Στενή συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στον EastMed
Ηπεριφερειακή κρίση, οι συγκρούσεις και οι φονικές καταστροφές δεν εμποδίζουν την πορεία των στρατηγικών ενεργειακών σχεδιασμών στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Ισραήλ και η Κύπρος φέρονται να πλησιάζουν σε ειδική συμφωνία για το κοίτασμα «Αφροδίτη».
Με τον EastMed να αποτελεί βασική προτεραιότητα των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και προτεραιότητα για όσους θέλουν να σαμποτάρουν την κατασκευή του, οι θετικές εξελίξεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου προμηνύουν περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.
Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις Κύπρου – Ισραήλ για τη διαφορά που αφορά το ισραηλινό κοίτασμα «Ισάι» που γειτνιάζει με το «Αφροδίτη», όπως ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, ύστερα από την πρώτη τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό της Γιούβαλ Στάινιτς.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κα. Πηλείδου, το θέμα προχωρεί και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση μεταξύ των Γενικών Διευθυντών των δύο Υπουργείων. Πρόσθεσε πως θεωρεί ότι πάει αρκετά καλά η συζήτηση στο θέμα.
Αυτή τη στιγμή όπως είπε συζητείται ειδική συμφωνία που να αφορά μόνο το κοίτασμα «Αφροδίτη» και όχι γενικότερα το τεμάχιο 12 στο οποίο ανήκει το κοίτασμα. Μετά την υποβολή των λεπτομερών προτάσεων της Κύπρου και των σχετικών συμφωνιών με τις εταιρείες, το Ισραήλ έχει αρχίσει την εξέταση και εξέφρασε το ενδιαφέρον το θέμα να προχωρήσει σύντομα. Αν υπάρχουν εξελίξεις, η κα. Πηλείδου, δεν απέκλεισε να υπάρξει συνάντηση στο Ισραήλ εντός Σεπτεμβρίου για το θέμα.
Σε μια δια ζώσης συνάντησης επιδιώκεται επίσης να συζητηθεί και το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας με το έργο EuroAsia Interconnector. Το έργο συζητήθηκε επίσης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, με το Ισραήλ να εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να προχωρήσει το έργο, μετά και τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η κα. Πηλείδου σημείωσε ότι από πλευρά της Κύπρου το έργο έχει προχωρήσει με την έκδοση όλων των σχετικών αδειών και με στόχο να τερματιστεί η ενεργειακή απομόνωση του νησιού και να επιτευχθεί μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.
Με τον κ. Στάινιτς συζητήθηκαν επίσης τα θέματα που αφορούν τον Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και οι προσπάθειες για τη μετατροπή του Φόρουμ σε διεθνή οργανισμό.
Η κα. Πηλείδου εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει σύντομα το θέμα, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος έχει εισηγηθεί να μπορούν να εντάσσονται στον οργανισμό και άλλες χώρες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, με την έγκριση των επτά ιδρυτικών χωρών.
Το Φόρουμ αποτελείται από την Αίγυπτο, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.
Συζητήθηκε επίσης η πρόσφατη έγκριση από τα Κοινοβούλια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.
Αυτή τη στιγμή, είπε η Υπουργός Ενέργειας, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, με την εγκαθίδρυση ομάδας εργασίας που θα συζητήσει τα θέματα που σχετίζονται με το έργο.