Αν οι Ρώσοι είχαν δώσει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στους Αρμένιους… Αζέροι και Τούρκοι θα έχαναν με τρομερές απώλειες
Πυρ και μανία είναι οι Αρμένιοι στην χώρα και πιθανόν σε όλο το κόσμο, αφού θεωρούν και δικαίως, ότι η Ρωσία τους “πούλησε” κανονικά για να παίξει τα δικά της παιχνίδια στο Ναγκόρνο.
Ως γνωστόν με ρωσική πρωτοβουλία, το βράδυ της 9-10 Νοεμβρίου 2020, Πούτιν, Πασιανάν και Αλίγιεφ υπέγραψαν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σύμφωνα με τα άρθρα της συμφωνίας, το Ερεβάν επιστρέφει το Μπακού στις περιοχές Άγκνταμ, Κέλμπατζαρ και Λατσίν, ο διάδρομος του Λατσίν, τίθεται υπό τη δικαιοδοσία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.
Οι Αρμένιοι χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα της στρατιωτικής σύγκρουσης ως παράδοση και απώλεια του Καραμπάχ, και πολλοί στο Ερεβάν κατηγορούν όχι μόνο την κυβέρνηση Πασινιάν, αλλά κυρίως την Μόσχα για αυτό.
Εκατομμύρια Αρμένιοι της διασποράς συμμερίζονται την άποψη που λέει ότι ο Πούτιν παρέδωσε το Ναγκόρνο σε Αζέρους/Τούρκους, με κάποια οικονομικά ανταλλάγματα Αζέρων ολιγαρχών εντός Ρωσίας, ενώ η Μόσχα κατά τρόπον τινά “τιμώρησε” το Γερεβάν για την εκδίωξη του προηγούμενου φιλορώσου πρωθυπουργού, θέλοντας να αλλάξει την μεταστροφή της Αρμενίας με προσεκτικά βήματα προς την δύση.
Τώρα με την υπογραφή της συμφωνίας έχουμε δεκάδες μαζικού χαρακτήρα διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, κατά Πασινιάν και Πούτιν.
Οι αντιδράσεις μετά τις προχθεσινές διαδηλώσεις που είχαν στόχο το κοινοβούλιο, θα συνεχιστούν απτόητες, σύμφωνα με ειδικούς και θα εστιαστούν ενδεχομένως σε μια συνέχιση του πολέμου με την δημιουργία παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώνεται κάθε μέρα έξω από το κοινοβούλιο της Αρμενίας, εκφράζοντας με δυναμικό τρόπο τις απόψεις του για το ποιος πρέπει να κατηγορήσει και τι να κάνει στην τρέχουσα κατάσταση.
“Εμείς, και οι στρατιώτες μας δεν ήμασταν έτοιμοι να παραδοθούμε, αλλά εδώ στο Ερεβάν οι πολιτικοί είχαν ήδη παραδοθεί πριν καν μας ρωτήσουν, ενώ την απόφαση του Πασινιάν στην πραγματικότητα ο στρατός δεν την υποστήριξε”, είπε ένας από τους διαδηλωτές, αφήνοντας υπαινιγμό για προδοσία από την κυβέρνηση της χώρας κατά των δικών της στρατιωτών.
“Οι στρατιώτες μας κλαίνε, διότι κανείς τους δεν ήταν έτοιμος για αυτό”, δηλώνει κάτοικος του Ερεβάν αντανακλώντας τα συναισθήματα του αρμενικού λαού.
Μια άλλη διαδεδομένη γνώμη μεταξύ του αρμενικού πληθυσμού είναι η προδοσία της Αρμενίας από τη Ρωσία, η οποία, όπως πιστεύουν πολλοί, δεν τους βοήθησε στον Καύκασο.
“Η Ρωσία υποτίθεται ότι θα βοηθούσε την Αρμενία στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ με όπλα. Εάν είχε δοθεί τέτοια βοήθεια, δεν θα είχαμε βομβαρδιστεί χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα από τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Αζέρων κατά τις πρώτες 15-20 ημέρες. Σκεφτήκαμε ότι οι Ρώσοι είναι σύμμαχοί μας και δεν θα μας αφήσουν ποτέ, αλλά οι Ρώσοι μας εγκατέλειψαν για χάρη των συμφερόντων τους”, δήλωσε ένας Αρμένιος με γνώση της καταστάσεως που αντιμετώπισαν οι Αρμένιοι στρατιώτες.
“Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν), εσείς προσωπικά φταίτε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Αρμένιοι τώρα σας ευχαριστώ για αυτό!”, δηλώνει με ειρωνεία ένας άλλος Αρμένιος διαδηλωτής αντηχώντας το γενικότερο κλίμα.
“Δεν βλέπω εδώ ρωσική στήριξη, αλλά το αντίθετο. Ο ισχυρισμός που κυριαρχεί είναι ότι η Ρωσία θέλει μόνο να πουλά όπλα τόσο στους Αρμένιους όσο και στους Αζέρους. Η Ρωσία μας προδίδει πάντα, έτσι έκανε και το 1915 κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας μας από τους Τούρκους, το ίδιο συμβαίνει και τώρα”, δήλωσε μια ηλικιωμένη Αρμένισσα πολύ αρνητική προς τη Ρωσία και φυσικά το Αζερμπαϊτζάν.
“Ο Πούτιν πρόδωσε τους Αρμένιους, ακριβώς όπως ο Πασινιάν, ο οποίος αποδείχθηκε αδύναμος όταν του άσκησαν πίεση, καθώς ήταν δυσάρεστος για το Κρεμλίνο, το οποίο αφού τον “στράγγισε” το άφησε στα χέρια των Τούρκων και των Αζέρων”, αυτή είναι η γνώμη ενός νεαρού Αρμένιου που κατηγορεί τόσο τον Πούτιν όσο και τον Πασινιάν.
Ο Πασινιάν έκανε ένα θεμελιώδες λάθος με την συμφωνία αφού δεν ρώτησε τον λαό του, όπως είχε κάνει για παράδειγμα ο Τσώρτσιλ με τους Βρετανούς το 1940 στο πόλεμο με την Γερμανία.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι Ρώσος ανώτερος αξιωματικός είχε δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά, ότι “η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως πρόσχημα για να κλονίσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία. Ειδικότερα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον Βόρειο Καύκασο (Τσετσένοι).
Ο συνταγματάρχης ε.α. Alexander Zhilin είναι πεπεισμένος μάλιστα για αυτό τονίζοντας : «Το Καραμπάχ είναι πρόσχημα για να δοκιμαστεί η αντοχή της Ρωσίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μπορεί πραγματικά να εξαπολύσει έναν πόλεμο στον Νότο και έπειτα στον Βόρειο Καύκασο. Είναι πολύ επικερδές για τον ίδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες κοινότητες Αζέρων και Αρμενίων μέσα στη χώρα μας», δηλώνει ο ίδιος.
Μιλάμε δηλαδή για μια πιθανή εσωτερική σύγκρουση δύο εθνοτήτων μέσα στο ρωσικό έδαφος, με ανυπολόγιστες συνέπειες αν προστεθούν και οι Τσετσένοι.
Η ιστορία όμως δεν μπορεί να γραφεί με τα αν και τα ίσως, και έτσι η Ρωσία για μία ακόμη φορά μετά τον πόλεμο του Κοσσόβου, τώρα “κρέμασε” τους Αρμένιους παραδίδοντας τους στους Τούρκους/Αζέρους.