Κάνουν λόγο για “νέα σελίδα στις Ευρωτουρκικές σχέσεις”
Τηλεφωνική επικοινωνία φαίνεται πως είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ με τον τούρκο πρόεδρο, Ρ.Τ.Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να “ανακάμψουν” οι σχέσεις μεταξύ Ένωσης και Άγκυρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, το θέμα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να είναι οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και ο τρόπος βελτίψσής τους, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα πάντα από την πλευρά της Άγκυρας, ευχαρίστησε την Άγκελα Μέρκελ για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, στοχοποίησε για ακόμη μία φορά την Ελλάδα, τονίζοντας ποως η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά η Ελλάδα δεν δείχνει εποικοδομητική στάση και “φεύγει συνεχώς από το τραπεζι του διαλόγου”.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, με την επικαιροποίηση της συμφωνίας, η οποία, τόνισε πως είναι ένα πρώτο βήμα για τις καλές σχέσεις ο τούρκος πρόεδρος.
Η πλευρά της Άνγκελας Μέρκελ και το τι απάντησε, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, όμως, φαίνεται πως έχει “παραδωθεί πλήρως πλεόν” στα σχέδια της Άγκυρας, η οποία, με “λάβαρο” το μεταναστευτικό, τη “βγάζει λάδι” από την Ευρώπη, παρά τα σκληρά λόγια που ακούγονται ενίοτε.
Μπορέλ: Υψηλή πιθανότητα για ισχυρά μέτρα κατά της Τουρκίας
Την «υψηλή πιθανότητα» η Ε.Ε. να υιοθετήσει «ισχυρά μέτρα» κατά της Τουρκίας αν δεν αλλάξει συμπεριφορά στους προσεχείς μήνες αναδεικνύει με κείμενό του για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο Ζοσέπ Μπορέλ. Στη νέα ανάρτησή του στο ιστολόγιό του προ ολίγου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική προχωρά σε μία αναλυτική ανασκόπηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών όπως αυτές εξελίχθηκαν κατά το «δύσκολο 2020».
Ο κ. Μπορέλ γράφει ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξεφύγουμε από τη δυναμική του tit-for-tat και να επανέλθουμε στην συνεργασία και την εμπιστοσύνη». Αυτό, όπως αναφέρει, ήταν και το «βασικό μήνυμα» των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου – το οποίο επαναλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας. «Πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση επ’ αυτού από τουρκικής πλευράς σήμερα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο», γράφει.
«Η κατάσταση όμως δεν έχει βελτιωθεί θεμελιωδώς», συνεχίζει. «Συνεπώς η συνολική μας αξιολόγηση της χρονιάς πρέπει να είναι αρνητική. […] Είναι υψηλή η πιθανότητα, αν συνεχίσουμε σε αυτό το καθοδικό σπιράλ, η Ε.Ε. να χρειαστεί να υιοθετήσει ισχυρά μέτρα, για να πείσει την Τουρκία για τη σοβαρότητά της και την αποφασιστικότητά της να διασφαλίσει το σεβασμό προς τα συμφέροντά μας. Θα καταθέσω έκθεση επ’ αυτού στους Ευρωπαίους ηγέτες τον Μάρτιο του 2021».