Εκτός προγράμματος 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις
Ανοίγει μέσα στο προσεχές 10ήμερο η πλατφόρμα για το πρόγραμμα κρατικής κάλυψης παγίων δαπανών, με το οποίο τερματίζονται τα προγράμματα κρατικής στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας, χωρίς ωστόσο τις αλλαγές στο σχεδιασμό που έχει ζητήσει η ΕΣΕΕ για να μην μείνουν εκτός 130.000 μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που δεν απασχολούν εργαζόμενους.
Κάποια βασικά στοιχεία του προγράμματος έχουν γίνει γνωστά από τα μέσα Μαρτίου: για παράδειγμα, ότι το συνολικό ποσό προς διανομή είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και ότι το πρόγραμμα κρατικής κάλυψης παγίων δαπανών δεν θα αφορά την παροχή ρευστότητας αλλά πιστωτικά κουπόνια που θα μπορούν να συμψηφιστούν με φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, όπως αναφέρει το documentonews.gr.
Διανομή με «κόφτες» και διασταυρώσεις
Τα καινούρια στοιχεία που έγιναν γνωστά χτες από πηγές του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι για τη διανομή των κουπονιών θα ισχύσουν αυστηρά κριτήρια, «κόφτες» και διασταυρώσεις των αιτήσεων με τις φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου να μειωθούν οι δικαιούχοι καθώς και το ότι δεν θα αλλάξει τελικά ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος με βάση τον οποίο μπορούν να καλυφθούν μόνον οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης. Ο σχεδιασμός αυτός αποκλείει την κάλυψη παγίων δαπανών 130.000 μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, κυρίως ατομικού και οικογενειακού χαρακτήρα που λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των συσσωρευμένων οφειλών της πανδημίας, κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της ΕΣΕΕ.
Πιστωτικά κουπόνια αντί ρευστότητας
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση που θα εκδοθεί στις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνει τους ακόλουθους γενικούς όρους:
Η πλατφόρμα myBusinessSupport θα ανοίξει για αιτήσεις του προγράμματος κρατικής κάλυψης παγίων δαπανών στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και θα μείνει ανοιχτή έως την 15η Ιουνίου.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης θα έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον έναν υπάλληλο, άρα αποκλείονται 130.000 μικρές ή οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις για να κριθούν δικαιούχοι πρέπει να είχαν το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, σε σχέση με το 2019.
Οι επιδοτήσεις θα καταβληθούν από τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του 2021.
Το ύψος των επιδοτήσεων θα εξαρτάται από το ποσοστό μείωσης του τζίρου, το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης.
Ο επιχειρηματίας δεν θα λαμβάνει ρευστό «στο χέρι», αλλά πιστωτικά κουπόνια με τα οποία θα μπορεί να πληρώσει φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.
Οι δικαιούχοι θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Από το ποσό της επιδότησης θα αφαιρεθούν τα ποσά από άλλες ενισχύσεις που έλαβε ο επιχειρηματίας από άλλα μέτρα, όπως π.χ. εκείνο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Ποιες επιχειρήσεις θα κριθούν δικαιούχοι
Για να κριθεί μια επιχείρηση δικαιούχος θα πρέπει:
Να ανήκει σε πληττόμενο κλάδο.
Να έχει υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούται.
Να παρουσιάζει ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά της, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά της για το 2020. Να παρουσιάζει πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρξει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι στης πτώσης του τζίρου.
Η στήριξη δεν θα αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.
Οι πάγιες δαπάνες του 2020 που θα υπολογίζονται είναι εκείνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 και συγκεκριμένα περιλαμβάνουν τους μισθούς και τις παροχές προς εργαζόμενους, τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, τους λογαριασμούς για ενέργεια, ύδρευση και τηλεπικοινωνίες, το υπόλοιπο των ενοικίων, αφαιρουμένων των μειώσεων 40% όπου έγιναν, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα και τους χρεωστικούς τόκους.