Κίνα και ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μία «παγίδα του Θουκυδίδη»
Ο επικεφαλής της αμερικανικής Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού (USINDOPACOM) ναύαρχος John C. Aquilino, προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να είναι έτοιμη να «πολεμήσει και να κερδίσει» εάν δεν καταφέρει να αποτρέψει την Κίνα από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Ταϊβάν.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών του αμερικανικού Κογκρέσου την Τρίτη, ο Aquilino αρνήθηκε να θέσει ημερομηνία για πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, δηλώνοντας ότι “για μένα, δεν έχει σημασία ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα”.
“Είμαι υπεύθυνος [για την εύρεση ενός τρόπου] για να αποτραπεί αυτή η σύγκρουση σήμερα και – αν αποτύχει η αποτροπή – να μπορέσω να πολεμήσω και να κερδίσω”, είπε ο Aquilino.
Η εκτίμηση του Aquilino έρχεται σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ναύαρχο Philip Davidson, ο οποίος πρότεινε το 2021 ότι η Κίνα θα μπορούσε να εισβάλει στην Ταϊβάν μέσα στα επόμενα έξι έως 10 χρόνια.
“Υπάρχει ένας σωρός μεταβλητών σχετικά με το τι μπορεί να παρακινήσει τον [Κινέζο] Πρόεδρο Xi Jinping (習近平) να λάβει αυτή τη δράση”, είπε ο Aquilino. «Είναι δουλειά μας να τον πείθουμε, κάθε μέρα, [ότι] θα ήταν μια κακή επιλογή».
Ο Aquilino είπε ότι οι εκτιμήσεις για μια πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν βασίστηκαν σε μια εντολή που κατευθύνει τον κινεζικό Στρατό να αναπτύξει την απαιτούμενη στρατιωτική ικανότητα έως το 2027.
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η απειλή μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν είχε ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, ο Aquilino απάντησε: “Οι τάσεις για την απειλή είναι σε λάθος κατεύθυνση… Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.”
Ο Aquilino είπε ότι το Πεντάγωνο και η αμυντική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών έπρεπε να κινηθούν πιο γρήγορα για να μειώσουν τις πιθανότητες μιας σύγκρουσης.
Ωστόσο, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή είναι πλήρως προετοιμασμένες για οποιοδήποτε σενάριο, πρόσθεσε ο Aquilino.
Άσχετα με τις προβλέψεις των Αμερικανών αξιωματούχων, το ζήτημα είναι πως όλοι προβλέπουν σύγκρουση με την Κίνα και ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μία σύγκρουση με την Ρωσία στην Ουκρανία.
Συγκρούσεις μεταξύ των τριών υπερδυνάμεων δεν μπορούν να παραμείνουν σε τοπικό επίπεδο αλλά θα εξελιχθούν σε παγκόσμιες συγκρούσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο Κίνα και Ρωσία έχουν αποφασίσει να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ από κοινού.
Βέβαια, εδώ προκύπτει και ένα άλλο ερώτημα: Πώς είχαν την απαίτηση στις ΗΠΑ η Κίνα να μην ακολουθήσει κοινή πορεία με την Ρωσία από τη στιγμή που καθημερινά η αμερικανική ρητορική είναι άκρως επιθετική απέναντι της.
Στο Πεκίνο εύλογα καταλαβαίνουν πως μετά την Ρωσία σειρά έχει η Κίνα και δεν έχουν κανένα συμφέρον να βγει νικήτρια η Δύση από την ουκρανική σύγκρουση.
Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, αν μία χώρα αισθανθεί ότι απειλείται η κυριαρχία της (ΗΠΑ) από μια ανερχομένη δύναμη (Κίνα), τότε, η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος έγινε , διότι η Αθηναϊκή Συμμαχία αποκτούσε μεγάλη δύναμη και απειλούσε την κυριαρχία της Σπάρτης.
Αθήνα και Σπάρτη αποδύθηκαν σε λυσσαλέο αγώνα αλληλοεξόντωσης μέχρις εσχάτων, με αποτέλεσμα την αμοιβαία αποδυνάμωσή τους.
Στη σύγχρονη πολιτική επιστήμη, «παγίδα του Θουκυδίδη» (Thucydides trap) καλείται η ανάλογη σημερινή θέση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.
Στην πραγματικότητα το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Οι Αμερικανοί θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην «πύλη» της Ρωσίας διαμέσου της Ουκρανίας ακριβώς για τους ίδιους λόγους.
Να σημειωθεί ότι στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, αυτοί που έκαναν την πρώτη επιθετική ενέργεια ήταν οι Σπαρτιάτες (ΗΠΑ) όταν εισέβαλαν στην Αττική (Ρωσία, Κίνα).