«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Αθήνα μετά από τις δηλώσεις του εκπροσώπου, για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, Μεσούτ Χακί Τζασίν, καθώς πλέον Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου χαρακτήρισε επίσημα ως «αιτία πολέμου» τoν εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και την περαιτέρω ενίσχυσή τους με το πρόσφατο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υποστήριξε ότι «είναι σε ισχύ το άρθρο 12 της συμφωνίας της Λωζάνης που έχει παραβιαστεί και άρα τα νησιά δεν ανήκουν πλέον στην ελληνική κυριαρχία».
Όλο αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ήδη υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποσυρθούν τα όπλα βαρέως τύπου από τα νησιά, ή έστω να μην προστεθούν νέα. Ανάμεσα σε όσους το υποστηρίζουν αυτό βέβαια είναι και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει παρουσιαστεί ως «τουρκοφάγος».
Ο Τούρκος σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν μάλιστα έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην πιθανότητα εξοπλισμού των νησιών με το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα εδάφους-εδάφους, επιφανείας-επιφανείας και εδάφους-επιφανείας Spike NLOS δημιουργεί «θόλους» άρνησης πρόσβασης σε αποστάσεις μέχρι και 35 χλμ. Η αγορά των Naval Spike NLOS, και η τοποθέτησή τους ΤΠΚ αλλάζει πολλά το ίδιο αλλάζει πολλά και η εγκατάστασή τους στα νησιά στην θέση των αρχαίων πυροβόλvn M110A2.
O Spike NLOS μπορεί να εκτοξευτεί σε διαμόρφωση Fire And Forget, αλλά η δυνατότητα καθοδήγησής του μέσω ζεύξης δεδομένων και η εικόνα που μπορεί να μεταφέρει στο πλοίο, που ταυτόχρονα μπορεί να την μεταδίδει σε άλλα πλοία, ή στο Αρχηγείο είναι κρίσιμα στοιχεία. Εντοπίζει το στόχο του, διαλέγει σημείο πρόσκρουσης, και τον καταστρέφει.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η Αθήνα σκέφτεται τελικά να μην εγκαταστήσει τελικά τους Spike NLOS στα νησιά, διότι κάτι τέτοιο θα άναβε το «πράσινο» φως στην Άγκυρα για να εισβάλλει στην Ελλάδα, όμως από την άλλη πλευρά αποδυναμώνει αισθητά την άμυνα της χώρας μας.
Παράλληλα η Αθήνα σκέφτεται να απομακρύνει από τα νησιά τα ρουκετοβόλα RM-72, τα οποία μάλιστα εκσυγχρονίζονται από τους Σέρβους και πλέον θα έχουν ακτίνα δράσης 40 χιλιομέτρων, έναντι 22 χλμ. που είχαν μέχρι σήμερα.
Γενικώς η κυβέρνηση σκέφτεται να αποσύρει από τα ελληνικά νησιά οτιδήποτε έχει σχέση με πυροβολικό και βαρέα όπλα και να κρατήσει μόνο ελαφρές δυνάμεις αυτοάμυνας.
Φυσικά μια τέτοια απόφαση της Ελλάδας θα είναι ομολογία ήττας και θα πιθανότατα συνδεθεί με παραχωρήσεις προς την Άγκυρα.
«Για να το πω απλά, αν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά δεν είναι ελληνικά»! είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Βουλή. Άρα με ποια λογική τότε να υπάρξει απόσυρση δυνάμεων από τα νησιά; Γιατί άμυνα χωρίς βαρέου τύπου όπλα δεν υπάρχει.
Μετά τις δηλώσεις του Μεσούτ Χακί Τζασίν, οι οποίες είναι σαν να έγιναν από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι Τούρκοι μπορούν να εισβάλλουν ανά πάσα στιγμή, καθώς πλέον δεν χρειάζεται απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
Οι Τούρκοι μπορούν μέσα σε ελάχιστες ώρες να μεταφέρουν 100.000 στρατιώτες στα ελληνικά νησιά, το έχουν κάνει άλλωστε και στο πρόσφατες παρελθόν και σε περιοχές που ήταν πιο μακριά απ’ ότι η Ελλάδα, όπως είναι η Λιβύη και το Κατάρ.
Άρα εάν υπάρξει έστω και εν μέρους απόσυρση της 4ης Στρατιάς η Αθήνα θα έχει αφήσει ελεύθερο τον δρόμο στις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας να εισβάλλουν στη χώρα μας.
Οι αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση είναι κρίσιμες, προς το παρόν αναμένεται η επίσημη αντίδραση της στις δηλώσεις του Μ.Χ.Τζασίν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ετοιμάζεται διπλωματική αντεπίθεση στον ΟΗΕ.