«Η Αλ Κάιντα ή το Ντάες με έδρα το Αφγανιστάν έχει προσπαθήσει και επιτύχει ορισμένα μέλη τους να έχουν πρόσβαση στις πτήσεις που έφευγαν από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη και οι αντιτρομοκρατικές αρχές θα το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Λόου, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Leeds Beckett και επικεφαλής συμβουλευτικής επιχείρησης στην τρομοκρατία και την ασφάλεια.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό εμπειρογνώμονα Ντέιβιντ Ότο, οι αποφασισμένοι τζιχαντιστές θα μπορούσαν ακόμη να γλιστρήσουν μέσα από το δίχτυ ασφαλείας και υπάρχουν «λίγα που γίνονται» για την προστασία της Ευρώπης από τους εν υπνώσει θύλακες του ISIS-K.
«Η Ευρώπη και η Δύση διατρέχουν υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης από άτομα που έχουν μπει κρυφά στις χώρες παρουσιάζοντας εαυτούς ότι συνδέονται με τις ΗΠΑ», τόνισε ο Ότο.
Ο Δρ Τζασίμ Μοχάμαντ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιτρομοκρατικής και Νοημοσύνης στη Βόννη, επεσήμανε επίσης ότι ακόμη και αν ένα άτομο έχει κριθεί ως απειλή, σε χώρες όπως η Γερμανία απαγορεύεται από το νόμο να σταλεί πίσω στο Αφγανιστάν.
“Τα επικίνδυνα άτομα μπορεί να υπόκεινται σε επίβλεψη, αλλά κανένα από αυτά δεν θα φυλακιστεί και το καθεστώς διαμονής μπορεί να παραμείνει προσωρινό ή περιορισμένο”, δήλωσε ο Mohamad.
Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε γράψει πως στη Γαλλία και στη Γερμανία, με το που μεταφέρθηκαν Αφγανοί διασωθέντες είτε συνελήφθησαν είτε τέθηκαν υπό παρακολούθηση για σχέσεις με την τρομοκρατία.
“Κάποιος μπορεί να βασιστεί μόνο σε έγγραφα και προηγούμενα αρχεία”, είπε ο Ότο. «Με την κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν υπήρξαν ανησυχίες ότι οι άνθρωποι παραποιούν έγγραφα για να τα βγάλουν πέρα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα για την επεξεργασία ατόμων από τρίτες χώρες για τον έλεγχο του κινδύνου. Παρά τα μέτρα αυτά, ομάδες όπως το ISIS-K και η Αλ Κάιντα θα ενθαρρύνουν τους συμπαθούντες τους να νικήσουν το σύστημα”, υποστηρίζει.
Μετά την προηγούμενη προσφυγική κρίση, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο κυρίως οικονομικοί μετανάστες εισήλθαν στην Ευρώπη, το ISIS καυχιόταν για το πώς είχε εκμεταλλευτεί τα σύνορα για να γλιστρήσει τζιχαντιστές στη δύση. Αυτό οδήγησε άμεσα σε πολλαπλές μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής στο Παρίσι.
Αξιοσημείωτο είναι πως σήμερα ξεκινάει στο Παρίσι η δίκη για την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στη μουσική σκηνή Bataclan στο Παρισι. Είχε προηγηθεί την ίδια μέρα τρομοκρατική επίθεση μπροστά στο Stade de France όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Ολαντ και ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Σταϊνμάγερ παρακολουθούσαν τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας- Γερμανίας. Από σήμερα δικάζονται συνολικά 20 άτομα. Οι έξι ερήμην, για το μακελειό της 13ης Νοεμβριου 2015 που άφησε πίσω του 130 νεκρούς και 490 τραυματίες.
Επίσης ο βομβιστής του Μάντσεστερ Αρένα, Σαλμάν Αμπέντι επίσης διασώθηκε από τη Λιβύη ως «πρόσφυγας» από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.
Μια έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών προειδοποίησε επίσης ότι η προσφυγική κρίση στο Αφγανιστάν του 2021 θα μπορούσε να κάνει την προσφυγική κρίση του 2015 να μοιάζει με «γεωπολιτική βόλτα στο πάρκο».
Και σχετικά με την σχέση προσφύγων-τρομοκρατίας έρχεται κι αυτή η αναφορά του ερευνητή Benjamin Loughnane, που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό: “Κάποτε είδα έναν φωτογράφο στο Ντόβερ να κατεβάζει την κάμερά του και να απομακρύνεται ενώ πλήθος μεταναστών ερχόταν. Ρώτησα γιατί δεν το φωτογράφιζε, μου είπε: “είναι όλοι άντρες, οι εφημερίδες αγοράζουν τις φωτογραφίες μόνο αν υπάρχουν γυναίκες ή παιδιά στο πλοίο”