«Έχουμε ένα φαινόμενο μιας συγκροτημένης, σχεδόν παράλληλης δομής εξουσίας, μιας δομής που υφίσταται»
«Εγώ βρίσκομαι σε ένα καθεστώς μικρού σοκ», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με φόντο τις ηχητικές συνομιλίες Παππά – Μιωνή, μιλώντας στο «Θέμα 104,6» και τον Γιάννη Πρετεντέρη.
«Έχουμε ένα φαινόμενο μιας συγκροτημένης, σχεδόν παράλληλης δομής εξουσίας, μιας δομής που υφίσταται», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης. «Αυτά στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει», σημείωσε ο ίδιος.
«Μιλάμε στην πραγματικότητα για μια συγκροτημένη λειτουργικά δομή, η οποία φαίνεται να ασκεί πολύ μεγάλη επίδραση, κυρίως στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, κρούοντας τον κώδωνα για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και καλώντας για το λόγο αυτό σε «θεσμική εγρήγορση».
Ως δεύτερο σημαντικό στοιχείο ο κ. Γεραπετρίτης ιεράρχησε το «ντόμινο απαξίωσης και ηθικής έλλειψης», αναφερόμενος στο να «βρίσκονται στην αρένα της πολιτικής αντιπαράθεσης πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος των πολιτικών». «Δεν είναι δυνατόν με κανένα ηθικό τρόπο να μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση η οικογένειά σου», υπογράμμισε ο υπουργός επικρατείας.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη «είναι το ύφος της εξουσίας», το οποίο αναδεικνύεται από την υπόθεση, καθώς προσιδιάζει σε ένα «αγοραίο ύφος».
«Έχουμε εμπεδώσει ότι όσοι εμπλέκονται με την εξουσία θα πρέπει να είναι κοντά στο στερεότυπο που έχει διαμορφωθεί για τον Έλληνα ότι προσπαθεί να βρει λύσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι «Θα πρέπει να αποκτήσουμε πολύ μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Θα πρέπει να είμαστε σε πολύ μεγαλύτερη δημοκρατική εγρήγορση».
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην υπόθεση, θα υπάρξουν «δύο παράλληλες διαδρομές» περιέγραψε ο κ. Γεραπετρίτης. Αφενός η προανακριτική επιτροπή της Βουλής «θα συνεχιστεί κανονικά, θα αξιοποιηθεί το υλικό» και παράλληλα «δημιουργείται και μια δεύτερη διαδικασία στην τακτική Δικαιοσύνη», στην οποία θα υπάρξει επεξεργασία του υλικού σε σχέση με την προηγούμενη κατάθεση του υπουργού Επικρατείας. «Θα πρέπει να διασφαλιστεί η γνησιότητα του υλικού, να διασφαλιστεί ότι πραγματικά υπάρχει αναντιστοιχία κατάθεσης και του ηχηγραφημένου υλικού», ανέφερε ο υπουργός επικρατείας.
Ερωτηθείς για το αν ο κ. Τσίπρας είχε γνώση όλων αυτών, «είναι μια διαδρομή η οποία κάθε φορά μας προσθέτει και ένα κομμάτι καινούριο» σχολίασε ο κ. Γεραπετρίτης. Ο ίδιος δεν δίστασε να παρατηρήσει πως «είναι ένα ντόμινο, το οποίο δεν ξέρουμε που καταλήγει». Αυτή τη στιγμή μόνο συμπερασματικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αυτή τη στιγμή φαίνεται να σταματά στον κ. Παππά υποστήριξε στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Επικρατείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «χωροταξικά όσο και ως προς τη θεσμική ιεραρχία της κυβέρνησης», ο κ. Παππάς ήταν υπουργός Επικρατείας.
«Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος προεξοφλεί ότι η πολιτική έχει ένα στοιχείο εγγενούς διαφθοράς, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Πρέπει όλοι να δεχόμαστε ότι μια κρίσιμη μάζα της πολιτικής ηθικής πρέπει να υπάρχει και οι πολίτες πρέπει να την απαιτούν».