Την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου χιλιάδες μαθητές και καθηγητές αναμένεται να επιστρέψουν στις τάξεις τους, όμως με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται μόνο όταν κλείνει ένα ολόκληρο τμήμα, ενώ δεν προβλέπεται τηλεκπαίδευση για τους ασθενείς μαθητές εφόσον το τμήμα τους λειτουργεί.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα προσέρχονται έχοντας κάνει υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), ενώ πλέον δεν θα κλείνουν ολόκληρα σχολεία παρά μόνο τμήματα και όχι για λίγα κρούσματα αλλά εφόσον διαγνωστούν θετικοί περισσότερους από τους μισούς μαθητές (50% συν 1 όπως λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο). Στην περίπτωση αυτή μάλιστα οι μαθητές που αποτελούν στενές επαφές και δεν έχουν εμβολιαστεί θα χρειάζονται να κάνουν rapid test είτε δωρεάν στους καθημερινούς δειγματολοπτικούς ελέγχους που διενεργεί ο ΕΟΔΥ είτε πληρώνοντας οι οικογένειές τους το κόστος. Μόνο την πρώτη εβδομάδα θα κάνουν το τεστ την Κυριακή για να έχουν την βεβαίωση την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών σε ποσοστό άνω του 80% που μαζί με όσους έχουν νοσήσει σχηματίζουν ανοσία περίπου 90% καθώς επίσης και η έναρξη εμβολιασμού των μαθητών ηλικίας 12 ετών και άνω , δημιουργούν τις προυποθέσεις για μία ομαλή λειτουργία των σχολείων. Και αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι δάσκαλοι και καθηγητές υποχρεώνονται σε δύο rapid test τη εβδομάδα και αντιστοίχως οι ανεμβολίαστοι μαθητές σε δύο σελφ τεστ την εβδομάδα, ώστε με την τήρηση των αποστάσεων και την χρήση μάσκας παντού , με εξαίρεση μόνο τη γυμναστική , δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας που δεν μπορεί να οδηγήσει σε νέα διακοπή της δια ζώσης διδασκαλίας και απομάκρυνση των παιδιών από τις φυσικές τους τάξεις.

«Προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων με όρους υγειονομικής ασφάλειας και αυξημένης προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας» δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στο «Πρώτο Θέμα» .

Και επισημαίνει ότι « Παρά το γεγονός ότι η τηλεκπαίδευση αποτέλεσε καίριο εργαλείο κατά την περίοδο αναστολής της λειτουργίας των σχολείων εξ αιτίας της πανδημίας, η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Η φετινή χρονιά θα είναι διαφορετική, καθώς έχουμε στη διάθεσή μας το πολύτιμο όπλο της επιστήμης, το εμβόλιο, το οποίο, σε συνδυασμό με τους αυξημένους εργαστηριακούς ελέγχους, θωρακίζουν την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Η σχολική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες θα είναι διαφορετική και για έναν ακόμη λόγο. Φέτος υλοποιούνται όλες οι μεταρρυθμίσεις που θεσπίσαμε,προκειμένου να δώσουμε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όλα εκείνα τα εργαλεία που απαιτούνται για το σχολείο του 21ου αιώνα. Εφεξής, όλα τα παιδιά τεσσάρων ετών θα πηγαίνουν στο Νηπιαγωγείο, από το οποίο πλέον θα ξεκινούν και οι δραστηριότητες στα Αγγλικά. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εισάγονται από φέτος σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας, με θεματικές όπως οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα και άλλα προκειμένου να δώσουν στα παιδιά δεξιότητες ήπιες, ψηφιακές, επιστήμης και ζωής. Το σχολείο μας ενισχύεται με 11.700 νέους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση, πλέον των 4.500 διορισμών στην ειδική αγωγή που έγιναν πέρυσι. Τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία διπλασιάστηκαν, τα Πρώτα 6 Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. είναι γεγονός, ξεκινά η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ενώ ήδη είναι έτοιμα και 123 νέα Προγράμματα Σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση. Επενδύουμε στα Σχολεία, στους Εκπαιδευτικούς, στα παιδιά μας, δίνοντάς τους νέα εργαλεία και χτίζοντας το μέλλον που τους αξίζει».

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Τι προβλέπεται για τις στενές επαφές:

προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Ποιος έχει την ευθύνη να ενημερώνει ότι εντοπίστηκε κρούσμα

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Τι γίνεται με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »