To ενδεχόμενο βελτίωσης της επιστρεπτέας προκαταβολής φαίνεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο:

Το ενδεχόμενο μη επιστροφής μέρος χρημάτων που πρέπει να γυρίσουν στο δημόσιο οι δικαιούχοι από τις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές.

Η αύξηση του ποσοστού μη επιστρεπτέου μέρος του δανείου πάνω από 50% για τους επόμενους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι αποφάσεις και για τα δύο αυτά θέματα θα ληφθούν μέσα στο 2021 ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, την διάρκεια του Lockdown αλλά και την πτώση του τζίρου. Tελούν δε υπό την αίρεση της έγκρισης τους από τους δανειστές. Για την ώρα πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά πρόσθετους πόρους τόσο για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 (που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ) όσο και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

Συγκεκριμένα:

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 εξετάζεται το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράταση της δεδομένου του έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται αυτή την περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολή αιτήσεων λήγει σήμερα. Μέχρι χθες περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες είχαν υποβάλει αιτήσεις στην πλατφόρμα ΜyBusinessSupport για περίπου 2 δισ. ευρώ. Μέσα σε μία εβδομάδα περισσότερες από 320.000 επιχειρήσεις έλαβαν 1,53 δισ. ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός αναθεωρήθηκε ήδη δυο φορές (από 1 δις ευρώ σε 1,2 και στη συνέχεια σε 1,8 δις ευρώ) ενώ επίκειται και νέα αναθεώρηση του σε πάνω 2 δις ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση με ανακατεμένες πόρων του εφετινού προϋπολογισμού.

Ο πέμπτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής μεταφέρεται για τον ερχόμενο Ιανουάριο με προϋπολογισμό. Ο αρχικός προϋπολογισμό ήταν 700 εκατ ευρώ αλλά αναμένεται να αναπροσαρμοστεί ανάλογά με τους όρους του προγράμματος, δηλαδή με εάν θα δίνονται αυτόματα 1000 και 2000 ευρώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ή θα επικρατήσει το κριτήριο του τζίρου. Σε κάθε περίπτωση θα ληφθεί υπόψιν ο τζίρος της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου ενώ τουλάχιστον το 50% του δανείου δεν θα επιστρέφεται. Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να ενισχύσει τον κουμπαρά της “επιστρεπτέας προκαταβολής 5” με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 ούτως ώστε να επιμεριστεί δημοσιονομικά το βάρος χρηματοδότησης των κρατικών δανείων αλλά και για να μη υπάρχει πρόβλημα με τα ετήσια όρια που θέτει η Ε.Ε στις ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις.

Η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας και τον Δεκέμβριο, με τα έως τώρα δεδομένα, οδηγεί και σε επέκταση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, υποχρεωτική μείωση ενοικίων, αναστολές πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων αποτελούν μερικές από τις παρεμβάσεις οι οποίες θα συνεχιστούν και το Δεκέμβριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »