Από το «θα έρθουμε ένα βράδυ» στο «δεν έχουμε πατρίδα» ένα πρωί … 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, με τα μάτια στο Αιγαίο

Του χρόνου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η Τουρκία ήταν το κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1922. Η Ανακήρυξη της «Δημοκρατίας της Τουρκίας» έγινε στις  29 Οκτωβρίου 1923. Την 1η Νοεμβρίου 1922, το Τουρκικό Κοινοβούλιο κατήργησε επίσημα το Σουλτανάτο, τερματίζοντας τα 623 χρόνια μοναρχικής Οθωμανικής κυριαρχίας. Το 1923, η Συνθήκη της Λωζάνης αναγνώρισε τη νεοσύστατη «Δημοκρατίας της Τουρκίας». Πρώτος πρόεδρος έγινε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ειδικά κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, η Τουρκία βρίσκεται σε μια βαθιά εθνική σύγχυση ταυτότητας, σε μια ανερμάτιστη γεωστρατιωτική έξαρση, σε μια ακατάστατη σειρά από πολέμους, διενέξεις και συγκρούσεις, σε μια εθνικιστική μέθη παντουρκικής παραζάλης και σε μια νέο-οθωμανική υστερία, μεγαλομανία, κινήσεις και επιλογές. Πρόκειται για έναν αλαζονικό και αστείρευτο εθνικο-θρησκευτικό παραλογισμό. Η Τουρκία μοιάζει σαν ένα μεγάλο μυρμήγκι που έβγαλε φτερά και τώρα πετάει για να χαθεί.

Γι΄ αυτό το λόγο βλέπουμε τη σκοτισμένη, απρόβλεπτη, επαρμένη και παραζαλισμένη Τουρκία στα Ανατολικά της να βρίσκεται στα μαχαίρια με Γεωργία, Αρμενία, Ιράν και το Κουρδικό Ιράν. Στα Βόρειά της να προκαλεί την μεγάλη της «λύκο-φίλη» Ρωσία είτε με το να μην αναγνωρίζει την Κριμαία ως Ρωσική είτε με το να στέλνει συνεχώς τουρκικά επιθετικά Bayraktar TB2 στην Ουκρανία για να σκοτώνουν ρώσους στρατιώτες, κλπ. Στα Δυτικά της να απειλεί την Ελλάδα, πάλι και ξανά, ότι «θα έρθουμε ένα βράδυ» και άλλα τέτοια ή ανάλογα. Και στα Νότιά της, να κάνει επανειλημμένες στρατιωτικές εισβολές στη Βόρεια Συρία και στο Βόρειο Κουρδικό Ιράκ.

Γι΄ αυτό και βλέπουμε, επιπροσθέτως, τη σκοτισμένη, σε βέρτιγκο, αλλοπρόσαλλη και παραζαλισμένη Τουρκία να κάνει συνεχείς ασύγχρονες γεωπολιτικές ταλαντώσεις και να παλινδρομεί μεταξύ Δύσης και Ασίας, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, μεταξύ Κεμαλισμού και Ερντογανισμού, μεταξύ μαντίλας και μαγιό και, εν τέλει, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μέχρι και αυτής ακόμη της ίδιας της υπόστασής της. Διότι, ανά τους αιώνες, η παγκόσμια ιστορία δεν συγχωρεί κενά, ούτε επίσης επιτρέπει άδειες παραγράφους ή σελίδες.

Στις 29 Οκτωβρίου 2022, 99 χρόνια μετά την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, ο Ερντογάν παρουσίασε στον τουρκικό λαό το νέο-οθωμανικό του όραμα: «Ο 21ος είναι ο αιώνας της Τουρκίας». Σε μια τελετή-υπερπαραγωγή, με την διάρκειας 2 ωρών ομιλία του, ο πρόεδρος της Τουρκίας παρουσίασε ένα νέο εθνικιστικό αφήγημα, έχοντας ο ίδιος στο νου του τόσο τις επόμενες τουρκικές εκλογές του 2023 όσο επίσης και τα δικά του είκοσι συναπτά έτη μετά την έλευσή του στην εξουσία.

Σε αυτή του την ομιλία και ιστορική συγκυρία, ο Ερντογάν κινήθηκε πάνω στις έννοιες της «νέας Τουρκίας» και ενός νέου «Τουρκικού Αιώνα», που πρόδιδαν τόσο μια σύμφυρση από αυτοδοξαστικές ατάκες όσο ομοίως και μια σειρά από εθνικιστικές κορώνες του τύπου, όπως είπε: «Στον αιώνα της Τουρκίας θα κάνουμε τη χώρα μας ένα από τα 10 μεγαλύτερα κράτη στον κόσμο.. θα χαράξουμε τον Τουρκικό Αιώνα στην εθνική μας μνήμη.. το γεγονός ότι ανοίξαμε ξανά την Αγία Σοφία ως τζαμί σύμφωνα με την βούληση του Σουλτάνου Μωάμεθ Φατίχ (του «Πορθητή») ήταν μια πρόκληση ενάντια στην παγκόσμια κηδεμονία».

Στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης τους επισκέπτες υποδέχονται δύο γίγα-πορτρέτα τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο: Αυτό του Κεμάλ Ατατούρκ και αυτό του Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή η διπλή και σύνθετη εικόνα που βλέπει ο κάθε επισκέπτης αντικατοπτρίζει και αποδίδει κατά μεγάλο μέρος την τρέχουσα εσωτερική κατάσταση στην γείτονα χώρα. Όπου, ο ιδρυτής της Τουρκίας Ατατούρκ είναι ισότιμος, ισοϋψής και ισόβαρος πολιτικά με τον εν ενεργεία και υπερ-φιλόδοξο αρχηγό Ερντογάν: Και άρα ή επαγωγικά, και σύγχρονο επανιδρυτή της Τουρκίας.

Η ομιλία του Ερντογάν για το «νέο τουρκικό αιώνα» έχει ιστορική συνάφεια και εσωτερική διασύνδεση με την ομιλία που έκανε ο ίδιος στις 29 Αυγούστου 2022, όπου ξανά και πάλι περίσσεψαν οι  εθνικιστικές και μισαλλόδοξες κορώνες του για τα 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Τη νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού.. οι Έλληνες ήταν το πιόνι άλλων εχθρικών δυνάμεων της εποχής, αλλά με την πίστη και την αποφασιστικότητά τους οι Τούρκοι κατάφεραν να τους ρίξουν στη θάλασσα».

Με το νου του κυρίως στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές, ο ψευτο-σουλτάνος Ερντογάν, με φόντο και πάλι τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και σε μια άλλη ακόμη χρονική συγκυρία, ξιφούλκησε λέγοντας (3/9/2022): «Ω Έλληνες! Κοιτάξτε την Ιστορία. Αν θα προχωρήσετε άλλο το τίμημα θα είναι βαρύ. Μία μόνο κουβέντα έχουμε για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε».

Στην παρούσα συγκυρία, ο Τούρκος πρόεδρος έχει μπροστά του την λαϊκή ετυμηγορία και ήδη ο ίδιος ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από την Κωνσταντινούπολη στις 28 Νοεμβρίου 2022. Όπου ανάμεσα στ’ άλλα ο ίδιος τόνισε: «Η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη, στρέφεται συνέχεια εναντίον μας». Οι προηγούμενες εθνικές εκλογές της Τουρκίας έγιναν στις 24 Ιουνίου 2018. Με βάση την πλειοψηφία των τουρκικών ΜΜΕ, οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι πιθανό να διεξαχθούν στις 14 ή στις 21 Μαΐου 2023.

Επίσης, με ένα ακόμη δημόσιο προεκλογικό σόου-υπερπαραγωγή στα τουρκικά ΜΜΕ, μεταξύ του προέδρου Τ. Ερντογάν και του τούρκου ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ, έλαβε χώρα ένα ακόμη πολεμικό επεισόδιο στη τουρκική γεωπολιτική σκακιέρα με την λεγόμενη επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 2022. Εκατοντάδες στόχοι, ανάμεσά τους καταφύγια και αποθήκες πυρομαχικών, καταστράφηκαν από την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης κατά κουρδικών βάσεων σε βόρειο Ιράκ και Συρία.

Πολλοί αναλυτές και ΜΜΕ, πέραν των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του Ερντογάν, «διαβάζουν» και μια σειρά από επιπρόσθετα τουρκικά μηνύματα πίσω από τη νέα επιχείρηση της Άγκυρας «Γαμψό Ξίφος». Η Μιλιέτ έγραψε: «Η αεροπορική επιχείρηση είναι επίσης ένα μήνυμα προς την Ελλάδα: Δεν είναι άσκηση, είναι γεγονός». Ο τούρκος αναλυτής σε θέματα ασφάλειας Μετέ Γιαράρ τόνισε: «Αυτό είναι σχέδιο σταδιακής εισβολής στην Ελλάδα». Σε ανάρτησή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου έγραψε: «Ξαφνικά μια νύχτα.. Είναι η ώρα του υπολογισμού».

Πολλοί αναρωτιούνται, ποιοι αφήνουν τον Ερντογάν να συμπεριφέρεται και να δρα ως μοναχικός «λύκος στην ομίχλη». Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η νέα εισβολή στη βόρεια Συρία και Ιράκ έγινε σε αντίποινα για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία ο ίδιος κατηγόρησε τις Κουρδο-συριακές οργανώσεις. Εντούτοις, όμως, η νέα τουρκική επιχείρηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετό καιρό. Όπως ήταν επίσης προγραμματισμένες και οι 3 προηγούμενες τουρκικές εισβολές: «Ασπίδα στον Ευφράτη» το 2016, «Κλαδί Ελιάς» το 2018 και «Ανοιξιάτικη Ειρήνη» το 2020.

Στο ερώτημα «Πού θα είναι σε ένα χρόνο Ερντογάν και Τουρκία;» έχουν απαντήσει πολλοί ακαδημαϊκοί και ειδικοί. Για παράδειγμα, ο Ραϊάν Γκινγκεράς, Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή: «Οι προεκλογικές εκστρατείες και στις δύο χώρες θα θέσουν στο προσκήνιο την απειλή και την πιθανότητα μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης». Ο Στίβεν Κουκ, Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR, ΗΠΑ): «Θεωρώ ότι ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο για να κατευθύνει το λαϊκό αίσθημα εις βάρος τους» (Καθημερινή 20/9/2022).

Είναι όντως αλήθεια ότι ο Ερντογάν έχει ξεφύγει. Ο ίδιος έχει χοντρύνει όσο ποτέ άλλοτε το γεωστρατηγικό παιχνίδι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν υπήρχε κόκκινος συναγερμός διαρκείας και αμέτρητες υπερπτήσεις και εμπλοκές στο Αιγαίο. Είναι ολοκάθαρο ότι η Τουρκία έχει αλλάξει πίστα και η Τουρκία δεν ηρεμεί και φυσικά δεν θα ηρεμήσει. Θα φτάσει στην πολεμική σύγκρουση.

Στην σύνοδο των G20, στις 25 Νοεμβρίου 2022, ο Ερντογάν επανέλαβε μπροστά σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης: «Επιμένω στο μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά. Είναι σημαντική για εμένα αυτή η δήλωση. Πρέπει η Ελλάδα να ξέρει τα όριά της. Σε αυτό σημείο, λέμε, “Γείτονα, να ξέρεις το νόμο της γειτονιάς, μην τα βάζεις πολύ μαζί μας». Ε!. Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων; Τι άλλο να πει ή να προσθέσει παραπάνω αυτός ο άνθρωπος;

Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει ένα ανεπανάληπτο προπολεμικό κρεσέντο το οποίο κάπου πρέπει να φτάσει ή να κορυφωθεί με τη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση. Τίποτα καλό δεν διαφαίνεται ή προοιωνίζεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό άσχετα με τις τουρκικές εθνικές εκλογές. Επιπλέον, την πολεμική ρητορική, τις απανωτές απειλές και την καραμέλα του Ερντογάν, «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», την πιπιλίζουν πλέον συστηματικά και κάθε λίγο και λιγάκι και όλοι οι ανώτατοι ταγοί και οι κολαούζοι του.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη τροχιοδεικτική εντύπωση στην παρούσα συγκυρία, και φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ως γεγονός, είναι το στοχευμένο και αυξανόμενο μπαράζ αναλύσεων, δηλώσεων και προβλέψεων των τούρκων ακαδημαϊκών, αναλυτών και ειδικών. Λόγου χάρη, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Χασάν Ουνάλ είπε (12/9/2022): «Η Τουρκία δεν θα σταματήσει αν δεν καταλάβει τα νησιά στο μισό Αιγαίο.. Το Καστελόριζο και όλες οι βραχονησίδες γύρω του θα περάσουν στον έλεγχο της Τουρκίας, ενώ πόλεμος μπορεί να υπάρξει και στην Κύπρο».

Στη λογική της επικράτησης των Αγαρηνών και με τη σκέψη ότι ο Ερντογάν θέλει ως λάφυρο ένα πλήγμα στην Ελλάδα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Altinbas Εράι Γκιουτσλουσέρ τόνισε (11/11/2022): «Αν γίνει πόλεμος κανείς δεν θα μπορέσει να σώσει την Ελλάδα από τα χέρια της Τουρκίας». Ο τούρκος αναλυτής σε θέματα ασφάλειας Αμπντουλάχ Αγάρ υπογράμμισε (20/11/2022): «Η Τουρκία σίγουρα κάπου θα κάνει κάτι. Θα χτυπήσει κάπου.. η επιχείρηση “Γαμψό Ξίφος” συνιστά εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα προς χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν υιοθετήσει εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία».

Στην παρούσα συγκυρία και σε μικροπολιτικό πλάνο, περιφερειακή εικόνα και τοπικό επίπεδο, πράγματι, οι νέο-οθωμανικές κραυγές, οι κορώνες και οι πολεμικές «ιαχές» που εξαπολύει αυξανόμενα ο Ερντογάν έχουν ως βασικό του στόχο να κερδίσει ξανά και πάλι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Βαφτίζοντας τον 21ο αιώνα ως αιώνα της Τουρκίας, ο τούρκος πρόεδρος θέλει να συσπειρώσει τους παλιούς του ψηφοφόρους και τον σκληρό ισλαμικό πυρήνα.

Γι΄ αυτό κυρίως τον λόγο δεν παραλείπει ο τούρκος πρόεδρος να μνημονεύει και να αναφέρεται συστηματικά στις παρελθοντικές επιτυχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στον Αλλάχ, στις μουσουλμανικές αξίας και παράδοση, στη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί και να «πυροβολεί» συνεχώς και κατά ριπές την Ελλάδα με απανωτές κατηγορίες, διεκδικήσεις, παραληρήματα και απειλές. Ο επαρμένος Ερντογάν θέλει πάση θυσία να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Και μέχρις εδώ όλα λογικά, όλα καλά και όλα σωστά.

Αλλά όμως, πέραν όλων αυτών και κλείνοντας, μέσα, γύρω, δίπλα, πίσω, πάνω και κυρίως «κάτω» από την Τουρκία και τον Ερντογάν, υπάρχουν και άλλοι επιπρόσθετοι και κυρίαρχοι και αθέατοι παράμετροι, αόρατα σιωνιστικά χέρια, σκοτεινές εντολές στοών και ντουζίνες από προσχεδιασμένες γεωστρατηγικές ψηφίδες παγανιστών που συνθετικά ή όλα μαζί: Αλλάζουν, μεταβάλουν άρδην και μετασχηματίζουν πλήρως το ειδικό βάρος και την ουσία των γεγονότων που εξωτερικά, εικονικά και επιφανειακά μας δείχνουν ή μας φανερώνουν οι τρέχουσες εξελίξεις στη γείτονα χώρα.

Η γενικότερη στάση, οι κινήσεις, οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις και οι επεμβάσεις της Τουρκίας δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνον αυτή καθεαυτή την γείτονα χώρα και τα δικά της ζωτικά εθνικά συμφέροντα. Μέσα σε αυτούς που καθορίζουν τα εθνικά γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, ενυπάρχουν και δρουν καταλυτικά οι αόρατοι, οι υποβολείς, οι κρυμμένοι, οι άτεγκτοι και επικυρίαρχοι άρχοντες του κόσμου τούτου.

Για αυτούς τους αόρατους, «πεφωτισμένους» και διεθνικούς δρώντες, η Τουρκία αποτελεί έναν κορυφαίο περιφερειακό παίκτη, γήπεδο, σύνδεσμο και χρυσό κρίκο στην παγκόσμια αλυσίδα των σχεδίων τους να μειώσουν ραγδαία τον πληθυσμό της γης. Και αυτό το φρικτό αποτέλεσμα τα σιωνιστικά γεννήματα εχιδνών θα το καταφέρουν, δυστυχώς!

Translate »