των αεροπλάνων που θα καταρριφθούν είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα (αποστολή CRAS).
Το avantage του Ιράν έγκειται στο στρατηγικό του βάθος μια χώρα σχετικά απομακρυσμένη και ορεινή με μια υπολογίσιμη ικανότητα αντιαεροπορική και υπόγειες θέσεις με ένα γερασμένο στόλο μαχητικών που όμως η άφιξη των SU35 θα του παράσχει την αποτρεπτική ικανότητα απώθησης των ισραηλινών μαχητικών.
Την ίδια στιγμή ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στο Ισραήλ δηλώνει πως η χώρα του δεν θα παραχωρούσε τα αεροδρόμια της για ανεφοδιασμό ισραηλινών μαχητικών σε μια επικείμενη σύγκρουση με Ιράν. Aλλά την ίδια στιγμή η χώρα του εξουσιοδοτεί την Mossad να εγκαταστήσει μια πτέρυγα στο έδαφός της προς επιτήρησης του Ιράν.
Αν το Ισραήλ με υποστήριξη ΗΠΑ επιτεθεί σε πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν πάμε σε γενικότερη ανάφλεξη πιθανώς με συμμετοχή και Ρωσίας Κίνας τουλάχιστον αν όχι και Ινδίας που είναι πυρηνικές δυνάμεις..