Τι ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών
Για νέα πίεση της Τουρκίας στα ελληνικά σύνορα μίλησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί πάση θυσία.
“Θερμό” καλοκαίρι νότια της Κρήτης: Σε πλήρη ετοιμότητα ο ελληνικός στόλος
Ανέφερε πως το επίπεδο επαφών με την Τουρκία “υπολείπεται από το επιθυμητό” και πως η Ελλάδα θα πράξει τα απαραίτητα για την προστασία των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί ηπειρωτικών εδαφών και χωρικών υδάτων.
Η διπλωματική προσέγγιση της Αθήνας προς τα ελληνοτουρκικά πιθανώς στέλνει λανθασμένα μηνύματα περί φοβικών συνδρόμων απέναντι στην τουρκική απειλή, ωστόσο η ετοιμότητα και η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων ισορροπούν την κατάσταση, καθώς μετά από κάθε μεγάλη πρόκληση, οι Τούρκοι τρέπονται σε φυγή.
Σε συνέντευξη, στην εφημερίδα “Real News” και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, δηλώνει ότι “εύλογα αναμένουμε η πίεση στα σύνορά μας να αυξηθεί, έστω και τεχνηέντως, δηλαδή με την υποκίνηση της Τουρκίας”, σε ότι αφορά στις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές και αναφέρθηκε στα γεγονότα του Έβρου, υποστηρίζοντας ότι “ο φράχτης θα ολοκληρωθεί”. Απαντά και σε ερώτηση για τη δήλωση του περί της απώλειας “λίγων δεκάδων μέτρων εδάφους”.
Η συνέντευξη:
Διαμηνύσατε και εσείς και ο πρωθυπουργός προς την Τουρκία ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί. Γιατί εκτιμάτε ότι η Τουρκία δεν θέλει την ολοκλήρωση του έργου;
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο φράχτης θα ολοκληρωθεί κανονικά. Και αυτό γιατί είναι ένα ακόμη μέσο προστασίας των χερσαίων μας συνόρων, στο πλαίσιο του αναφαίρετου δικαιώματός μας να λαμβάνουμε όποιο νόμιμο μέτρο κρίνουμε πρόσφορο για την προάσπιση της κυριαρχίας μας. Θα προχωρήσουμε στην επέκταση του φράχτη, όπως πράξαμε και βορειότερα. Η Τουρκία ενοχλείται. Γνωρίζει ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει από το να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες έχει μάλιστα υπονοήσει -μέσω και επίσημων δηλώσεων- ότι θα επαναλάβει. Ο φράχτης λοιπόν θα ολοκληρωθεί. Είναι ένα θέμα που όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση αφορά το έδαφός μας, την ασφάλεια και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας μας.
Είχατε πει ότι εύχεστε να πάμε σε συνεννόηση με την Τουρκία. Θεωρείτε ότι υπάρχει ακόμα έδαφος για αυτό;
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατ’ εξοχήν επιδιώκει τη συνεργασία και τη φιλία με όλες τις χώρες της περιοχής. Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός. Ασκούμε την εξωτερική μας πολιτική με γνώμονα την ειρήνη, τη συνεργασία και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα θα είναι πάντα ανοιχτή στη συνεννόηση και στην εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με κάθε άλλο κράτος, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση φυσικά ότι οι συνομιλητές της ασπάζονται, λόγω και έργω, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Δυστυχώς, η Τουρκία πολλές φορές δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Προκαλεί, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών της χωρών και επιμένει να μη συμμορφώνεται ακόμη και με τις αποφάσεις του ύπατου διεθνούς οργάνου, του ΣΑΗΕ. Συνεπώς, διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ως οφείλει να κάνει κάθε φιλειρηνική χώρα. Το γεγονός όμως ότι επιβάλλεται να λαμβάνουμε μέτρα, όπως η επέκταση του φράκτη στον Έβρο, είναι ενδεικτικό του ότι, επί παρόντος, το επίπεδο συνεννόησης υπολείπεται πολύ από το επιθυμητό.
Υπουργέ σηκώθηκε πολλή σκόνη από την έκφραση σας για «λίγες δεκάδες μέτρα» όσον αφορά την κατάσταση στον Έβρο. Θα την επαναλαμβάνατε;
Θα απαντήσω για τελευταία φορά στο συγκεκριμένο ερώτημα. Αδυνατώ να αποδεικνύω διαρκώς ότι δεν είμαι… ελέφαντας. Επί της ουσίας, η αναφορά μου, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ακούγοντας το ηχογραφημένο απόσπασμα ή διαβάζοντας το κείμενο, αφορούσε αποκλειστικά και μόνον την κοίτη του Έβρου για την οποία γίνεται ρητή αναφορά και η οποία έχει αλλάξει στο σημείο αυτό κατά λίγες δεκάδες μέτρα. Η κοίτη του Έβρου, ως γνωστόν, δεν ταυτίζεται σήμερα με τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι η κοίτη του Έβρου όπως ήταν το 1926. Η κοίτη του Έβρου μπορεί να μεταβάλλει θέση, όμως το όριο παραμένει σταθερό, όπως και ο εθνικός χώρος. Πάμε τώρα στο τι συνέβη. Η συνέντευξη εδόθη την Τετάρτη 20/5 το πρωί. Ουδείς διατύπωσε την παραμικρή κριτική στη διατύπωσή μου, μέχρι την Παρασκευή 22/5 το μεσημέρι, όταν επικαλέσθηκε μία πλήρως παραποιημένη εκδοχή της ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, στη Βουλή. Ακολούθησε ο αρμόδιος τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής, κάνοντας λόγο «“για λίγες δεκάδες μέτρα” εθνικής γης στον Έβρο»! Το «εθνικής γης», ήταν βέβαια αυθαίρετη προσθήκη που παραποιεί τη δήλωση πλήρως και στο γράμμα και στο πνεύμα. Μετά πήρε τη σκυτάλη ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοφανείς ισχυρισμούς περί υποχώρησης των Ενόπλων Δυνάμεων ενώπιον της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και ως φύλλο συκής, ένα ερωτηματικό στο τέλος της απαράδεκτης φράσης. Εξήγησα τα πάντα ενώπιον της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την απόρρητη διαδικασία. Εκ των 50 Βουλευτών ουδείς εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση για τη δήλωσή μου όταν τη διάβασα αυτολεξεί. Επαναλαμβάνω, ουδείς εξέφρασε την παραμικρή αντίρρηση γιατί η δήλωση υπηρετούσε με τον πιο καθαρό τρόπο το εθνικό συμφέρον. Προκάλεσα δε τα κόμματα αν ακόμη θεωρούν ότι η δήλωση ήταν ατυχής, να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον μου. Υπουργός Εξωτερικών που κάνει ατυχείς δηλώσεις δεν νοείται. Ο διαστρεβλωτικός ισχυρισμός όμως εν τω μεταξύ είχε επαναληφθεί αταβιστικά, ακόμη και από έγκριτους δημοσιογράφους. Κινδυνεύει να καταγραφεί έτσι στη συλλογική μνήμη. Πάντως, αποτελεί όνειδος ότι εμφανίζονται ορισμένοι, έστω και λίγοι, να υποστηρίζουν ανερυθρίαστα ότι δήθεν δήλωσα ότι «δεν πειράζει να χάσουμε 16 στρέμματα στον Έβρο»! Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς δεν αισθάνονται καν την ανάγκη να απολογηθούν ή έστω να ανασκευάσουν τα όσα συκοφαντικά έχουν δηλώσει. Αυτούς λοιπόν πρέπει να ρωτήσετε, εάν θα επαναλάμβαναν τους παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς τους στον δημόσιο λόγο. Συμπερασματικά, η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης. Απ’ όταν ανέλαβα τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, φροντίζω πάντα να ενημερώνω τα κόμματα, με στόχο τη σύμπνοια και τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Δεν θα επιτρέψω όμως, καθ’όσον μπορώ, να γίνει η εξωτερική πολιτική της χώρας κονίστρα κομματικών παιγνίων και να υποστεί άλλη μια φορά βλάβη ο τόπος.
Πάντως δεχθήκατε βέλη στα social media και από φίλα προσκείμενες στη ΝΔ ομάδες. Τι απαντάτε;
Το σχέδιο της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία ξεκινήσει έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης
Τα όσα δήλωσα προηγουμένως ισχύουν. Η κριτική είναι πάντοτε καλοδεχούμενη, όπως και η προσωπική διαφωνία. Δεν ισχύει το ίδιο όμως με κακόβουλα, υποβολιμαία σχόλια και ενορχηστρωμένη ακροδεξιά εκστρατεία δυσφήμισης που αλλού στοχεύει. Συνταγματική μου υποχρέωση ήταν και παραμένει η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Η χώρα έχει ακριβά πληρώσει τους κατ’ επάγγελμα και όχι κατά πεποίθηση επικαλούμενους την πατρίδα.
Πέρα από τον Έβρο περιμένετε διόγκωση των μεταναστευτικών ροών και από τα νησιά; Σε μια περίοδο μάλιστα που καλυτερεύει ο καιρός.
Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών σηματοδοτεί αύξηση των αποπειρών παράνομης εισόδου στη χώρα. Αν λάβουμε υπ’ όψιν τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, εύλογα αναμένουμε η πίεση στα σύνορά μας να αυξηθεί, έστω και τεχνηέντως, δηλαδή με την υποκίνηση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, με οργανωμένο σχέδιο, ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα του παρελθόντος. Ευελπιστώ η ετοιμότητά μας αυτή να δράσει αποτρεπτικά και να μην χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός μας. Αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι μας. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε το καθήκον μας στο ακέραιο.
Πρόσφατα η Τουρκία επανέφερε την απειλή να πραγματοποιήσει γεώτρηση στην περιοχή νότια της Κρήτης μέσα στο επόμενο διάστημα. Σας ανησυχεί αυτό το ενδεχόμενο; Πως θα αντιδράσει η Ελλάδα;
Έχουμε συνηθίσει την Τουρκία να «επαναφέρει» συνέχεια απειλές, δεδομένου ότι δυστυχώς έχει επιλέξει να επαγγέλλεται την πολιτική των κανονιοφόρων και μάλιστα με συνέπεια. Αυτό που μάλλον δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει είναι ότι η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, εδραιωμένη σταθερά στο διεθνές δίκαιο. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενισχύσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας με την υποστήριξη πρωτίστως της ΕΕ αλλά και σειράς φίλων κρατών, τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας.