Η Τεχεράνη έχει μάθει από την επίθεση του Απριλίου στο Ισραήλ ποια όπλα μπορούν να περάσουν από την Ισραηλινή αεράμυνα
μερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από το Σαββατοκύριακο το Ιράν έχει αρχίσει να μετακινεί εκτοξευτές πυραύλων και να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται για επίθεση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν επίσης ότι μια ιρανική επίθεση μπορεί να συνοδεύεται αυτή τη φορά από χτυπήματα της Χεζμπολάχ, της λιβανικής πολιτοφυλακής και άλλων πληρεξουσίων της Τεχεράνης σε μια προσπάθεια να συντρίψουν την ισραηλινή άμυνα.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Alma, η πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αναμένεται να ενσωματώσει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ εκτός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν τον Απρίλιο από το δυτικό Ιράν.
Το Alma απαρίθμησε 12 πιθανές τοποθεσίες εκτόξευσης που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και τον ιρανικό στρατό σε περίπτωση επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων των Tabriz, Kermanshah, Khorramabad και Dezful.
Οι εκτοξεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με το Alma, μέσω κινητών εκτοξευτών από ανοιχτούς χώρους δίπλα σε υπόγειες βάσεις. Η μειωμένη ποσότητα αξόνων σε τέτοιες βάσεις μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των εκτοξεύσεων που μπορεί να διεξαχθούν.
Οι πιθανοί στόχοι
Ως πιθανοί στόχοι μιας ενδεχόμενης επίθεσης φέρονται οι:
Χάιφα
Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων και άλλους τόσους στη μητροπολιτική περιοχή, αποτελεί πιθανό στόχο. Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία του Ισραήλ. Στην πόλη βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.
Τελ Αβίβ
Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή. Είναι η έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, καθώς και σημαντικός τουριστικός προορισμός, ενώ εκεί υπάρχουν πολλά μεγάλα πανεπιστήμια. Παράλληλα πολλές χώρες έχουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ. Εξάλλου μπήκε στο στόχαστρο του Ιράν και κατά την προηγούμενη επίθεση με 300 πυραύλους και drones.
Τοποθεσίες εβραϊκών συμφερόντων
Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελεί επίσης πιθανό στόχο. Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις.
Το Ιράν θα επιτεθεί σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ, από το έδαφος του Λιβάνου.
Αναμένοντας να δεχθεί επίθεση, το Ισραήλ ολοκληρώνει τις συμφωνίες με τους συμμάχους του για έναν περιφερειακό συνασπισμό προκειμένου να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις
Ωστόσο σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ynetnews η Τεχεράνη έχει περιορισμένες δυνατότητες εκτόξευσης πυραύλων, αλλά έχει μάθει από την επίθεση του Απριλίου στο Ισραήλ ποια όπλα μπορούν να διεισδύσουν στην αεράμυνα
Τον Απρίλιο, μόνο οι βαλλιστικοί πύραυλοι Emad κατάφεραν να παραβιάσουν την άμυνα και να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση Nevatim στο Negev. Η κεφαλή του Emad διαχωρίζεται από τον πύραυλο χρησιμοποιώντας μικρά φτερά και ένα ασφαλές σύστημα πλοήγησης καθώς κινείται ζιγκ-ζαγκ προς τον στόχο του. Ο πύραυλος απαιτεί ώρες για να προετοιμαστεί πριν από την εκτόξευσή του. Οι Ιρανοί έχουν έναν μεγαλύτερο, λιγότερο ακριβή βαλλιστικό πύραυλο – τον Kheibar Shekan, που θεωρείται πιο επικίνδυνος. Επειδή απαιτεί στερεά καύσιμα δεν χρειάζεται πολύ χρόνο προετοιμασίας στο έδαφος.