Ανοίγει από σήμερα για όλους, από ηλικία 18 ετών και δίχως έτερα κριτήρια, η πλατφόρμα για εμβολιασμό στη Γαλλία, αν και τόσο οι αρχές όσο και οι επιστήμονες ανησυχούν, διότι ο ρυθμός των εμβολιασμών υποχωρεί συνεχώς, όχι λόγω έλλειψης σκευασμάτων όσο κυρίως διότι το ενδιαφέρον του κοινού υποχωρεί. Κοινώς όσοι ήθελαν να εμβολιαστούν έχουν σπεύσει και απομένουν κυρίως όσοι είναι από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί.
Δεν είναι τυχαίο πως η κυβέρνηση δέχεται ολοένα περισσότερες εισηγήσεις, μεταξύ άλλων από τη Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής και ιατρικούς συλλόγους, ώστε να καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως πάνω από 25 εκατ. πολίτες είχαν λάβει, μέχρι την Παρασκευή, τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ήτοι το 47% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ με το πλήρες άνοιγμα της πλατφόρμας στη δεξαμενή μπορούν να προστεθούν περίπου 20 εκατ. ακόμη.
Αν και σε πρώτη φάση αυτό που απασχολεί τις αρχές είναι το ζήτημα των logistics, ήτοι να κλειστούν τα ραντεβού και να λειτουργήσουν σωστά τα εμβολιαστικά κέντρα, με τον εφοδιασμό σε σκευάσματα να ανταποκρίνεται στα επίπεδα ζήτησης, οι επιστημονικές αρχές στέκονται στην ορατή πιθανότητα ο ρυθμός να αρχίσει σταδιακά να πέφτει, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Για παράδειγμα, στις ηλικίες άνω των 70 ετών, το ποσοστό του εμβολιασμού έχει μείνει «παγωμένο» στο 82,2% για όσους είναι από 70 έως 74 ετών και στο 79% για τους άνω των 75, που σημαίνει πως οι υπόλοιποι έχουν αποφύγει να εμβολιαστούν.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχουν ήδη αντιμετωπίσει κι άλλες χώρες, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι αρνητές των εμβολίων συνιστούν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, μετά την κλιμάκωση που κατεγράφη στους εμβολιασμούς, στα μέσα Απριλίου, όταν περίπου το 50% όλων των Αμερικανών ηλικίας από 18 έως 64 ετών είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση, τα νούμερα άρχισαν σταδιακά να πέφτουν. Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα προσφέροντας σειρά κινήτρων, κυρίως οικονομικών, με δώρα, λοταρίες και επιταγές, από τις κατά τόπους πολιτειακές αρχές. Φαίνεται δε, πως τα κίνητρα αυτά έχουν αποδώσει –ως ένα βαθμό- καρπούς.
Στη Γαλλία οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με νέες καμπάνιες επικοινωνίας, που πλέον θα λάβουν πιο προσωπικό χαρακτήρα με απευθείας τηλεφωνικές κρούσεις και γραπτά μηνύματα. Όμως, δεν είναι βέβαιο ότι η προσπάθεια αυτή θα αποδώσει.
Σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της OpinionWay, το 20% των Γάλλων ηλικίας άνω των 18 ετών αρνείται να εμβολιαστεί και το 13% δηλώνει αναποφάσιστο. Αντιστοίχως, σύμφωνα με μελέτη του αρμόδιου Γραφείου Δημόσιας Υγείας της χώρας το ποσοστό των αρνητών μπορεί να φτάνει έως και το 44%. Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο, που αναζωπύρωσε τη συζήτηση για να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός, ειδικά δε, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και εργασιακών κλάδων.
Σε δηλώσεις του, την περασμένη Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στην άποψη του πως οι αρχές θα βασιστούν στην καλή θέληση και εμπιστοσύνη των πολιτών.