Η Δύση φοβάται μία απόσυρση των Σερβοβόσνιων από την κρατική οντότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν σε μεγάλη στρατιωτική άσκηση στα Σκόπια μαζί με Αμερικανούς, Βρετανούς κ.λ.π. με στόχο την εκπαίδευση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την περίπτωση που «η ουκρανική κρίση επεκταθεί στα Βαλκάνια ή στην Ανατολική Ευρώπη».
Αυτό σημαίνει πως ο πραγματικός στόχος της άσκησης είναι η Σερβία καθώς θεωρείται η μόνη φιλική προς την Ρωσία χώρα και γιατί οι Σερβοβόσνιοι έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για αποχώρηση από την κρατική οντότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και επανένωσή τους με την Σερβία.
Η άσκηση ξεκίνησε την Πέμπτη (12 Μαΐου) στην περιοχή Krivolak στα Σκόπια και συμμετέχουν 4.600 άνδρες.
Σύμφωνα με την σερβική ηλεκτρονική πύλη «Βαλκανικό Δίκτυο Ασφαλείας», η άσκηση με την ονομασία «Rapid Response 22» ξεκινά με την αεραπόβαση ενισχυμένου τάγματος από την 173η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών των ΗΠΑ στο κέντρο εκπαίδευσης Κρίβολακ.
Στην άσκηση, εκτός από Αμερικανούς στρατιώτες, λαμβάνουν μέρος και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων των Σκοπίων, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Ελλάδας.
«Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία είναι έντονη και δεν υπάρχουν πλέον πολιτικοί ευφημισμοί στις εξηγήσεις για τα σενάρια των ασκήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για συντονισμό του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που χρειαστεί να εμπλακεί στα Βαλκάνια ή την ανατολική Ευρώπη», αναφέρεται.
Προβλέπεται η ανάπτυξη 45 αεροσκαφών και ελικοπτέρων και περίπου 1.800 αλεξιπτωτιστών υπό την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών.
Το portal προσθέτει ότι ο κεντρικός χώρος της άσκησης είναι το εκπαιδευτικό κέντρο Κρίβολακ, το οποίο έχει οργανωθεί για εκπαίδευση σε συνθήκες πολέμου.
Εκτός από την εναέρια απόβαση, θα επιδειχθεί και άμεση αεροπορική υποστήριξη σε αυτήν την περιοχή, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.
Στην άσκηση θα λάβουν μέρος αμερικανικά αεροσκάφη A-10 της Εθνικής Φρουράς του Μέριλαντ και στο αεροδρόμιο Πέτροβετς έφτασαν ελικόπτερα Chinook και Black Hawk από τις ΗΠΑ και Apache από τη Μεγάλη Βρετανία.
Η Σερβία από την στιγμή που δεν «λύγισε» και δεν αποδέχτηκε να επιβάλει αντι-ρωσικές κυρώσεις τέθηκε στο «στόχαστρο» της Δύσης η οποία ήδη έχει ξεκινήσει μία έντονη πίεση στο Βελιγράδι.
Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει και ο Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσιτς, το Βελιγράδι δέχεται πιέσεις από τους Δυτικούς να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος για να μην το χρησιμοποιεί η Ρωσία ως επιχείρημα για το πως το ΝΑΤΟ επέβαλε την απόσχιση μιας επαρχίας από ένα ανεξάρτητο κράτος.
«Η Σερβία στο άμεσο μέλλον θα δέχεται αφόρητες πιέσεις από δυτικές χώρες για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και έτσι να καταρριφθεί το επιχείρημα του Πούτιν» δήλωσε ο Βούτσιτς.