Οι εξελίξεις για τον Ερντογάν και την Τουρκία κάθε άλλο από ευοίωνες διαγράφονται στη Λιβύη
Δεκάδες Σύριοι μισθοφόροι διαδήλωσαν για την καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών τους εντός της Αστυνομικής Ακαδημίας της Τρίπολης.
Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι τα οικονομικά είναι ο λόγος της αναταραχής, καθώς οι μισθοί των μισθοφόρων έχουν καθυστερήσει τους τελευταίους πέντε μήνες, ενώ επεσήμαναν ότι τα καθυστερημένα ποσά των μισθοφόρων ανήλθαν σε 10.000 $ για τον καθένα.
Η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη με όπλα και ξένους μισθοφόρους ενάντια στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) με έδρα την Ανατολή, με επικεφαλής τον Field Marshall Khalifa Haftar.
Την Κυριακή, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), ανέφερε ότι υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την πρόθεση της Τουρκίας να στείλει νέους μισθοφόρους στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες.
Το SOHR ισχυρίστηκε ότι από τα μέσα Νοεμβρίου, η Άγκυρα σταμάτησε τον επαναπατρισμό μαχητών που είχαν σταλεί στο παρελθόν, εκτός Συρίας
Αυτό συμβαίνει παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια πολιτική λύση, μετά τη συμφωνία εκεχειρίας του Οκτωβρίου στη Γενεύη. Επισήμανε ότι ο αριθμός των μισθοφόρων που αποστάλθηκαν στη Λιβύη εκτιμάται στις 18.000, με 350 από αυτούς να είναι κάτω των δεκαοκτώ ετών.
Η έκθεση του Παρατηρητηρίου ανέφερε ότι 10.750 από αυτούς έχουν επιστρέψει στη Συρία μετά το τέλος των συμβάσεών τους και έλαβαν τα χρήματά τους, ενώ ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι έφτασε τους 496 μαχητές.
Εκτός από παραπάνω, σημαντικό πρόβλημα αναφορικά με τους μισθοφόρους της που αντιμετωπίζει η Τουρκία στη Λιβύη, έχει να αντιμετωπίσει ένα εξίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο πρόβλημα, αυτό της μη αποδοχής της τουρκικής παρουσίας στη χώρα από τις Λιβυκές φυλές.
Για του λόγου το αληθές, ο Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου των Λιβυκών Φυλών, Al-Senussi Al-Haliq, κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη Λιβύη, προειδοποιώντας ότι τα τουρκικά στρατεύματα «θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους με φέρετρα».
Ο Αλ-Χαλίκ, ανέφερε σε δηλώσεις στον Τύπου ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ στην Τρίπολη είχε ως στόχο να υπονομεύσει οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.
Πρόσθεσε ότι οι φυλές της Λιβύης υποστήριξαν τον εθνικό διάλογο και απέρριψαν την ξένη παρέμβαση και καταδίκασε την τουρκική κινητοποίηση μισθοφόρων κοντά στην πόλη Sirte και την ανατολική Misrata.
Την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ επισκέφθηκε την Τρίπολη και πραγματοποίησε συναντήσεις με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).
Ο Άκαρ απείλησε τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) και τον αρχηγό του ότι θα θεωρούνταν «νόμιμους στόχους», αν επιτεθούν σε τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στη δυτική Λιβύη.
Αυτό ήταν δύο ημέρες αφότου ο αρχηγός του LNA, Στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, προέτρεψε τους μαχητές του να απομακρύνουν τις τουρκικές δυνάμεις από την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.
Οι πόλεμοι κοστίζουν ακριβά τόσο σε αίμα όσο και σε χρήμα
Η Τουρκία με την δεινή οικονομική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει είναι πάρα πολύ δύσκολο να συντηρεί ανοιχτά τόσα μέτωπα στη Συρία, Λιβύη, Β. Ιράκ.
Μόνη ”σανίδα” σωτηρίας για την Τουρκία ήταν ο Πρόεδρος Τράμπ και το Κατάρ το οποίο ήταν ο οικονομικός σπόνσοράς της.
Τώρα τα ηνία στις ΗΠΑ αναλαμβάνει ο Πρόεδρος Μπαϊντεν του οποίου η στάση έναντι της Τουρκίας δεν θα έχει την ανεκτικότητα και την συγκατάβαση όπως αυτή του προκατόχου του, ενώ αναμένεται σύγκληση του Κατάρ με τις λοιπές αραβικές χώρες του Κόλπου, γεγονός που θα έχει αρνητική επίδραση στις στενές Τουρκοκαταριανές σχέσεις.