Nέες ελπίδες, αλλά χρειάζεται συγκρατημένη αισιοδοξία. Τι αναφέρουν ειδικοί οι επιστήμονες.
Ογιατρός Χριστόδουλος Στεφανάδης μίλησε στην εκπομπή «MEGA Mag». Ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε στην ουσία κολχικίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς του κορωνοϊού.
Ο γιατρός είναι μέλος μια μεγάλης ομάδας γιατρών, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι διακρεκριμένοι λοιμωξιολόγοι, και ερευνά την επίδραση της συγκεκριμένης ουσίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κολχικίνη μπορεί να είναι ευεργετική στους ανθρώπους που νοσούν από τον νέο κορωνοϊό.
«Το φάρμακο πέρασε το πρωτόκολλο ομόφωνα και ξεκινάει άμεση η κλινική εφαρμογή του. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Είναι μια προσπάθεια από έλληνες γιατρούς, πρωτοπόρους σε παγκόσμιο επίπεδο» ανέφερε ο κ. Στεφανάδης.
Ιταλία: Πέντε λόγοι που “χτυπήθηκε” τόσο δυνατά από τον κορωνοϊό
«Μάχη» 14 ημερών για την ανάσχεση του ιού
Η τήρηση των αυστηρών μέτρων από τους πολίτες που επέβαλε η κυβέρνηση είναι το «κλειδί» για την καλή εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες, όσο αφορά στην αύξηση της καμπύλης κρουσμάτων και θανάτων.
Για να συνεχίζουν να αποδίδουν όμως αυτά τα σκληρά μέτρα, θα πρέπει να συνεχιστούν και να μην υπάρξει καμία χαλάρωση, τονίζουν οι επιστήμονες.
«Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι Έλληνες πειθαρχούν» τόνισε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος πρόσθεσε πως το σύστημα Υγείας θωρακίζεται με προσλήψεις και νέο ιατρικό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες λόγω κοροναϊού, αναφέρουν τα parapolitika.gr
Προσλήψεις γιατρών
Αναφορικά με τον ανθρώπινο δυναμικό είπε ότι έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία 279 γιατροί ενώ έχουν εγκριθεί προσλήψεις για πάνω από 3.000.
Για το σύστημα Υγείας τόνισε ότι έχουν ενισχυθεί οι ΜΕΘ, καθώς υπάρχουν συνολικά 813 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατική Θεραπείας.
«Πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά Covid-19. Σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813 εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές.
Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό είναι μέχρι σήμερα 2.158. Το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» το «ΝΙΜΤΣ», πτέρυγα στο «Αγία Βαρβάρα» και το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΑΤΤΙΚΑ» στην Ελευσίνα, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό».
Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, το Υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι προχωρά σε προσλήψεις και ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία επιπλέον 279 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.
Στο μεταξύ, όπως είπε έχουν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις, ξεπερνώντας δηλαδή κατά 64% τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων.
Κορωνοϊός: Η «ασθενής μηδέν» της χώρας μιλά για τις 15 μέρες νοσηλείας της
«Καμπανάκι» Τσιόδρα – Δεν έχουμε περάσει τον κίνδυνο
Μπορεί τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας να μην τρομάζουν, ωστόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας έσπευσε χθες, να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα προκειμένου να λάβουν όλοι το μήνυμα πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.
«Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας. Ωστόσο εάν αρθούν τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση τα πράγματα θα αλλάξουν» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Τσιόδρα ο οποίος άφησε «παράθυρο» για παράταση των περιοριστικών μέτρων.
«Η πορεία της επιδημίας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα περιορισμού και την τήρησή τους», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Πρόεδρος ΕΟΦ: Ξεκίνησε στην Ελλάδα η παραγωγή φαρμάκου για τον κορωνοϊό
Ξεκίνησε στην Ελλάδα η παραγωγή φαρμάκου με βάση τη χλωροκίνη για να χρησιμοποιηθεί υπό προϋποθέσεις για τη θεραπεία του κορωνοϊού.
«Εχουμε επαρκείς ποσότητες για να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.
Όπως τόνισε ο κ. Φιλίππου, έχει έρθει ποσότητα πέντε τόνων χλωροκίνης στην Ελλάδα από ελληνική φαρμακοβιομηχανία κι έχει ξεκινήσει η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, καθώς «αν η νόσος κάνει μεγάλη διασπορά, θα χρειαστούν μεγάλες ποσότητες και πρέπει να θωρακιστούμε».
Βίντεο-σοκ! Η βλάβη που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες
«Η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που έχει δοκιμαστεί και τα πρώιμα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση σε ασθενείς με λοίμωξη από τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.
Διευκρίνισε ωστόσο, ότι σε πρώτη φάση το φάρμακο δεν θα διατίθεται από τα φαρμακεία, αλλά θα χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν νοσήσει και νοσηλεύονται.
Κι αυτό διότι, το φάρμακο είναι μεν πολύτιμο, αλλά «έχει επιπλοκές. Μπορεί να επηρεάσει την όραση, την ακοή, το ήπαρ, την καρδιά. Γι’ αυτό για να δοθεί στην αρχή χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Στα νοσοκομεία οι ασθενείς που θα το λαμβάνουν, θα έχουν την ασφάλεια του συστήματος υγείας».
Όσον αφορά την πιθανότητα εν μέσω πανδημίας να δημιουργηθούν ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία, ο κ. Φιλίππου τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις. Πολύ πιθανόν να έχουμε πρόβλημα στο μέλλον και γι’ αυτό έχουμε βάλει ήδη περιορισμούς, για να θωρακιστούμε».