Γερμανός καγκελάριος και Γάλλος πρόεδρος μίλησαν για «παρατεταμένη σύγκρουση»
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για σύγκρουση μέχρις εσχάτων με την Ρωσία. Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα που βγαίνει από τις ομιλίες Ευρωπαίων ηγετών στην διάσκεψη ασφάλειας του Μονάχου, τηρώντας απόλυτα τη γραμμή ΝΑΤΟ που εξέφρασε εχθές ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος έδωσε και το γενικό «σύνθημα»:
Ότι δηλαδή η σύγκρουση στην Ουκρανία θα κρατήσει για χρόνια και θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.
Αυτό επανέλαβαν σήμερα τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν,όσο και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
«Είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, από την πρωτεύουσα της Βαυαρίας.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι μάχες συνεχίζονται, ιδιαίτερα στην περιοχή Μπαχμούτ στα ανατολικά της χώρας.
Κι ενώ το ΝΑΤΟ εκφράζει υποτιθέμενους «φόβους» ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Γάλλος πρόεδρος, Ε.Μακρόν δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι αν και είναι έτοιμοι για μία σύγκρουση μεγάλης διάρκειας με τη Ρωσία, εκτιμά ότι πρέπει να «προετοιμαστούμε για την ειρήνη».
«Ας ασχοληθούμε με την προετοιμασία για την επίτευξη της ειρήνης. Τώρα πρέπει να επεξεργαστούμε τους όρους της ειρήνης», επισημαίνει ο ένοικος του Ελιζέ.
Ο ίδιος ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για την αεράμυνα, γενικώς.
«Ελπίζω ότι με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για την αεράμυνα της γηραιάς ηπείρου», εξηγεί ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Εάν η Ευρώπη θέλει να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, πρέπει επίσης να εξοπλιστεί και να επιταχύνει την ικανότητα κατασκευής όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας και προσθέτει:
«Πρέπει να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στο Κίεβο και τις προσπάθειές μας να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να ηγηθούν μιας αντεπίθεσης» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα «υπό τους όρους όμως της ουκρανικής κυβέρνησης», κάτι βέβαια που η Μόσχα δεν θα δεχθεί ποτέ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Όλαφ Σολτς ο οποίος κάλεσε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα, να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και, απευθυνόμενος στη Μόσχα, δήλωσε ότι «ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός».
«Η Ουκρανία είναι πιο ενωμένη από ποτέ και η Ευρώπη στέκεται πίσω από την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Σολτς, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική από τη νίκη μας» και ζήτησε ξανά μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη από τη Δύση.
«Όσο πιο γρήγορα ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι η ιμπεριαλιστική κοσμοθεωρία του δεν θα κερδίσει, τόσο πιο πιθανό είναι να τελειώσει σύντομα» ο πόλεμος, πρόσθεσε ο Σολτς και υπογράμμισε ότι «οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση δεν θα παρατείνουν τον πόλεμο – αντιθέτως».
Ο καγκελάριος ξεκαθάρισε πάντως για μία ακόμη φορά ότι η Γερμανία, η οποία, όπως επισήμανε, είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ουκρανίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην ηπειρωτική Ευρώπη, δεν θα προχωρήσει μόνη της, αλλά πάντα σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους της, ενώ, ειδικά για το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε ότι «δεν είναι στο τραπέζι» και ότι πρέπει η προσοχή να δοθεί στην υλοποίηση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων.
Με το βλέμμα στις χώρες που διστάζουν να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «όσοι μπορούν να προμηθεύσουν τέτοια άρματα, πρέπει να το κάνουν και στην πράξη».
Ο καγκελάριος εξέφρασε πάντως κατ’ επανάληψη την πεποίθηση ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί και η αντίστοιχη στήριξη από την πλευρά των πολιτών και ανέφερε ότι «ο Πούτιν δεν περίμενε ποτέ αυτή την ενότητα και αυτή την αλληλεγγύη». Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην «ισχυρή συμμαχία» με τις ΗΠΑ.