Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκηρύσσει σήμερα στις 11:00 εκλογές, την ίδια στιγμή κατά την οποία έχει στριμωχτεί πολιτικά περισσότερο από ποτέ, λόγω της επικείμενης γέννησης πολιτικού σχηματισμού στο χώρο της Δεξιάς που θα έχει σημαντικές πιθανότητες να διεκδικήσει ακόμα και την τρίτη θέση στις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Δεξιάς ένα μήνα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου την στιγμή που οι διεργασίες για ένα ισχυρό σχήμα βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό και φαίνεται να καταλήγουν σε απτό αποτέλεσμα.
Μέχρι τη Δευτέρα, θα έχουν ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου, οι διεργασίες και θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Τι σημαίνει αυτό όμως για τα μετεκλογικά σχέδια του Κ.Μητσοτάκη;
Η μη κάθοδος στις εκλογές του Ηλία Κασιδιάρη, αυτομάτως αποβάλει το όποιο κώλυμα είχε δημιουργηθεί από τις αντισυνταγματικές τροπολογίες που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση για τον αποκλεισμό του κόμματος «Έλληνες» από τις εκλογές.
Αυτό σημαίνει πως τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την κάθοδο στις εκλογές ενός σχηματισμού που θα περιλαμβάνει τα στελέχη του κόμματος και άρα θα μπορεί να προσδοκά και στις ψήφους των δυνάμενων ψηφοφόρων του που με βάση τις τελευταίες μετρήσεις ήταν… πάρα πολλοί.
Σύμφωνα με τον νόμο που διέπει τις επόμενες εκλογές, το άθροισμα ενός κοινοβουλευτικού συνασπισμού πρέπει να υπερβαίνει το 46,5% εάν, ταυτόχρονα, η εκλογική δύναμη των κομμάτων που αποτυγχάνουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο είναι τουλάχιστον 8%.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει να οικοδομήσει συνασπισμό μετά τις επόμενες εκλογές, όμως πρόσφατα είπε πως θα ακολουθήσει τις συνταγματικές διαδικασίες και άρα θα κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις ημέρες όσο προβλέπει το Σύνταγμα.
Είναι σαφές ότι έλπιζε να διαθέτει επαρκές ποσοστό μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Ν.Ανδρουλάκη που να άγγιζε το 47%.
Και αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο θα ήθελε και το ΠΑΣΟΚ καθώς με την απλή αναλογική θα έχει σαφώς περισσότερους βουλευτές από ότι θα έχει στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθού με όρους ενισχυμένης αναλογικής.
Όπως είπαμε όμως τα κόμματα εκτός Βουλής θα έπρεπε να έχουν ποσοστό 8%.
Αλλά τώρα αν αρκετά από αυτά ενωθούν στον πολιτικό σχηματισμό που αναμένεται να δημιουργηθεί, ούτε αυτό πρόκειται να συμβεί και θα πρέπει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να έχουν ποσοστά της τάξης του… 50%, πράγμα αδύνατον.
Ο Κ.Μητοστάκης υπέθετε ότι το προβάδισμα του κόμματός του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρκετά μεγάλο (πολύ αμφισβητίσιμο αυτό καθώς το προβάδισμα αν υπάρχει είναι οριακό) ώστε να αποκλείσει τη δημιουργία ενός βιώσιμου αριστερού συνασπισμού.
Τώρα όμως με μία πιθανή δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού στο χώρο της Δεξιάς που θα διεκδικεί την τρίτη θέση όλα αυτά πάνε… περίπατο.
Συνεπώς, όλα θα αλλάξουν δραματικά.