«Απευθείας κάλεσμα προς τους έντιμους δικαστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Θα κατατεθεί στον Άρειο Πάγο τελικά η υποψηφιότητα «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» με υποψήφιο βουλευτή τον Ηλία Κασιδιάρη σε μια εξέλιξη η οποία μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα.
Πρώτον για να καταδειχθεί το πολιτικό αποτύπωμα του χώρου και δεύτερον ακόμη και αν αποκλειστεί η συμμετοχή του στις εκλογές της 21ης Μάιου από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου (λόγω των απευθείας και απροκάλυπτων κυβερνητικών παρεμβάσεων όπως καταγράφηκαν άλλωστε στην υπόθεση Τζανερίκου) να υπάρξει προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αυτή δεν πρόκειται φυσικά να αλλάξει κάτι σε ότι αφορά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη συμμετοχή του κόμματος στις εθνικές εκλογές, αλλά αυτό δεν αφαιρεί τη δυνατότητα του να κατέβει στις επόμενες εκλογές ή όποτε αυτές γίνουν.
Η απόφαση του Η.Κασιδιάρη και του επιτελείου του κόμματος για αυτόνομη κάθοδο στην κάλπη έχει να κάνει και με τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί για τις δηλώσεις του τ. αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τ.Κανελλόπουλου πολλές από τις οποίες οποίες θεωρούνται «πολιτικά ατυχείς».
Γιατί θεωρείται ότι δημιουργούν ένα «υπόστρωμα» και «οπλίζουν» τα χέρια του Κ.Μητσοτάκη για να αποβάλλει ακόμη και το ΕΑΝ από τις εκλογές, παρά τις πιθανές αγαθές προθέσεις του έντιμου, αλλά άπειρου στην πολιτική, τ. αντιεισαγγελέα.
Πρόκειται, αν δούμε την συνολική εικόνα, για καταστάσεις οι οποίες, με ευθύνη της κυβέρνησης οδηγούν στην απόλυτη ανωμαλία στην λειτουργία της Δημοκρατίας καθώς επιχειρούν να απαγορεύσουν σε ένα τμήμα των πολιτών να εκφραστούν στις εκλογές.
Και όπως προαναφέραμε τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της εθνικιστικής Δεξιάς θα… προτιμήσει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη για τις τροπολογίες αποκλεισμού του κόμματος.
Ποιοι θα αποφασίσουν για το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες»
Μετά την παραίτηση του κ. Τζανερίκου χρέη Προέδρου του Τμήματος αναλαμβάνει η αρχαιότερη Αρεοπαγίτης κα Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των Δικαστών.
Στο Τμήμα συμμετέχει η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία ως Εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την Ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος όλης της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας στο εδώλιο.
Συμπεριλαμβανομένου και του Ηλία Κασιδιάρη δηλαδή, που το Μαξίμου αλλά και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος συνδέουν με τον κ. Κανελλόπουλο προσπαθώντας έτσι να επηρεάσουν την απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου…
Επειδή λοιπόν είχε εκφράσει γνώμη και δικαστική κρίση ήδη για την υπόθεση, παρότι προφανώς πρόκειται για εντελώς διαφορετική διαδικασία και υπόθεση, δεν αποκλείεται να επιλέξει η ίδια να απόσχει, λύνοντας δια της προσωπικής αποχής τον αριθμητικό γόρδιο δεσμό.
Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στη σύνθεση του Α1 Τμήματος Α.Π.
Στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου συμμετέχουν ακόμα -εκτός των δύο προαναφερόμενων- οι εξής Αρεοπαγίτες:
-Ο Χρήστος Κατσιάνης, ο οποίος κατέχει τον βαθμό του Αρεοπαγίτη από το 2020, πρόσφατα μετείχε ως αναπληρωματικό μέλος στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Όταν υπηρετούσε στο Εφετείο είχε κληρωθεί και προέδρευσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ παλαιότερα είχε εκλεγεί και προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας.
– Η Ασημίνα Υφαντή, με βάση την επετηρίδα των Δικαστικών Λειτουργών ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο της Δικαιοσύνης στις 4 Ιουλίου 1984 και το 2020 προήχθη και υπηρετεί στον Άρειο Πάγο από όπου αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου 2025.
– Η Κανέλλα Τζαβέλλα – Δημαρά, πριν από λίγο καιρό ήταν Εισηγήτρια στην υπόθεση που έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από τα Funds. Έχει προαχθεί στον βαθμό της Αρεοπαγίτη από το καλοκαίρι του 2021 και αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα στο τέλος Ιουνίου.
– Ο Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλος, κατέχει τον βαθμό του Αρεοπαγίτη από το 2021, ενώ είναι και Καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα στο τέλος Ιουνίου του 2026.
– Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, προήχθη στον βαθμό του Αρεοπαγίτη το 2022, ενώ προηγουμένως υπηρετούσε ως Πρόεδρος Εφετών στον Πειραιά. Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο της Δικαιοσύνης το 1991 και αποχωρεί το 2028.
– Η Κορνηλία Πανούτσου προήχθη στον Άρειο Πάγο έναν χρόνο πριν, ενώ μετρά ήδη περισσότερες από τρεις δεκαετίες στον χώρο της Δικαιοσύνης.
– Ο Φώτιος Μουζάκης εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα στις 21-6-1991 και αποχωρεί το 2028 ενώ προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022.
– Η Αικατερίνη Χονδρορίζου, μετρά στο Δικαστικό Σώμα ακριβώς τρεις δεκαετίες. Προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022, ενώ μέχρι την αποχώρησή της έχει ακόμα έξι χρόνια.
Με τη διάταξη που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη, επί της ουσίας αφαιρείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος, η δυνατότητα να επιλέξει αυτός τα 5 μέλη που θα κρίνουν την υπόθεση για το τι μέλλει γενέσθαι με το κόμμα του κ. Κανελλόπουλου ή του κ. Κασιδιάρη αλλά θα συμμετέχουν όλα τα μέλη του Τμήματος.
Σημειώνεται ακόμη επειδή ο αριθμός των μελών του Α1 Τμήματος του ΑΠ πρέπει να είναι μονός είτε θα παραιτηθεί ένας εκ των παραπάνω είτε θα προστεθεί ένας ακόμη.