Μεγαλόπνοα σχέδια της Άγκυρας στη Λιβύη – Ετοιμάζουν αντίδραση ΕΕ & ΝΑΤΟ;
Μία τεράστια προσπάθεια έχει ξεκινήσει η ΕΕ εδώ και μερικές ημέρες ώστε να πειστεί το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι ΗΠΑ, να συμμετάσχουν σε ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης, για να διακοπούν τα τουρκικά νεο-Οθωμανικά σχέδια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολεμικό Ναυτικό 16.06.2020 – 17:3156
Αναπτύσσεται στο νότιο Αιγαίο το ΠΝ με φρεγάτες, ταχέα σκάφη, υποβρύχια
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μ.Πομπέο εν μέσω μιας διευρυνόμενης διατλαντικής διαμάχης για το Ισραήλ αλλά λόγω αιτημάτων κρατών μελών.
“Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος) έθεσαν το ζήτημα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η ΕΕ «ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις πρόσφατες κλιμακώσεις από την Τουρκία», δήλωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Γιόσεπ Μπόρελ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση επιδεινώνεται», παραδέχθηκε ο ίδιος.
Ερωτηθείς εάν ο Πομπέο συμφώνησε να στείλει ένα «διατλαντικό μήνυμα» στην Τουρκία, ο Μπορέλ είπε ότι η πλευρά των ΗΠΑ «εξετάζει την κατάσταση στη Μεσόγειο, αλλά κυρίως σε σχέση μόνο με την Λιβύη». «Συμφωνήσαμε σχετικά με την ανάγκη μείωσης της έντασης και επιστροφή στην πραγματική συνεργασία», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά τη συνάντηση.
Ερωτηθείς ο Μπορέλι αν πρόκειται να εμπλακούν οι ΗΠΑ και ποια άλλα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε ότι στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ «θα θέσει το θέμα των σχέσεών της ΕΕ με την Τουρκία στην ημερήσια διάταξη».
Επισημαίνουμε ότι οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συζητούν για την κατάσταση στην Λιβύη και την επιχείρηση Irini σήμερα Τρίτη (16 Ιουνίου). Η κατάσταση στη Λιβύη όμως θα είναι στην ημερήσια διάταξη και στο ΝΑΤΟ, αφού οι υπουργοί Άμυνας της συμμαχίας θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη αύριο Τετάρτη (17 Ιουνίου), στην οποία κύριο θέμα θα είναι η συμμετοχή της συμμαχίας στην επιχείρηση Irini της ΕΕ.
Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ένωση είχε επικοινωνήσει με το ΝΑΤΟ για να δει «πώς μπορεί ρυθμιστεί» η κατάσταση σε συνδυασμό με την επιχείρηση Sea Guardian της συμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το θέμα αυτό ανακινήθηκε μετά το περιστατικό εμπλοκής ελληνικής Φρεγάτας που συμμετείχε στην Επιχείρηση Irini, με ύποπτο φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας το οποίο βρίσκονταν υπό τουρκική ναυτική συνοδεία. Το περιστατικό προσέλκυσε την προσοχή των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία χαρακτήρισαν την επιχείρηση ως «φιάσκο».
Στην πράξη, η επιχείρηση Irini της ΕΕ είναι αναποτελεσματική, καθώς σε αυτήν συμμετέχει μία μόνο ελληνική φρεγάτα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης και τώρα η ΕΕ εκλιπαρεί την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.
Στην επιχείρηση Sea Guardian του ΝΑΤΟ συμμετέχουν δύο πολεμικά πλοία που περιπολούν τη Μεσόγειο για να παρακολουθούν και να αποτρέπουν τρομοκρατικές ενέργειες.
«Οι σύμμαχοι συζητούν επί του παρόντος για το πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να υποστηρίξει τη νέα ναυτική αποστολή Ειρήνη της ΕΕ», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. “Είναι σημαντικό το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ να εφαρμοστεί πλήρως”, τόνισε ο ίδιος.
Η στάση της Τουρκίας
Η αλλαγή των δραστηριοτήτων της νατοϊκής επιχείρησης Sea Guardian για την υποστήριξη της επιχείρησης Irini της ΕΕ θα απαιτούσε όμως έγκριση και από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προβάλει βέτο.
Θα ήταν επίσης ασυνήθιστο για το ΝΑΤΟ να παρακολουθεί τα πλοία μιας “συμμάχου” χώρας. Ελληνικές πηγές όμως τονίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βάλει την Άγκυρα σε πολύ δύσκολη θέση.
“Εάν η Τουρκία μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, θα μοιάζει σαν η Άγκυρα να παραδέχεται ότι μεταφέρει όπλα στη Λιβύη”, τονίζει πηγή.
Συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στην Α. Μεσόγειο: Έρχεται ναυτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία αντέδρασε αρνητικά στην Επιχείρηση Irini και στο παρελθόν, ανακοινώνοντας ότι ήταν αυτή προκατειλημμένη, καθώς δεν υπήρχε παρόμοιο εμπάργκο όπλων στα νότια χερσαία σύνορα της Λιβύης, από όπου πιστεύεται ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ παραλαμβάνουν όπλα για να πολεμήσουν τη GNA.
Με λίγα και απλά λόγια η Τουρκία κινείται προς το παρόν ανάμεσα στις “διαφωνίες” και τις “αντιθέσεις” ΕΕ και ΝΑΤΟ και υλοποιεί τα σχέδια της στη Λιβύη χωρίς να δεχθεί καμία ουσιαστική κριτική από κανέναν.
Αυτό ίσως όμως γίνει και η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία η Άγκυρα θα “πέσει” μέσα, συμπαρασύροντας ολόκληρη την χώρα σε μια τρομερή περιδίνηση που σχεδιάζεται εδώ και πολλά χρόνια με αφορμή το σχέδιο δημιουργίας κράτους του Κουρδιστάν.
Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να προκαλέσουν την Ελλάδα στην Α.Μεσόγειο ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν δύο στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη, “ακονίζοντας τα μαχαίρια τους” για να υφαρπάξουν όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, καθιστώντας την μελλοντικά τουρκικό προτεκτοράτο.
Από τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, γίνεται κατανοητό ότι η Άγκυρα ετοιμάζει την διεξαγωγή ερευνών Νότια της Κρήτης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Αυτό θα είναι και το κύκνειο άσμα του Ερντογάν, ο οποίος δεν τα βρίσκει σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε με τους Ρώσους, ούτε με τους Αμερικάνους για τη Λιβύη, και αυτό λέει πολλά.