Δεν πρόλαβε να “στεγνώσει το μελάνι” της εκεχειρίας
Οεκπρόσωπος των δυνάμεων της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη (GNA), σμήναρχος Mohammad Qanunu, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, μέχρι την απελευθέρωση όλων των πόλεων σε εθνικό επίπεδο, παραβλέποντας έτσι τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Fayez Al-Sarraj.
Σε ένα tweet στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, ο Qanunu ανέφερε: «Δεν θα εμπιστευτούμε ποτέ την ανακοίνωση μιας νέας κατάπαυσης του πυρός ή εκεχειρίας, καθώς έχουμε δει πολλές προηγούμενες παραβιάσεις και παραβιάσεις».
Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να υπερασπιστούμε νόμιμα τον εαυτό μας, να επιτεθούμε σε θερμοκήπια απειλών και να τερματίσουμε την ανάπτυξη παράνομων ομάδων στη χώρα».
Τόνισε ότι θα συνεχίσουν να απελευθερώνουν όλες τις κατακτημένες πόλεις, να αντιμετωπίζουν την αδικία που υφίστανται οι κάτοικοί τους και να αποκαθιστούν την κρατική αρχή.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Το κράτος της Λιβύης – αποκλειστικά – έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση των πόρων του, να διαχειριστεί τον πλούτο του, να εξάγει πετρέλαιο και να πάρει μια σκληρή γραμμή ενάντια σε εκείνους που επιδιώκουν να λιμοκτονήσουν τον λαό της Λιβύης και να λεηλατήσουν τους φυσικούς πόρους του.”
Κλιμακώνεται η κατάσταση στην Λιβύη μετά τις ανακοινώσεις για την δημιουργία μιας μεγάλης ναυτικής βάσης από Τουρκία και Κατάρ στην Μισράτα, η οποία θα γίνει το ορμητήριο τους στην Μεσόγειο κατά Ελλάδας και Αιγύπτου.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Χαφτάρ κινούνται κατά της Μισράτα
Ο Faraj Dardar, ο οποίος παρουσιάζεται από τα κανάλια της Αδελφότητας ως «πολιτικός αναλυτής και ερευνητής», δήλωσε ότι υπάρχει αυτήν την δεδομένη στιγμή, μια μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση των δυνάμεων του Χαφτάρ στα σύνορα των περιοχών της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα, επειδή ο στόχος των δυνάμεων αυτών είναι να φτάσουν στην πόλη Μισράτα και να την καταλάβουν.
Ο Ντάρντουρ ισχυρίστηκε, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι TRT, ότι η απόπειρα της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων του «Χάφταρ» στοχεύει στην στρατιωτική εισβολή στην πόλη Μισράτα, καθώς είναι ένας παλιός και σύγχρονος μόνιμος στόχος για τον Λίβυο στρατηγό.
Ο λόγος είναι απλός και αφορά την θέση της πόλης με το λιμάνι της που αποτελεί το «κλειδί» για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα «βλέπει» στην Μεσόγειο. Στην πόλη αυτή έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες υπερασπιστές της σε προηγούμενες μάχες και κατοικούν Τουρκογενείς Λίβυοι.
Ο ειδικός της λιβυκής μουσουλμανικής αδελφότητας τόνισε ότι όλοι ξέρουν ότι η πόλη της Μισράτα είναι το “αγκάθι” που στέκεται στην πλάτη των δυνάμεων του LNA, επειδή από εκεί κινδυνεύουν οι «πολιτοφυλακές του Χάφταρ».
O Faraj Dardar, ισχυρίστηκε ότι η κατάληψη της Μισράτα θα παραμείνει ένα μακροπρόθεσμο όνειρο, γιατί αν μπορούσαν να εισέλθουν σε αυτήν οι δυνάμεις του LNA, δεν θα είχαν ηττηθεί στην Τρίπολη, στην Ταρχούνα και στο Αλ Τραυάν.
Τόνισε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται μεγάλη πίεση από τη Γαλλία, διότι ο πόλεμος κατά της Τρίπολης είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες αμάχων και πολλές παραβιάσεις .
Εκτίμηση ειδικών αμυντικών αναλυτών φέρουν το σενάριο των «βομβαρδισμών» από άγνωστα μαχητικά αεροσκάφη βραδυνές ώρες, είναι πιθανό το επόμενο διάστημα, ειδικά μετά την ανακοίνωση Τούρκων , Καταριανών και Λίβυων της Τριπόλεως περί ελέγχου της Μεσογείου με μια ναυτική βάση.
Άλλωστε το ίδιο σενάριο υλοποιείται και στην αεροπορική βάση Αλ Βατίγια που κάθε τρεις και λίγο βομβαρδίζεται από “άγνωστα μαχητικά”, αφού πρώτα σε αυτή τοποθετήθηκαν νέα αντιαεροπορικά συστήματα τουρκικής κατασκευής.
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Al-Sarraj ανακοίνωσε δήθεν την άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Λιβύη, υπό την προϋπόθεση ότι η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα θα αποστρατικοποιηθούν μετά από εντολή της Άγκυρας που ζητά παρεμπιπτώντως ακριβώς το ίδιο και για όλα τα ελληνικά νησιά που γειτνιάζουν με τα παράλια της Μικράς Ασίας, στα οποία εδρεύουν 100.000 στρατιώτες της στρατιάς του Αιγαίου.
Η Τουρκία απαιτεί και συμπεριφέρεται αλαζονικά σε όλη την Μεσόγειο σαν να της ανήκει η περιοχή, πράγμα που δείχνει της πολύ δύσκολη κατάσταση που ευρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερτντογάν, ο οποίος άνοιξε τόσα πολλά μέτωπα, τα οποία φυσικά δεν μπορεί να κλείσει.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι σχετικά με τη “συμφωνημένη” κατάπαυση του πυρός μεταξύ Σάρατζ και Σάλεχ, δεν έχει αναφέρει ακόμη τίποτα ο Στρατάρχης Χαφτάρ, υποννοώντας ίσως τη διαφωνία του με μία “εκεχειρία” με τέτοιους όρους…