Στην προσπάθεια να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα. αντιλαμβανόμαστε ότι σίγουρα ζούμε ήδη σε μια τρομολαγνική εποχή «πολέμων και φημών για πολέμους» και οι εντάσεις πλησιάζουν στο σημείο βρασμού σε μια σειρά από παγκόσμια σημεία ανάφλεξης κομβικής σημασίας.
Εάν ξεκινούσαν ξαφνικά πολλές ακόμη μεγάλες συγκρούσεις τον επόμενο χρόνο, θα μπορούσαμε να γίνουμε δυνητικά μάρτυρες μιας εκτεταμένης περιόδου γεωπολιτικής αστάθειας που δεν θα είχε κανένα σημείο αναφορά στην πρόσφατη ιστορία. Το παράδειγμα της Ουκρανίας επιβεβαιώνει εκ νέου πως οι πόλεμοι δεν τελειώνουν όσο εύκολα αρχίζουν, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετοί άλλοι πόλεμοι που θα μπορούσαν κυριολεκτικά να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή.
Ακολουθούν 5 παγκόσμια σημεία ανάφλεξης που θα μπορούσαν να εκραγούν το 2023:
1. Σερβία
Το Σάββατο μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης ρίχτηκε στην αστυνομία της ΕΕ στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία, και η τοπική αστυνομία αντάλλαξε πυρ με άγνωστες ομάδες. Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα μετά την ανάπτυξη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου σε μια διαμάχη για τις πινακίδες των αυτοκινήτων.
Ορισμένοι στην περιοχή πιστεύουν τώρα ότι ο πόλεμος είναι «αναπόφευκτος» και το Κοσσυφοπέδιο ήδη ζητά από το ΝΑΤΟ να παρέμβει.
Σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι (Albin Kurti) ζήτησε από τη Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR), μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, να εγγυηθεί την «ελευθερία μετακίνησης», καθώς κατηγόρησε «εγκληματικές συμμορίες» ότι έκλεισαν δρόμους.
Μια εύθραυστη ειρήνη έχει διατηρηθεί στο Κοσσυφοπέδιο από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 μετά τον πόλεμο του 1998-99 στον οποίο το ΝΑΤΟ παρενέβη. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
2. Τα αμφισβητούμενα σύνορα μεταξύ Κίνας και Ινδίας
Την Τρίτη, μάθαμε ότι υπήρξε μια ακόμη βίαιη σύγκρουση κατά μήκος των έντονα αμφισβητούμενων συνόρων μεταξύ Κίνας και Ινδίας. Στρατιώτες από την Ινδία και την Κίνα συγκρούστηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, το τελευταίο ξέσπασμα βίας κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων από τον Ιούνιο του 2020, όταν στρατιώτες και από τις δύο χώρες σκοτώθηκαν σε θανατηφόρες συγκρούσεις σώμα με σώμα.
Ο Ράζναθ Σινγκ, ο οποίος απευθύνθηκε στους νομοθέτες στο κοινοβούλιο, είπε ότι η συνάντηση της Παρασκευής κατά μήκος του τομέα Ταγουάνγκ της ανατολικής πολιτείας Αρουνάτσαλ Πραντές ξεκίνησε όταν κινεζικά στρατεύματα «εισέβαλαν στο ινδικό έδαφος» και «μονομερώς προσπάθησαν να αλλάξουν το status quo» κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων κοντά στο Yangtze.
Οι Κινέζοι απλά δεν φαίνεται να μπορούν να σταματήσουν να προκαλούν την Ινδία και μια πλήρης σύγκρουση μεταξύ των δύο εθνών θα μπορούσε να κλιμακωθεί με τον παραμικρό λάθος χειρισμό της κρίσης.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, διότι τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία διαθέτουν πυρηνικά όπλα.
3. Ταϊβάν
Εδώ και πολύ καιρό, έχουμε προειδοποιηθεί από πλήθος Αμερικανών αξιωματούχων της πολιτικής ηγεσίας, του κλάδου των πληροφοριών και του στρατού, ότι η Κίνα θα εισβάλει τελικά στην Ταϊβάν.
Δυστυχώς, οι εντάσεις στην περιοχή συνεχίζουν να κλιμακώνονται και την Τρίτη οι Κινέζοι έστειλαν περισσότερα βομβαρδιστικά στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν. Η Κίνα έστειλε ρεκόρ 18 βομβαρδιστικών με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, δήλωσε η Ταϊπέι την Τρίτη (13 Δεκεμβρίου), λίγες μέρες αφότου το Πεκίνο απαγόρευσε περισσότερες εισαγωγές από την Ταϊβάν ως το τελευταίο σημάδι επιδείνωσης των σχέσεων.
Η δημοκρατική Ταϊβάν ζει κάτω από τη συνεχή απειλή εισβολής από την Κίνα, η οποία βλέπει το αυτοδιοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειάς της που μια μέρα θα καταληφθεί.
4. Ιράν
Ένας πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αποτελεί ιστορική ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας. Φυσικά, ο IDF ήδη χτυπάει δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν εντός της Συρίας σε τακτική βάση, αλλά θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που ένας πλήρης πόλεμος στον οποίο οι πύραυλοι θα πετούν πέρα δώθε μεταξύ των δύο εθνών δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Δυστυχώς, είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε αυτό το σημείο. Μάλιστα, αναφέρεται ότι το Ισραήλ πράγματι προειδοποιεί ότι μπορεί να βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού «αν διαπιστώσει ότι το Ιράν διακινεί λαθραία όπλα σε πολιτικά αεροπλάνα».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τον Λίβανο ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν το αεροδρόμιο της Βηρυτού εάν αποφασίσει ότι το Ιράν διακινεί λαθραία όπλα σε πολιτικά αεροπλάνα που προορίζονται για την τρομοκρατική ομάδα Χεζμπολάχ. Το φερόμενο λαθρεμπόριο όπλων αναφέρθηκε από την αραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat με έδρα το Λονδίνο, η οποία επικαλείται ισραηλινές πηγές που ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξέδωσε την προειδοποίηση.
Όταν τελικά ξεκινήσει ένας πλήρης πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός από καμία πλευρά. Ο θάνατος και η καταστροφή που θα προκαλέσει ένας τέτοιος πόλεμος θα σοκάρει ολόκληρο τον κόσμο και το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου θα ριχτεί σε κατάσταση πλήρους και απόλυτου χάους.
5. Ουκρανία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συνεχίζουν να κλιμακώνουν την τρομακτική σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει αδιάκοπα το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ επιλέγουν να απαντήσουν δίνοντας συστήματα πυραύλων Patriot στους Ουκρανούς. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας ενός σχεδίου για την αποστολή ενός πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News, μετά από μια αρχική αναφορά του CNN.
Το σχέδιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί ούτε από το Πεντάγωνο ούτε από τον Λευκό Οίκο, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει σύντομα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μεγάλη κλιμάκωση και αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε στην ουκρανική κυβέρνηση το πράσινο φως να πραγματοποιήσει επιθέσεις με drone βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Περιττό να πούμε ότι οι Ρώσοι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι που πρέπει να αντιμετωπίσουν επιθέσεις με drone βαθιά μέσα στην επικράτειά τους. Στην πραγματικότητα, ορισμένες εξέχουσες ρωσικές φωνές προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία πλησιάζουν επικίνδυνα στο αδιανόητο.
Αξιωματούχοι από το στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν εκτοξεύσει μια προειδοποιητική βολή ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να μετατραπεί σε «πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας». Τα δυσοίωνα σχόλια έγιναν, αφού οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στο Κίεβο να ξεκινήσει επιδρομές με drone στη Ρωσία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να διαβεβαιώνει τον κόσμο ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου είναι εξαιρετικά χαμηλός, αλλά οι Ρώσοι βλέπουν τα πράγματα πολύ διαφορετικά.
Μια πηγή στον κύκλο του Πούτιν είπε: «Αυτό είναι παιχνίδι με τη φωτιά, διακινδυνεύοντας έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας που θα μπορούσε εύκολα να γίνει πυρηνικός». Ένας άλλος πρόσθεσε: «Ποιος θα δώσει τώρα στη Μόσχα το πράσινο φως για επιθέσεις κατά των ουκρανικών κέντρων λήψης αποφάσεων;»
Ενδεικτικά να υπενθυμίσουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φαντάζονταν ποτέ ότι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα γινόταν τόσο άσχημος όσο έγινε. Και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φαντάζονταν ποτέ ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια θανάτους.