Η ΕΕ έχει γίνει επικίνδυνη για τους πολίτες της
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σήμερα μετά την εξαγγελία των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού αργού πράγμα που δείχνει ότι το σύνολο των κυβερνήσεων της ΕΕ έχει διαχειριστεί την ουκρανική κρίση εντελώς ανεύθυνα απέναντι στους πολίτες τους (αυτοί θα πληρώσουν) με την προοπτική να ικανοποιήσουν εξολοκλήρου τα αμερικανικά συμφέροντα (τα ευρωπαϊκά δεν εξυπηρετούνται).
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου WTI αυξάνονταν 4,2%, στα 106,83 δολάρια το βαρέλι.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και την επιβολή κυρώσεων στην κορυφαία ρωσική τράπεζα Sberbank παρά το γεγονός ότι οι μισές σχεδόν χώρες της ΕΕ ήδη ζητούν εξαίρεση από ένα τέτοιο σχέδιο διότι οι επιπτώσεις στις οικονομίες τους θα είναι τραγικές.
Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, της οποίας ο ναυτιλιακός τομέας θα θιγεί άμεσα προκαλώντας ένα επιπλέον σοκ στην ελληνική οικονομία.
Οι επενδυτές περιμένουν επίσης σήμερα την ανακοίνωση από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η Fed αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση του υψηλού πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού και καυσίμων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου.
Ο παγκόσμιος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της μεταποίησης συρρικνώθηκε τον Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.
«Η μεγάλη εικόνα είναι σαφώς αρνητική για τη ζήτηση εμπορευμάτων», δήλωσε η Καρολάιν Μπέιν, επικεφαλής αναλύτρια της Capital Economics.
«Ενώ οι περιορισμοί της προσφοράς μπορεί να διατηρήσουν τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλές για κάποιο χρονικό διάστημα, πιστεύουμε ότι η υποτονική ζήτηση θα επηρεάσει τις περισσότερες τιμές αργότερα φέτος και το 2023», πρόσθεσε η αναλύτρια.
Σημειώνεται ότι κατάλαβαν αργά στην ελληνική κυβέρνηση το «έγκλημά» στο οποίο προέβησαν στηρίζοντας τις αντι-ρωσικές κυρώσεις και ζήτησαν εκτάκτως εξαίρεση από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική ναυτιλία και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία.
για την εσωκομματική πίεση άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που κυριαρχεί στην κυβερνητική παράταξη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς για τους δικούς τους λόγους το καθένα, διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου αυτού.
Στην Ελλάδα, τώρα κατανόησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι θα υποστεί ο ναυτιλιακός τομέας;