Μετά την Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Γαλλία έρχεται η σειρά του Ισραήλ για την Άγκυρα
“Βόμβα” ρίχνει για τις πιθανές προθέσεις της Άγκυρας για το επόμενο διάστημα ο γνωστός Ισραηλινός αναλυτής Seth J. Frantzman.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η Τουρκία, η οποία απειλεί πολλές χώρες τους τελευταίους μήνες, (Ελλάδα,Αρμενία, Γαλλία), προετοιμάζεται για τον επόμενο στόχο της που θα είναι πιθανότατα το Ισραήλ.
“Η Τουρκία είναι μια από τις πιο εχθρικές χώρες στον κόσμο έναντι του Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας φιλοξένησε τρομοκράτες της Χαμάς δύο φορές φέτος, και απείλησε να διακόψει τις σχέσεις με τα ΗΑΕ, αφού το Αμπού Ντάμπι και το Ισραήλ σύνηψαν ειρηνευτική συμφωνία.
Γιατί όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η ελίτ στην Άγκυρα έχουν σιωπήσει σχετικά με το Ισραήλ; Φαίνεται ότι η Τουρκία τηρεί επιφυλακτική στάση για πρόκληση κρίσης με το Ισραήλ, λόγω της ισχυρής υποστήριξης που δίνει η κυβέρνηση Τραμπ στο Ισραήλ. Τι θα γίνει όμως αν βγει ο Μπάιντεν;”, δηλώνει ο ίδιος.
Η Τουρκία πίστευε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης Ομπάμα στη Συρία ήταν λανθασμένες και κατηγορούσε σαν τις ΗΠΑ ότι συνεργάζονταν με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα που τον θεωρεί φυσικά ως «τρομοκρατικό».
Ωστόσο, η Τουρκία, όταν παραιτήθηκε ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Michael Flynn έστρεψε την προσοχή της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον απεσταλμένο της Συρίας των ΗΠΑ Τζέιμς Τζέφρι.
Από τότε, ο πρόεδρος της Τουρκίας έγινε ο παγκόσμιος ηγέτης που ο Τραμπ φαίνεται να μιλάει πιο συχνά από όλους τους ηγέτες.
Η Άγκυρα ήταν ευχαριστημένη επίσης όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον κατάφεραν να προκαλέσουν την οργή των Αμερικανών πολιτών, αφού επιτέθηκαν κατά διαδηλωτών το 2017 χωρίς καμία επίπτωση, ενώ στην συνέχεια έπεισαν τον Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την Συρία.
Η συνέχεια όμως ήταν πικρή αφού η Άγκυρα εξοργίστηκε από την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους, ενώ το ποτήρι ξεχείλισε μετά την ανακοίνωση επίτευξης συμμαχίας του Ισραήλ με τα ΗΑΕ και τις διαβουλεύσεις με την Σαουδική Αραβία.
Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας είναι εχθρός των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και της κυβέρνησης της Αιγύπτου.
Αυτό έχει δημιουργήσει μια πορεία σύγκρουσης με το Ισραήλ , η οποία χρονολογείται σε πάνω από δέκα χρόνια, από τον πόλεμο του 2009 στη Γάζα και το περιστατικό με το Mavi Marmara.
Η προεδρία του Τραμπ φάνηκε να μετριάζει λίγο τη ρητορική της Άγκυρας επειδή η τουρκική λίρα ολισθαίνει και η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια κρίση με τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία είναι ήδη σε σύγκρουση με τη Συρία, το Ιράκ, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Λιβύη, την Αρμενία και άλλες χώρες, έχοντας ξεκινήσει προκλήσεις με το στρατό και το ναυτικό της για να εκφοβίσει τους γείτονες.
Τους τελευταίους μήνες όμως η Άγκυρα άρχισε να χρησιμοποιεί μια ακραία ρητορική ισχυριζόμενη ότι «η Ιερουσαλήμ είναι δική της» και ότι θα «απελευθερώσει» το τέμενος Αλ-Άκσα.
Αυτό δείχνει ότι η Άγκυρα θέτει τις βάσεις για μια νέα πίεση ενάντια στην Ιερουσαλήμ, αφού χρηματοδοτεί ισλαμικές ομάδες στην ανατολική Ιερουσαλήμ, και επιδιώκει να υπονομεύσει το ρόλο του Ισραήλ, υποκινώντας ενδεχομένως βία στη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη για να βοηθήσει την Χαμάς.
“Ωστόσο, η Τουρκία φαίνεται να “παίζει καθυστερήσεις” που λέμε στο ποδόσφαιρο μέχρι τις εκλογές των ΗΠΑ”, συνεχίζει ο FRANTZMAN .
“Η πρόσφατη κρίση με τη Γαλλία δείχνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση με το Ισραήλ”, τονίζει ο ίδιος.
Με την Γαλλία, η αφορμή βρέθηκε με την χρήση καρικατούρων, για το Ισραήλ η αφορμή θα είναι πιθανόν μια κρίση σε σχέση με το τέμενος Αλ-Άκσα “που θα κινδυνεύει», οδηγώντας ξαφνικά στην Τουρκία να απαιτήσει ρόλο στην Ιερουσαλήμ.